keskiviikkona, heinäkuuta 02, 2008

Soijarouheen uusi tuleminen

Kurpitsamoskan Mari vinkkasi taannoin kypsentämään soijarouheen pannulla nesteessä turvottamisen sijaan. Testasin vinkkiä kerran ja sitten toisenkin, ja sanoisin, että nyt ollaan mullistavien tosiasioiden äärellä.

Itse olen päätynyt seuraavanlaiseen marssijärjestykseen:
*Pannulla kuumennetaan keskilämmöllä reipas loraus öljyä, johon lisätään halutut mausteet.
*Kipataan pannuun silputtua sipulia, sekoitetaan hieman ja annetaan kuullottumisen päästä alkuun, sitten lisätään haluttu määrä soijarouhetta, sekoitetaan.
*Tällä välin vedenkeittimessä on kiehautettu vettä, jota sitten lisätään pannulle vähin erin ja sekoitellen, siten, että lopulta sitä on sekoitettu mukaan noin kaksinkertainen määrä soijarouheen määrään nähden. Samalla sipulit saavat kuullottua edelleen ja soijarouhe saada turvotessaan hieman rapsakkaa pintaa.
*Pannuun lisätään mahdolliset muut ainekset.
Öljyloraus tekee soijarouheesta mehevää, ja senhän voi lisätä hyvällä omallatunnolla, sillä silti jäädään kauas kevytjauhelihankin rasvapitoisuuksista. Rasva saa myös mausteet maistumaan paremmin: ovathan monet aromiyhdisteet rasvaliukoisia. Paistaminen ja vähittäinen nesteen lisäys takaavat myös mukavan, ei liian märän loppukoostumuksen. Mikäli soijarouhe on tähän asti ajatuksen tasolla kiehtonut, on paistaminen varmasti mukava tapa lähestyä tuota murua.

Kuvassa poseeraa kesäinen soijarouhe-kesäkurpitsa-tomaattipaistos. Alunperin tässä postauksessa oli tarkoitus kertoa soijarouhe-muchos-nachoksesta, mutta kuva katosi mystisesti. Siitä huolimatta kerron teille että soijarouhetta voi hyödyntää myös sellaiseen:
*Uunipellille ripotellaan pieni pussillinen nachoja, paistettu ja valmiilla tacomausteseoksella runsaasti maustettu sipuli-soijarouheseos, aimo loraus salsaa sekä juustoraastetta.
*Komeutta käytetään parisataa-asteisessa uunissa, kunnes juusto on saanut hieman väriä.
*Salsana voi käyttää varmasti kaupankin versiota, itse kyhäsin pannun kautta pikaversion säilykepaprikoista, tomaattipyreestä, tuoreista tomaateista, chilistä, sokerista ja mangochilikastikkeesta - eli kaikenlaisesta mitä kaapista löytyi!

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä olenkin miettinyt että mahtaisikohan soijarouhe toimia muchos nachos-lautasella - nähtävästikin voisi! :) En ole ikinä syönyt sellaista jauhelihaversiota, kuolannut vaan aina moisen perään. Nyt kyllä kokeilen sitä soijarouheella..

Anna kirjoitti...

Ai niin! Unohdin kokonaan että muchos nachos- tapauksessa öljyssä pitää tietysti kuumentaa taco-mausteseosta joka maustaa sitten soijarouheen. Kiitos kun assosioit mut muistamaan tämän, pitääkin muokata se tuohon :D

Anonyymi kirjoitti...

Soijarouheesta on satujatarin kokeilukeittiössä jo pari kertaa tehty evästä öljykypsennysmenetelmällä ja kasvisyöjä on kiittänyt sekasyöjää.

Niinpä sekasyöjä kiittää puolestaan kasvissyöjiä hyvästä valmistusohjeesta.

Anna kirjoitti...

Satujatar: Kivaa että säkin olet todennut tän menetelmän toimivaksi! Jälleen kerran täytyy kiittää ruokablogeja olemassaolostaan, tällaisten vinkkien leviäminen on mielestäni ehdottoman suotavaa!

Anonyymi kirjoitti...

Uskaltauduin kokeilemaan soijarouhetta mullistavalla vinkilläsi. Tein simppeliä kaalipataa,johon laitoin soijarouhetta. Hyvää, makoisaa arkimättöä tuli, kiitos vinkistäsi!

T. Eppu

Anna kirjoitti...

Mukavaa että maistui! :)

Anonyymi kirjoitti...

Oletko kokeillut tehdä soijarouheesta "lihapullia"? Siis pussi sipulikeittoa, muna, purkki kermaviiliä, roiskaus korppujauhoja ja 400gramman jauhelihapläjäyksen tilalle pelkkää turvotettua soijarouhetta. Mahtaisko toimia? En ole koklannut _vielä.

terkuin Eppu

Anna kirjoitti...

Mäkään en ole kokeillut tuollaista reseptiä! Miksipä ei. Raportoi ihmeessä sitten jos kokeilet :)