sunnuntaina, joulukuuta 16, 2007

Alankomaat - Boterkoek

Alankomaat on aakkosmatkan toinen kohde. Amsterdamin-matkaajalle maan ruokakulttuuri näyttäytyy etnisten vaihtoehtojen runsautena: eri kulttuurit näkyvät nykyisin niin ravintola- kuin ruokakauppatarjonnassakin. Eksoottisilla mauilla on myös historiallisesti linkkinsä Alankomaihin: aiemman siirtomaaisännyyden seurauksena mm. indonesialaiset vaikutteet ovat maistuneet ruoassa jo pitkään.

Alankomaiden "omassa" ruokakulttuurissa näkyy maanviljelyn merkitys maan historiassa. Vaikka kasviksiakin on toki käytetty paljon, lienee fyysinen työ selittänyt ruoan raskautta: monissa löytämissäni ohjeissa tuntui olevan paria eri lihalaatua, rasvan ja maidon lisäksi. Hollantilaisesta hernekeitostakin on kuulemma sanottu, että lusikan tulisi jäädä siihen pystyyn. Tyypilliseen eurooppalaiseen tapaan Alankomaiden ruoka on miedosti maustettua.
Valitsin reseptiksi Allrecipes.com- sivustolta löytyneen voikakun. Se on yksinkertaisena, voisena ja sitruunaripauksen verran eksoottisena edustava tapaus tehtäväänsä. (Mitä tulee tuohon amerikkalaisten kotirouvien ihastuttavaan reseptisivustoon, luottamukseni lunastivat viimeistään "Finland"-kategorian "Finnish Nissua" ja "Finnish Pannu Kakku".) Tein kolmen hengen minikakun, linkin takaa löytyy alkuperäinen 15 hengen ohje.

Boterkoek (kolme annosta)
50 g voita
50g sokeria (n. 0,55 dl)
1/4 tl vaniljasokeria
1 1/4 tl raastettua sitruunankuorta
1/2 tl sokeria
1 muna
1/4 tl suolaa
50g vehnäjauhoja (n. 0,75 dl)
1/4 tl leivinjauhetta

*Sekoita sitruunankuori ja 1/2 tl sokeria keskenään.
*Vatkaa voi, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunankuoriseos kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna, sekoita. (Mikäli teet isomman kakun, lisää munat yksitellen.)
*Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele varovasti vaahdon joukkoon. Paista voidellussa ja jauhotetussa vuoassa 175°C:ssa noin 30 min tai kunnes kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa.

Lähteitä ja lisää luettavaa: Wikipedia ja Bootsnall

Ei kommentteja: