perjantaina, joulukuuta 28, 2007

Joulupöydän kunkut

Uneliaan kokin kotikunnailla runsas alkuruokapöytä on jouluaaton huipennus. Myös kinkkua ja laatikoita tarjotaan, mutta ne heräävät loistoonsa vasta välipäivien tähderuokina. Alkuruokapöytä on varsin kalaisa: marinoituja silakoita, silliä, lohta useassa eri muodossa, sitruunamarinoitua kuhaa - tänäkin vuonna kalaruokia oli tarjolla 12 erilaista! Lisäksi nautiskellaan salaatteja, kotijuustoa ja keitettyjä perunoita.Kuvan oikeassa ylälaidassa näkyvät lohirullat ovat kaikkien suurta herkkua. Ne valmistetaan levittämällä ohuita kylmäsavulohiviipaleita muovikelmulle limittäin ja sivelemällä kerros Cantadou-piparjuurituorejuustolla. Levy kääritään kelmun avulla tiiviiksi rullaksi jonka annetaan vetäytyä kylmässä. Rulla leikataan viipaleiksi ennen tarjoilua.
Oma kestosuosikkini on kotijuusto, jonka voi maustaa makunsa mukaan. Viime vuosina lipstikka on todettu tässä suhteessa ylivoimaiseksi yrttimausteeksi.

Kotijuusto
3 l maitoa (ei ihan rasvatonta)
1 l piimää
3 kananmunaa
lipstikkaa (tai muita mausteita)
merisuolaa

*Vatkaa kananmunat ja piimä keskenään kulhossa.
*Lämmitä maitoa kattilassa, kunnes se kiehahtaa. Sekoita sitten joukkoon piimä-munaseos. Käännä levyn lämpö pois. Jätä kattila lämpimälle levylle, kunnes juustomassa on erottunut.
*Kerää juustomassa reikäkauhan avulla harsokankaalla vuorattuun siivilään (tai juustomuottiin), joka kannattaa sijoittaa kulhon päälle. Mausta kuivatulla lipstikalla ja merisuolalla.
*Aseta sopivan kokoinen lautanen juuston päälle painoksi. Anna juuston vetäytyä siivilöineen ja kulhoineen kylmässä seuraavaan päivään.

Ylijäävän heran voi käyttää esim. sämpylätaikinaan. Siitä voi valmistaa myös hyvää herajuomaa, kun sekoittaa siihen hedelmänektaria suhteessa 1:1.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on samoin kala-alkupalat pääroolissa. Noita samaisia lohirullia herkuteltiin kanssa :) Mätileivät ovat myös ihan ykkösherkkua. Hitsi, kun joulun mässäily on jo ohi! :D

Anonyymi kirjoitti...

Mm... Kotijuusto on hyvää. Mummini teki sen tänä vuonna(kuten myös muina aiempana), ja hän paistoi sen ensimmäistä kertaa. Maistui leipäjuustolta. Tuli vähän ikävä sitä perinteistä. Lipstikka kuulostaa hyvältä mausteelta siihen!

Anna kirjoitti...

Sohvi: Varsinkin siskoni on ihan hulluna mätiin! Itse maistelin sitä vähäsen tuon kotijuuston kera. (Niinkun kaikkea muutakin...)
Caramel: Kotijuusto on NIIN hyvää, ja niin helppotekoistakin vielä! Ihme että sitä ei tuu muuten koskaan tehtyä. Uuni voi tosiaan muuttaa makua aika paljon. Onneksi leipäjuustokin on maistuvaa :).