lauantaina, huhtikuuta 04, 2009

Lohi-pinaattipiiras

Pari viikkoa on arkistoissa muhinut myös kaverin tupareihin valmistetun lohi-pinaattipiiraan kuva-aineisto. Julkaisua odotellessa Polkkis ehti muuten blogata hyvin samantapaisen piiraan! Hyväksi todettu yhdistelmä siis.
























Piiras kehkeytyi mitä kaapista löytyy -periaatteella, pannulla paistetun lohen ja tavallisen ruokakerman ympärille siis. Seuraavan kerran haluan kokeilla edellisten tilalle lämminsavulohta ja ranskankermaa, jotka toisivat hieman lisää skaalaa piirakan makumaailmaan.

Piiraan ohje perustuu mahtavalle feta-pinaattipiirasohjeelle, jonka sain opiskelukaveriltani. Kiitokset Viljalle! Samaan pohjaan syntyy siis loistava täyte lohen ja tuoreen pinaatin sijaan myös sipulista, fetasta ja pakastepinaatista.























Lohi-pinaattipiiras

Pohja:
100 g voita
2 dl jauhoja
1/2 dl leseitä
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
n. 200 g kypsää, suolalla ja pippurilla maustettua lohta hienonnettuna (tai lämminsavulohta)
n. 200 g tuoretta pinaattia
2-3 rkl sitruunamehua
n. 1 tl sitruunapippuria
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa (tai ranskankermaa)
merisuolaa

*Nypi pohjan aineet keskenään sekaisin ja taputtele voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Taikina riittää keskikokoiseen tai sitä pienempään vuokaan. Anna valmiin vuoan levätä jääkaapissa sillä aikaa kun valmistat täytteen.
*Hienonna tuore pinaatti, paista pannulla juuri ja juuri sen aikaa että pinaatti pehmenee ja luovuttaa hieman nestettään mutta säilyttää kuitenkin vielä kauniin värinsä. Siirrä pinaatti sitten siivilään ja valuta sen päälle kylmää vettä, jotta kypsyminen loppuu.
*Sekoita kulhossa hienonnettu kala, pinaatti, sitruunamehu, sitruunapippuri, kananmunat ja ruokakerma. Maista, mausta suolalla tarvittaessa.
*Kaada seos piiraspohjan päälle.
*Paista 200 °C:ssa noin 40 minuuttia.

7 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

tehtiin tätä lämminsavulohella ja ranskankermalla. oi nam! huippuhyvää! kiitos Anna!

Anna kirjoitti...

Hyppysellinen: Ihanaa kuulla että tuo ehdotus toimi! Jee!

Merituuli kirjoitti...

ais niin ja piti sanoa vielä että usko meinasi loppua pohjan taikinaa vuokaa painellessa. jäi niin kovin ohueksi. lopputuloksessa (jäähtyneenä) pohja kuitenkin toimi oikein hyvin makunsa ja koostumuksensa puolesta.

Anna kirjoitti...

Okei, hyvä tietää! Itse käytinkin tuolla kertaa sellasta vähän pienempää foliovuokaa, kun piti vaihtaa kaupunkia tuliaispiiraan kanssa, en tullut ajatelleeksi sitä tuota ohjetta kirjoittaessa :).

Dea kirjoitti...

Olen seurannut blogianne jo jonkin aikaa ja nyt uskaltauduin lopultakin avaamaan oman. Linkitin blogisi suosikikseni. :)

Kata kirjoitti...

Nam, hyvältä kuulostaa ja näyttää!

Anna kirjoitti...

Dea: Kiva juttu!
Kata: Kiitos!