perjantaina, helmikuuta 15, 2008

Kahdeksan kärki

Jokapäiväistä leipää- blogin Jams oli listannut kahdeksan ruokaa, joista ei luopuisi. Aivoni alkoivat heti raksuttaa ja sain aika helposti kokoon oman listani. Haastan kaikki muutkin miettimään samaa!

Pari vuotta opiskelijabudjettia on antanut perspektiiviä perusruokiin. Kotikotona asuessani en voinut kuvitella voivani ikinä elää ilman jokaleipäistä juustoa - sittemmin olen huomannut, ettei arkipäivän ruokavaliooni enää kuulu edes leipää, saati tuota kallista leivänpäällystettä. Toki juusto on edelleen mieletön herkku, mutta sitä kaipaa vain erityistilanteissa. Toisin on esimerkiksi marjojen laita: heti kun mustikkamaat, talous tai pakastin antavat myöten, palaavat ne jokaiseen aamupalaan.

Vaan nyt itse listaan:

1. Kaurahiutaleet
Kaurahiutaleet ovat vuosien ajan muodostaneet aamujeni peruskallion, yleensä tuorepuurona eli sellaisenaan maidon kanssa. Kaurahiutaleilla on myös mahtavat ruoanvalmistusominaisuudet: ne limoittuvat mahtavasti pirtelöihin, enkä muista milloin olisin tehnyt mitään suolaista taikinaa ilman kaurahiutaleiden rouheaa läsnäoloa. Ei myöskään sovi unohtaa kaurahiutaleiden terveellisyyttä eikä sitä, että varsinkin "raakana" ne hämäävät vatsan täydeksi.

2. Maito
Maito liittyy kiinteästi mm. edellisen kohdan hiutaleisiin. Tässä se edustaa kuitenkin tuoteperhettä koko laajuudessaan. Varsinainen maidon juominen on lapsuusajoista vähentynyt, mutta rakkauteni hapanmaitotuotteisiin on rajaton. Rahka, piimä, maustamaton jogurtti, viili, kermaviili... Laskettakoon herkkujuustotkin maito-kategoriaan.

3. Sipuli
Sipulillakin tarkoitan laajemmin niin kelta-, valko- kuin kevätsipuliakin. Ruoanlaittoni tuntuu käynnistyvän lähes aina sipulin kuullottamisella, ja valkosipuli on varmasti mukana aina kun se vaan hiemankin sopii soppaan. Yhdessä ja erikseen ne tuovat ruokiin makeutta, syvyyttä ja sävyä. Kevätsipuli on omaa luokkaansa: olenkin usein sanonut sen varsien olevan lempivihannekseni.

4. Marjat
Lapsuudenkodissani syötiin ja syödään marjoja runsain määrin. Lähistöllä on tarkoitukseen hyvät maastot, ja marjastus- sekä säilömisintoa löytyy. Samoin eivät ole asiat omassa tämänhetkisessä elämäntilanteessani, joten olen satunnaisten pakkasterveisten ja kaupan altaiden varassa. Joka tapauksessa yhdyn suomalaisten keittiömestarien mielipiteeseen näiden herkkujen ainutlaatuisuudesta ja ravitsemusasiantuntijoiden vakuutteluun niiden terveellisyydestä.

5. Tofu
Tofu on ollut viime vuosieni riemu. Rakenteeltaan se on lähellä juuri sitä laatua, jota maku- ja purunystyräni pitävät täydellisenä. Hapatettu, juustomainen maku miellyttää myös. Listaan voi lisätä myös monikäyttöisyyden, helpon käsiteltävyyden ja tietysti kasvipohjaisuuden.

6. Tomaatti (kesällä)
Tomaatti on kausivihannesten kunkku. Kesällä sitä lähtee matkaan jokaisella kauppareissulla. Viipale tuoretta leipää, tomaattiviipaleita, kevätsipulisilppua ja ripaus sitruunapippuria - voiko parempaa makuyhdistelmää ollakaan. Kelmeän kalpeaan talviserkkuun ei keittiössäni sen sijaan usein törmää.

7. Curry
Ruokalajina eri muodoissaan ehdoton ykkösvalinta etnoravintolassa, maustesekoituksena vakiokamaa omissa padoissa ja kattiloissa. Viime aikoina olen myös opetellut currytyyppisten ruokien tekoa itse, onnistumisen kokemukset ovat mahtavia. Lämmin mausteisuus yhdistyy pehmeään rakenteeseen, kirpeän karvas suolaisuuteen.

8. Suolaiset naksut

...ovat ruokapaheeni numero yksi. Sipsimaniallani on jo vuosien historia. Onneksi se on helpottanut viime vuoden aikana, kun olen keksinyt että kattilassa popatut popcornit ovat huomattavasti "terveellisempi" vaihtoehto. Lainausmerkit siksi että niitä kuluukin sitten aika lailla...

2 kommenttia:

Hanna Takala kirjoitti...

Melkolailla hyvä lista!

Ja hei, et ole yksin sipsimaniasi kanssa :D Yritän tätä nykyä valita hiukan ehkä erikoisempia vaihtoehtoja, Terralla on paljon annettavaa tällä saralla.

Anna kirjoitti...

Noilla on kyllä upea, tyylikäs brändi, ja iskevät toimivasti meihin suolahiiriin ;) Mä olen joutunut toistaiseksi välttelemään Terraa hinnan takia (samasta syystä yritän vältellä sipsejäkin). Popcorneissa olen niin hullaantunut niiden halpuuteen, että vähintään puolet kikseistä tulee jo siitä.