perjantaina, maaliskuuta 04, 2011

Savuttomat blinit eli tattaripannari

Kun pitkällinen projekti saatiin päätökseen, vietettiin juhlapäivää kera kuohuviinin. Kuohuviiniä sai Alkosta, ja Alkon vieressä oli Hakaniemen Halli, ja sieltä taas matkaan tarttui juhlavinta mahdollista syötävää eli mätiä. Suu alkoi napsaa blinien suuntaan.























Oikeastaan olin haaveillut blineistä jo pidempään. Viime talven blini-ilta huuteli perinteelle jatkajaa, ja blogimaailmassa esimerkiksi Pippurimyllyn Sanna tarjoili ihania blinitäytteitä. Samaisen Sannan postauksen kommenttilaatikossa tuskailinkin sitten tätä nykyistä tilannettani: asun asunnossa, jossa on koko talon yhteinen palohälytysjärjestelmä, ja yleisesti tiedossa on, että käristämistä ei kannata harrastaa. Kaiken kukkuraksi talon ilmastointi lakkasi tässä päivänä muutamana toimimasta, joten blinien paisto olisi taatusti vienyt kaikki naapurini pihalle värjöttelemään.

Vaan ei hätää! Muutama viikko sitten sain nauttia Valion tarjoamaa mahtavaa tattaripannukakkua, jota tarjoiltiin perinteisten blinitäytteiden kanssa. Kaivoin ohjeen nyt muistilokeroistani ja materiaalipaketista esiin, ja paistelin pöytään pannarin.























Ja siitä tuli aivan mahtavaa. Käryn sijaan kämpässäni leijaili vain miedon kutsuva tattarin tuoksu. Ohjeella syntyi todella kuohkea ja pehmeä, pinnalta rapea ja ennen kaikkea maukas lopputulos. Leikkasin pannukakun pikkublinien kokoisiksi palasiksi, ja palaset maistuivat paitsi lämpiminä täytteiden kanssa, myös yön yli pöydällä kuivahtaneina aamupalaksi. Maku ja rakenne pysyivät. Hiiva, hapanmaitotuote, tattari ja riittävä suola lienevät taikinan salaisuus.

Jos olisin Top Chef-kokki cocktail-tarjoiluja järkkäämässä, valkkaisin tämän kätevän tattaripannarin pohjaksi taideteoksille. Itse kasasin palasten päälle enemmän tai vähemmän taiteellisesti vuoroin mätiä, smetanaa, tilliä, paprika-oliivi-tomaattitahnaa ja valkosipuli-yrttiherkkusieniä.























Mitä kuohariin tulee; kun kysyin Alkon myyjältä, mikä kuohuviini sopisi blinien kaveriksi, sain vastaukseksi "oikeastaan kaikki", ja suositukseksi Santa Julian. Jostain syystä mulle suositellaan aina tv:stä ja bussimainoksista tuttuja viinejä (kuten kerran risottoon El Tiempoa), ja jostain syystä myös uskon aina Alkon myyjiä (paitsi siitä Timpasta silloin kyllä kieltäydyin). Ehkä se syy on siinä, että aloitan aina sanomalla "jotain halpaa"... :D. Santa Julia oli hyvää sellaisenaan, mutta tiedoksenne vain, ei tosiaankaan sopinut yhteen happamansuolaisen tattaripannariaterian kanssa.

Vaan pääasia että kuohui, onhan gradun valmistuminen kuitenkin maljannoston arvoinen juttu!

Tattaripannukakku (18-24 pikkupalaa)
(alkuperäinen ohje Valion, ohessa oma versioni)

7 dl rasvatonta maitoa
120 g turkkilaista jogurttia
1/2 pss kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 dl tattarijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
3 munaa
3/4 dl rypsiöljyä

*Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, sekoita joukkoon jogurtti. Liuota nesteeseen hiiva. Vatkaa joukkoon suola ja jauhot. Laita kulho lämpimään veteen. Peitä leivinliinalla. Odota kunnes taikina kuplii, n. 30 min - 1 tunti.
*Vatkaa sekaan munat ja öljy. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista uunin keskiosassa 225°C:ssa noin 25 minuuttia tai kunnes pannukakku on kypsä. Pinnan tulee olla kauniin ruskea. (HUOM! Paistoin pannukakun kapeassa pikku-uunissani. Uskon että juuri siksi siitä tuli sopivan paksu eli pehmeä ja rapea yhtä aikaa. Normaalileveällä uunilla ainemäärät kannattaa siis puolitoistakertaistaa tai tuplata, ellei tahdo ohuempaa ja ehkä hieman kuivempaa lopputulosta.)























Höysteet:

Kirjolohen mätiä, smetanaa ja tilliä

Kasvis-tuorejuustotahna

1 paprika pieneksi kuutioituna
n. 10 kalamata-oliivia kivet poistettuina ja hienonnettuina
n. 7-8 aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
n. 100 g turkkilaista jogurttia
n. 100 g valkosipulituorejuustoa
ripaus mustapippuria

*Sekoita ainekset kulhossa keskenään.

