maanantaina, heinäkuuta 07, 2008

Thai-kalapihvit ja tulinen maapähkinäkastike

Thai-tyylisten kalapihvien valmistaminen oli ollut mielessäni siitä lähtien, kun Facilio saapui keittiööni. Kun muistin Tomppaa varten hankitun kaffirlimetinlehtilaatikon odottavan pakastimessa käyttöä, oli kalapihvien aika tullut.

Ohjeen kalakakkusiin ja ohessa tarjottavaan pähkinäkastikkeeseen löysin RecipeZaar- sivustolta. Vaikka kokkaisit vain yhdelle, kannattaa murekepihvejä tehdä kerralla enemmän: itse söin näitä vielä kahtena seuraavana päivänä lounaaksi, ja maut tuntuivat vain paranevan! Myös satay-tyyppinen pähkinäkastike oli onnistunutta, ja loistava pari pihveille.

Yhdessä asiassa kuitenkin mokasin: jauhoin kalamassan innostuksissani liian hienojakoiseksi. Lopputuloksen rakenne muistutti einestä. Seuraavalla kerralla massa saa jäädä hieman rouheisemmaksi.
























Thai-kalapihvit (n. 10 kpl)

1 pkt (400g) pakasteseitä
1 rkl kalakastiketta
2 tl-1 rkl punaista thai-currytahnaa
1 rkl lime- tai sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
4 kaffirlimetinlehteä (kuivattua tai pakastettua) hienonnettuna
1 munanvalkuainen tai ripaus vehnäjauhoja
3 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
(suolaa ja pippuria maun mukaan)
kasviöljyä paistamiseen (käytin rypsiöljyä)

*Laita monitoimikoneen kulhoon hieman sulanut pakastesei, currytahna, lime-/sitruunamehu, valkosipuli, kaffirlimetinlehdet sekä munanvalkuainen tai ripaus jauhoja. Anna koneen leikkuuterän käydä, kunnes aineksista on syntynyt tasainen massa.
*Lisää mukaan korianteri, ja anna koneen käydä vielä nopeasti, kunnes massa on taas sekoittunut. Maista, mausta tarvittaessa. (Mikäli et pidä korianterista, sen voi varmasti hyvin jättää kokonaan poiskin. Silloin mukaan voi lisätä piristykseksi tilkkasen enemmän lime-/sitruunamehua.)
*Jaa massa noin 10 osaan ja muotoile osista pyöreitä pihvejä.
*Paista murekepihvejä pannulla öljyssä n. 3-4 minuuttia kummaltakin puolelta. Pinnan on tarkoitus tulla kauniin kullanruskeaksi. Tarjoile vihannesten ja/tai riisin sekä maapähkinäkastikkeen kanssa.

Tulinen maapähkinäkastike

1 pieni punainen chili
1 rkl soijakastiketta (mietoa tai vedellä laimennettua)
1 rkl limen/sitruunan mehua
1 rkl sokeria
3 rkl maapähkinätahnaa
4 rkl kookosmaitoa

*Hienonna chili. Voit halutessasi ennen hienontamista poistaa sen siemenet.
*Laita kaikki ainekset pieneen kattilaan ja kuumenna hiljalleen, koko ajan sekoittaen, kunnes seos on tasaista ja kuumaa.

14 kommenttia:

Liina kirjoitti...

pyörtymys.

innostuin tuosta enemmän kuin mistään pitkään aikaan. näyttää ja kuulostaa ihanalta!

Meri, Helsinki kirjoitti...

pyörtymys potenssiin kakkonen!

Erinomainen idea ja toteutus, ja ihanaa kun voi käyttää seitä taas uudella tavalla. Maapähkinävoitakin löytyy kaapista. Mitä sorttia sie käytät? Toistaseks paras jonka oon ite löytänyt on se Punnitse ja säästän karkeajakoisempi. :-P

Anna kirjoitti...

