torstaina, helmikuuta 28, 2008

Kotikebab

Taannoisille ruokafestareille valmistettiin kanssa-aterioitsijan aloitteesta myös kotikebabia. Tietotaitoa tähän mahtipontiseen kokkausepisodiin haettiin chilifoorumilta. Havainnollisia ohjeistuksia löytyy paristakin paikasta ja tuolla yllämainitulla foorumilla on tietysti runsaasti vinkkejä aiheeseen liittyen. Erilaisia versioita riittää niin lihalaadun kuin maustamisenkin suhteen. Tärkeimmät niksit lienevät jauhelihan huolellinen vaivaaminen sekä paistopötkön muovaaminen mahdollisimman tiiviiksi.

Mitä lopputulokseen tulee: kokeilkaa kotona! Kepsu oli hieman vähärasvaisempaa ja murenevampaa kuin ravintoloissa, mutta maku ja suutuntuma olivat mielestäni todella kohdallaan. Isosta satsista suikaloitua kebabia on helppo pakastaa ja käyttää pienissä erissä. Pannulla käytetyt, rapeat kebabsuikaleet ovat niin hyviä ettei sanotuksi saa.

Kotikepsu

1/2 kg hyvää lampaan jauhelihaa
1/2 kg hyvää naudan jauhelihaa (hyvä=tiskistä ostettu ja nesteistään kiinni pitävä)
2-3 rkl jauhettua mustapippuria (mustapippuri on tärkeää!)
2-3 rkl aromisuolaa
jauhettua korianteria
tilkka oliiviöljyä

*Sekoita oliiviöljy ja mausteet tahnaksi.
*Laita maustetahna ja jauheliha kulhoon. Vaivaa käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla pitkään, pitkään, kunnes jauheliha näyttää täysin menettäneen rakenteensa ja muuttuneen tasaiseksi massaksi. (Yleiskone saattaisi olla vaivaamisen myös hyvä laite. Sauvasekoitinta ei ilmeisesti kannata käyttää, sen verran moni tunnusti foorumilla hajoittaneensa omansa...)
*Muotoile massasta tasainen, tiivis pötkö. Tarkoitus on, ettei massaan jäisi lainkaan ilmaa. Kääri pötkö kaksinkertaiseen folioon "karkkimaiseen", mahdollisimman tiiviiseen pakettiin. Kääri vielä toinen folio ympärille niin, että paketista tulee mahdollisimman kestävä (ja sanoinko jo tiivis?).
*Paista kepsua uunissa 100°C:ssa n. 4 tuntia ja anna vetäytyä sen jälkeen foliossaan ainakin puolen tunnin ajan.
*Leikkaa pötköstä paloja tai suikaleita joko terävällä veitsellä tai juustohöylällä. Voit vielä paahtaa suikaleita uunissa tai pannulla, mikäli haluat rapeamman lopputuloksen.
*Tarjoile jogurtti- ja tomaattikastikkeen kanssa.

Alla jämäruokaa parhaimmillaan: Pannulla kuumassa öljyssä käytettyjen sämpylänpuolikkaiden päällä on kasvislisäkettä, kebabsuikaleita ja raejuustoa.

4 kommenttia:

-M- kirjoitti...

Hei!

Ruokia laidasta laitaan -blogini osoite on muuttunut. Uusi osoite on http://ruokialaidastalaitaan.blogspot.com . Päivittäisitkö sen linkkilistaasi, kunhan ehdit? Kiitos etukäteen ja tervetuloa vierailulle!

oliivia kirjoitti...

kyllä, kotikepsu on aivan loistavaa. Ja pitkää uunitteluaikaa lukuunottamatta jopa huisin helppoa valmistaa!
Pitääkin taas laittaa sitä joku päivä kunhan ehtii.

Anna kirjoitti...

-m- Päivitän, kiitos ilmoituksesta!

Oliivia: Joo tää oli yllättävän helppoa, vaikutti niin isolta operaatiolta etten olis uskonut :)

Veera kirjoitti...

Tätähän on pakko kokeilla!