Valkosipuli-yrttiherkkusienet

1 rasia tuoreita herkkusieniä
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi pariin osaan viipaloituna
pari hyppysellistä kuivattuja yrttejä
tilkka juoksevaa hunajaa
merisuolaa, mustapippuria

*Paloittele herkkusienet puolikkaiksi tai neljäsosiksi. Kuumenna pannulla öljy ja valkosipuliviipaleet. Kun valkosipulit ovat tirisseet öljyssä hetken mutta eivät ole vielä ruskistuneet, nouki valkosipulit pois ja heitä sienet pannuun niiden tilalle. Lisää joukkoon myös pari hyppysellistä yrttisekoitusta.
*Kääntele sieniä keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Mausta hunajatilkalla, merisuolalla ja mustapippurilla.

15 kommenttia:

Janna kirjoitti...

Ooh, hurjasti onnea! Oot mun idoli!

Mullakin on hirveä blinihimo. Ostin viime vuonna pannunkin, mutten oo vielä saanut aikaseks mitään. Mädistä en niinkään välitä, mutta oon bongaillut lehdistä noita samaisia täytteitä kuin Pippurimyllyn Sanna. Pakko tehä ihan pian! Ensin teen blinilättysiä, sitte kokeilen tätä sun pannaria.

Lilya kirjoitti...

Onnea hurjasti gradun valmistumisen johdosta! T. Toinen gradupakertaja :-)

Virpi kirjoitti...

Todellakin kuohuva on paikallaan, onnea hurjasti gradun valmistumisesta! :) Se on mahtava tunne kun sen saa pakettiin.

Jael kirjoitti...

Paljon onnea gradun valmistumisen johdosta;juhlimiseen oli tosiaankin aihetta! Tattaripannari kuulostaa hyvältä!

kmsu kirjoitti...

Onnittelut gradun valmistumisesta!:) Blinejä olen paistellut tänä talvena taas useammankin kerran. Tattarijauhoja on vielä jäljellä, joten pitääpä kokeilla tätä pannaria. Tosi herkulliselta näyttää!:)

Anna kirjoitti...

Kiitos onnitteluista! On kyllä hyvä, ylpeä ja keventynyt mieli :)

Hannele/Omenaminttu kirjoitti...

Ikimuistoisen etapin olet saavuttanut. ONNEA!

sanna kirjoitti...

Onnea gradun valmistumisen johdosta! Itse sain omani pakettiin kesällä, ja muistan vieläkin elävästi sen euforisen tunteen, kun piti ensi kerran kädessään pientä kovakantista kirjaansa :D

Ja hei kiva, että pääsit tehtailemaan blinejä edes jossain muodossa! Mun alkoi tiedätkö nyt ihan järjettömästi tehdä mieli skumppaa ja blinejä. Heh.

Nanna kirjoitti...

Todellakin maljanarvoinen! Onnea tuoreen gradun punnertamisesta!

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

Toi oli jo sitten herkullisen hyvä idea, tehdä blinipannukakkua!! harmittaa etten sitä itse keksinyt!!!;)

Anna kirjoitti...

Kiitos kommenteista ja onnitteluista!

Muistin ensimaistelusta, että pannari oli todella hyvän makuista, mutta kotona kokeillessa se silti vielä yllätti salonkikelpoisuudellaan :)!

Aino kirjoitti...

Moi Anna!

Sun blogi on ihana, en oo vaan ennen tainnut kommentoida tai edes mainitsevani, että lueskelen tätä.

Hmm. Haluisin tehdä tällaista blinipannaria, mutta kun laitan yleensä itsekseni itselleni ruokaa, niin pellillinen on liikaa. Mulla on pyöreä piirakkavuoka, onnistuisko siinä? Puolikas annos?

t. Aino, joka myöskin pelkää niitä palohälytyksiä kokatessaan ;)

Anonyymi kirjoitti...

Apua Anna, missä ihmeessä sulle on ängetty El tiempoo risotolle??! oon pöyristyny! Ja siis joo, musta toi Santa Julia on ihan kiva kuohari sellasenaan, mut ei tosiaan varmaan oikeen mätsänny blinien seurassa :(

-alko-elina ;)

p.s. onnee vielä tätäkin kautta gradun loppuun saattamisesta!

Anna kirjoitti...

Aino: Kivaa kun tulit kommentoimaan! :)

Kokeile vaan piirakkavuokaan! Taikina voi näyttää paljolta, mutta on kivaa että näistä tulee paksuja ja kuohkeita. Mut kyllä se puolikas siihen vuokaan mahtuu, kerta tämä koko annos mahtui tuolle puolikkaan uunin uunipellille.

Elina: Se Timppa-episodi oli Arabiassa :D Ja jopa MÄ, viiniasioiden pohjamuta, osasin kieltäytyä siitä! :D

Ja kuoharin kanssa heitin varmaan pyyhkeen kehään siinä "nää kaikki käy"-vaiheessa, mut en tod osannut valita myöskään itse parasta :D Mutta se oli tosiaan tosi hyvää sellaisenaan!

Rauna kirjoitti...

Onnittelut täältäkin!