maanantaina, lokakuuta 27, 2008

Puuron evoluutio

Syyskuussa tein postauksen puuronhaudutusalustasta, joka oli itselleni sellaisessa käytössä uusi juttu. Haudutusalusta ja etenkin siitä seurannut kommenttikeskustelu inspiroi minut puurohifistelyyn eli kehittelemään uusia puurorutiineja - ja ennen kaikkea takaisin puuron pariin ylipäänsä. En muista syöneeni perinteistä puuroa näin säännöllisesti vuosiin ennen tätä syksyä.

Nyttemmin olen omaksunut puurotavan, johon tuota haudutusalusta-inspiraationlähdettä ei edes tarvita. Keksin nimittäin, että erilaisista rouheista ja suurimoista saa unelmanpehmeää ja maukasta puuroa ilman maitolisää - ja sellainen keitoshan valmistuu liedellä itsestään sen kummemmin pohjaan tarttumatta. Taika on leseiden tai rouheiden liottamisessa yön yli - varsinaista nollaenergiakypsyttelyä!

Olen niin vilpittömän innostunut "keksinnöistäni", että jaan jatkossakin puurovinkkejäni uskoen vakaasti siihen, että maailmasta löytyy muitakin kaltaisiani puurourpoja, joilla on vielä pitkä tie seikkailtavana hiutaleiden ja rouheiden ihmeellisessä maailmassa ;).Samettinen aamupuuro (yhdelle)

3/4 dl leseitä tai viljarouhetta: esim. kauraleseitä, rikottuja ohrasuurimoita tai vehnärouhetta
3 dl vettä
ripaus suolaa
tarjoiluun marjoja tai hilloa (esim. omena-puolukkahilloketta) sekä hunajaa

*Mittaa edellisenä iltana kattilaan likoamaan leseet tai rouhe sekä vesi.
*Käännä aamulla lieden levy täydelle teholle niin, että puuroseos kiehahtaa. Sekoita. Käännä levy pois päältä, jätä puuro kannen alle hautumaan 10-20 minuutiksi samalla kun teet muita aamutoimia. Voit välillä sekoittaa puuroa, jotta se hautuu tasaisesti. Mausta suolaripauksella.
*Nauti puuro marjojen ja hunajan kanssa.

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mm, ohrapuuroa. tarttis varmaan munki ostaa pussillinen suurimoita.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Mä tein puuroni aina noin kun oli vielä sähköliesi. Kaasulla ei ihan onnistu noin :-D Ja hauduttamalla kiehahduksen jälkeen onnistuu kyllä, vaikkei liottaisikaan.

Anonyymi kirjoitti...

puurourpoja :D
Voiski alkaa keittelee putroi nyt kun koulu taas alkaa niin jaksaa.

Anonyymi kirjoitti...

Loistava idea! Jos liottaminen vähentää ohrasuurimoiden kypsymisaikaa noin paljon, ehtii suurimopuuron pyöräyttää arkiaamunakin kaurapuuron sijasta:)Suurimot on jo likoomassa...

Anna kirjoitti...

Mööva möövainen: Oon jääny tohon puuroon jo niin koukkuun, että vaikka mulla on juustonaksuja kaapissa, ajattelen koko ajan vaan puuroa.

Ylimuuli: Hiutaleista tulee pehmeää puuroa ilman liottamistakin, mutta leseille ja koville suurimoille väittäisin sillä olevan vaikutusta! (Koekeittiö kokeilee :D :D) Lopputulos on molemmissa tapauksissa varmasti kypsä, mutta väitän koostumuksen olevan samettisempi ja tasaisempi kun jyvänpalaset ovat saaneet turvota yön ajan. Ja vaikka se olisikin vaan uskomusta, niin ainakin haudutusaika on mun mielestä lyhempi.

Hanna ja Peppermint: Kivaa jos postaus inspiroi teitä :) Tän suurimohurahduksen myötä oon sitä mieltä, että etenkin tuollaiset tosi kokojyväiset tuotteet tekee tosi täyttävän olon pitkäksi aikaa.

Pahalapsi kirjoitti...

Ai ai! Mahtaa olla namia.
Aamupuuro valmistuu meillä melksella gourmet tavalla aina, joka aamu:
1) pussipuuro kulhoon pläts
2)kiehuvaa vettä päälle pläts
3)hämmennys, hämmennys ja ääntä kohti. : F
Ehkä mie nyt ryhdistäydyn tämän puuropostauksen ansiosta ja kokeilen jotain vataavaa! Ohraversio kiinnostaa..

Anna kirjoitti...

Insanity: Mäkin pidin puuron keittelyä aiemmin jotenkin vaivalloisena. Nyt kun keksin että se tosiaan onnistuu lähes ilman vahtimista, ja siis jos pikahiutaleista tekee niin ilman liotteluakin, en enää kehtaa väittää touhua vaivalloiseksi ollenkaan ;)

Meri, Helsinki kirjoitti...

En minä ees huomannut että suurimoita! Juu pitää varmasti paikkansa, niitä minäkin olen liotellut. :-) Keskityin niin hiutaleisiin, tällä hetkellä kun teen niistä, hetkellisesti... Pitäs palata kaurasuurimoihin, luulen.

Aurinkotuuli kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Aurinkotuuli kirjoitti...

Minä teen nykyään hiutalepuuron niin että keitän veden vedenkeittimellä. Kaadan kiehuvan veden kattilaan ja laita levyn kutoselle noin minuutiksi eli siksi aikaa kun etsin kaapista maidon ja hiutaleet ja mittaan ja kippaan ne joukkoon.

Sitten vain nopea sekoitus ja keittovahti kattilanreunaan (tahi lusikka kattilaan) ja levy pois päältä. Jätän puuron hautumaan kymmeneksi minuutiksi. Sitten vaan suola joukkoon, sekaisin ja lautaselle.

Ja parhaimmillaan (tiedän olen outo) kaurapuuro ja muutkin hiutalepuurot ovat raejuuston kanssa nautittuna :D!

Mulle tämä on vaivattomin ja energiaa säästävin tapa tehdä kattilapuuroa. Mikropuuro kun tahtoo olla tinttua ja usein vielä kuohuu yli :O!

Mutta tuota lese- ja suurimohommaa aion kyllä joku aamu lainata!!

Aurinkotuuli kirjoitti...

Kokeilin muuten tänä aamuna tuota evolutiivista vinkkiäsi. Lykkäsin joukkoon myös hitusen maitoa ja herkkuaamupalaahan siitä tuli!!

Aurinkotuuli kirjoitti...

Aijuu, ja siis kauraRYYNEIHIN tein putroni. Kannattaa muuten kokeilla!! Muun muassa Ekolosta löytyy kyseistä tuotetta.

Anna kirjoitti...

Jes, hyvä että toimi! Ja kiitos kaurayynitiedosta :)