torstaina, heinäkuuta 03, 2008

Kinuski-mansikkakakku

Viime viikonloppu vierähti idyllisissä maalaismaisemissa, ystävän synttäreitä juhlistaen. Juhlan kunniaksi leivoimme tietysti kakun, josta tuli niin hyvää, että se on syytä esitellä täälläkin. Kunnia kakun valmistamisesta ja kokoamisesta ei oikeastaan edes kuulu minulle, vaan keskityin lähinnä keittelemään kinuskia. (Siitäkin tuli kyllä hyvää.) Yleensä en ole makeiden ja raskaiden täytekakkujen ystävä ollenkaan, mutta tässä ainesosat kohtasivat toisensa kiitettävän tasapainoisesti! Hyvä me!
























Kinuski-mansikkakakku


Pohja:
4 munaa
sokeria
vehnäjauhoja
leivinjauhetta

Täytteeseen:
omenamehua
raparperikiisseliä
mansikoita viipaleina
1 prk maitorahkaa
1 prk vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (puolet syntyvästä vaahdosta kakun koristeluun)

Kinuski
2 dl kuohukermaa
vajaa 2 dl sokeria
1 1/2 rkl siirappia
2 tl voita tai margariinia

*Kakkupohjaa varten riko munat mittakannuun. Tarkista munamassan määrä kannun kyljestä ja kaada munat kulhoon. Mittaa sitten sokeria kulhoon mittakannun avulla sama määrä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Mittaa kannuun jauhoja sama, tuttu määrä. Sekoita niiden joukkoon ripaus leivinjauhetta ja lisää ne sitten muna-sokerivaahdon joukkoon varovasti käännellen.
*Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Paista kakkua 175°C:ssa 20-30 minuuttia, kunnes kakku on kypsää eli kokeilutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kypsän kakun jäähtyä vuoassaan.
*Vaahdota täytettä varten vaniljakastike (esim. Flora Vanilla), sekoita sen joukkoon maitorahka.
*Kumoa jäähtynyt kakkupohja lautaselle. Leikkaa leipäveitsen avulla kolmeen viipaleeseen täyttämistä varten.
*Kostuta viipaleet omenamehulla. Kakku on sopivan kosteaa, kun se kokeiltaessa tuntuu sienimäiseltä.
*Levitä vuorollaan molempiin välikerroksiin ohut kerros raparperikiisseliä, vanilja-rahkavaahtoa ja mansikkaviipaleita. Käytä rahkavaahtoa siten, että siitä noin puolet jää jäljelle kakun koristelua varten. Tähän vaiheeseen asti voit tehdä kakun edellisenä iltana, ja jättää sen sitten vetäytymään.
*Valmista kinuski sekoittamalla ainekset kattilassa. Kuumenna seosta ja anna sen kiehua hiljalleen, samalla hiljalleen sekoitellen. Keitä ja sekoittele, kunnes vesilasiin pudotettu kinuskitippa jähmettyy. Tässä saattaa vierähtää hetki, ja lopputulos on silti melkoista arpapeliä, mutta ei hätää, hyvältä se maistuu kuitenkin. Anna kinuskin jäähtyä hieman. Kaada kinuski tasaisesti kakun pinnalle. (Voit tehdä myös nämä vaiheet edellisenä päivänä. Muista silloin huolehtia tavalla tai toisella siitä, että jääkaappisäilytyksessä elmukelmut eivät tahmaa kuorrutukseen kiinni.)
*Viimeistele kakku levittämällä reunoille loput vanilja-rahkavaahdosta. Asettele vielä muutama mansikka kakun päälle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

mun ihana kaakku!

Anna kirjoitti...

Nii oli! :) Mut oli ihanat synttäritkin! Ja Salla mahtava kakkumestari.