tiistaina, helmikuuta 19, 2008

Päärynä-homejuusto-oliivileipä

Polkkapossu heitti salamahaasteella ja antoi ohjeeksi valmistaa ruokaa päärynästä, juustosta ja mustista oliiveista. Aika ovela yhdistelmä - ensin tuntui etten keksi mitään mutta pian ideoita oli runsaastikin.

Ensin tuli tietysti mieleen salaatti. Olen lukenut jostain ohjeen, jossa salaatti perustui päärynöihin, parmesaniin, latva-artisokanpohjiin ja ehkäpä myös oliiveihin. Seuraavaksi ajattelin jonkinlaista lihapataa, ideoita löytyi BBCGoodFood-sivustolta. Sitten kävi mielessä astetta fiinimpi alkupala: parmankinkkuun käärittyjä uunipäärynöitä ja homejuustotäytteisiä oliiveja. Olin jo toteuttamassa tätä visiota kun yhtäkkiä keksinkin että päärynän ja homejuuston voisi leipoa leivän sisään.

En tiedä mistä idea tuli, sillä ei ole edes selkeää esikuvaa. Raakileena se on kuitenkin ilmeisen kehityskelpoinen, maistelijoiden kommentit kun olivat paitsi kummastuneita, myös myönteisiä. Leivän mainittiin muistuttavan niin pizzaa kuin kahvileipääkin. Todettiin kuitenkin, että juustoa ja oliiveja voisi käyttää vielä reilummin, mistä muistuttelen vielä ohjeessa alla.
Päärynä-homejuusto-oliivileipä

vehnäleipätaikina talon tyyliin (nestettä 2,5-3 dl, vehnäjauhojen seassa hieman kaurahiutaleita)
1/2 pkt (75g) Blå Castello- juustoa (puolikas on vähän, voi laittaa vaikka koko paketin)
1 päärynä
10 mustaa oliivia (Myönnetään, käytin tummia kalamata-oliiveja koska niitä oli jääkaapissa ja koska ne maistuvat hyvältä. Kannattaa käyttää samantien vaikka 20.)
oliiviöljyä, merisuolaa

*Valmista leipätaikina. Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan.
*Kaulitse ensimmäinen osa ohuehkoksi, noin pizzapohjan kokoiseksi ympyräksi. Laita se leivinpaperoidulle uunipellille. Sirottele leipäpohjan päälle homejuusto nokareina.
*Kaulitse toinen osa samankokoiseksi ympyräksi. Aseta se homejuustokerroksen päälle. Leikkaa päärynä ohuiksi siivuiksi ja asettele siivut tasaisesti leivän päälle.
*Kaulitse kolmas osa samankokoiseksi ympyräksi. Leikkaa oliivit puolikkaiksi ja asettele ne leivän pinnalle.
*Anna leivän kohota n. tunnin ajan. Sudi pinnalle sitten hieman oliiviöljyä ja ripottele vielä merisuolaa makusi mukaan.
*Paista 225°C:ssa uunin keskitasolla 25-30min. Nauti jäähtyneenä, kun maut ovat ehtineet tasaantua.

Pähkäilen parhaillaan salamahaasteen haastamisvaihetta, palaan asiaan viimeistään sunnuntaina!

8 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Jes, siis aivan mahtavaa. Jännää. Yllättävää. En oikein keksi miltä maistuu... vaikka yleensä kun näkee ainesluettelon, pystyy vähän jo maistamaan. Testaan heti ensitilassa :D Tosin mun ensitila saattaa olla viikon päästä.

Anonyymi kirjoitti...

Oho, kuulostaa vähintäänkin herkulliselle. Pitänee kokkeloida kun sopiva tilaisuus ilmenee. Alkoi kyllä houkuttelemaan nuo muutkin ideanpoikasesi :)

Anna kirjoitti...

Polkkis; Hyödynsin nyt ihan täysillä salamahaasteen lupaa kokeilla vaikka mitä, ei mullakaan ollut aloittaessani tietoa minkälaisia mäntyjä päin lopputulos menisi :D

Hanna: Hyvä jos vaihtoehdotkin inspiroi! Päärynäideat jäi munkin mieleen toteutusta odottamaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Voi pojat, mielelläni haluaisin osallistua salamointiin :)

Anna kirjoitti...

Jees, kivaa!

Meri, Helsinki kirjoitti...

Huomasitko, että sun seessarohjeen linkki oli Nytissä?!? Julukkis! :-D

Anna kirjoitti...

Oho, niinpäs olikin! Aika hienoo! :)

Polkkapossu kirjoitti...

Oho, meikkäki on siis melkein sukua julkkikselle :D