Kiitti kommenteista! Ei kun kokeiluun vaan. Sei on ihan ykkönen näissä mausteisissa ruoissa, kuten olen aiemminkin todennut. Hienompi kala menisi ihan hukkaan, kun seurana on chiliä ja kaikkea muuta.

(Itseasiassa, einesrakenteen takia, nää näytti ja maistuikin ihan joltain mausteisilta lohipihveiltä :DD)

Ja ai niin juu, jos kaffirlimetinlehtiä ei viitsi ostaa, niin nää varmaan onnistuu ilmankin, koska tuossa currytahnassa näyttää niitä olevan mukana. Limen kuorella voi varmaankin tuoda samaa makumaailmaa myös.

Ylimuuli: Mä käytän juuri sitä Punnitse&Säästän merkkiä, sellainen vaaleanruskea-musta etiketti. Se taitaa olla sitä smooth-versiota. Voi olla että kastike onnaa karkealla, mutta siitä tulee ehkä tasaisempaa tuolla hienojakoisella. Raporttia odotellessa! :)

Ari Makela kirjoitti...

Taas voi todeta että ruokablogaaminen on kiehtovaa. En olisi ikinä ostanut seitiä enkä myöskään ole löytänyt itsestäni tulisten kalaruokien ystävää.

Mutta tätä pitää kyllä kokeilla.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavaa, ehkä paras resepti mitä olen pakasteseistä nähnyt! Tämä menee kokeiluun, vaikka nuo kaffisrlimetinlehdet saattavatkin tuottaa vähän päänvaivaa.

Anonyymi kirjoitti...

Haa, oliks noi niitä piffei mitä oli thaimaa-esityksessä? tai siis. siellä niitä ainakin oli :D

Merituuli kirjoitti...

kylläpäs näyttää mielenkiintoiselta. Pastapää tykkää (kaikesta) mausteisesta, joten ehkäpä yllätän hänet tällä joku kerta.

Anna kirjoitti...

Kiitti kommenteista :)

Kannattaa toki kokeilla. Veikkaan tosiaan, että tuo onnistuu ilman kaffirlimenlehtiäkin, kuten tuossa aiempanakin arvelin. Tietysti jos toinen ääripää kiinnostaa, ja on intoa tehdä currytahna itse, on maut varmasti vieläkin mahtavammat :)!

Mirva: Joo oli! Mutten tehnyt samalla ohjeella. Aika samanlaisia näistä kuitenkin taisi tulla.

Hyppysellinen: Nyt kun Pastis on käynyt juuri Thaimaassakin, täähän voisi olla hauska yllätys :) Odotan muutenkin teidän tuliaiskokeiluja innolla!

Anonyymi kirjoitti...

Tarviikin poiketa Punnitse&säästä-kaupassa maapähkinätahnaa ostamassa. Se onkin mulle uusi tuttavuus. Minkäs merkkistä thaitahnaa muuten käytät? Näyttää muuten tosi hyvältä.

Terkuin Eppu Köökkinoviisi ;-)

Anna kirjoitti...

Mulla oli tuossa tahnana sellaista Spice up- merkkistä, jota löytää ihan tavallisista kaupoista. Erilaisia tahnoja löytää etnokaupoista ja varmasti Punnituskaupastakin paljon!

Tylle V kirjoitti...

Mielettömän hyvää. Kiitos reseptistä.

Anna kirjoitti...

Kivaa että maistui!

Anonyymi kirjoitti...

Tosi kiva ja helppo ohje! Käyn paljon työni puolesta Thaimaassa ja siellä kala- tai rapukakut on mun ehdotonta herkkua. Aion tarjota viikonlopun vieraille thai-ruokaa ja sun kalakakut on pöydässä kunniapaikalla. Maapähkinätahnan lisäksi teen kalakakkujen kanssa thaimaalaista kurkkurelissiä. Kiitos ihanasta ohjeesta! Riitta

Anna kirjoitti...

Kiitos Riitta kommentista! Kivaa, että ohje inspiroi kalakakkukonkariakin :)