perjantaina, tammikuuta 22, 2010

Blinit

Pääkaupunkimme katuja tallaava ei voi välttyä siltä tosiasialta, että bliniviikot ovat täällä. Heitin korteni ravintolavaihtoehtojen kilpakekoon, kun kutsuin vieraat kylään ja nautimme tammikuisen illallisen kotioloissa. Tämä ensimmäinen kokoonkutsumani blini-istunto ei varmasti jää viimeiseksi, sen verran onnelliseksi koko juttu ruokineen ja vieraineen sai mielen.























Onnistumisen edellytykset tarjosi Ruokatorstai-kirjan erinomaiseksi osoittautunut bliniohje, jota hieman muokkailin. Ylläolevasta kuvasta voi nähdä paistuvien blinien ilmavan olemuksen. Kuohkeuden ohella makua toi taikinan reilu kohotusaika.

Kirjan ohjeistuksen mukaan blinitaikinan jauhot voivat olla tattaria, vehnää tai molempia, mutta kokeilunhaluisena yhdistinkin vehnäjauhot ohrasellaisiin. Ei ehkä perinteiden mukaista, mutta ainakin itse pidin ohrablinien miedosta mutta silti omaperäisestä mausta. Perinteistä poikettiin myös, kun höystepuolella mäti vaihtui kylmäsavu- ja graaviloheen. Kala-smetanayhdistelmän vaihtoehtona oli Reetta-vieraan mukanaan tuoma smetana-aurinkotomaattituorejuusto-oliivi-paprikatahna. Hyvää, ja venäläishenkistäkin! Kannattaa pyytää vieraita tuomaan höysteitä mukanaan, niin ne eivät ainkaan lopu kesken ;).























Jälkiruokamukeista lusikoitiin jäisiä venäläisiä karpaloita ja lämmintä kinuskikastiketta. Kun pääruoka vaatii vähän tekemistä ja keittiössä säntäilyä, on jälkiruoan helppous tekijälleen suuri ilo. Eipä sillä, blinien paistelukaan ei ollut niiden syömiseen yhdistettynä liian haastavaa, kun käytössä oli hyvä valurautainen apuri. Nelireikäisellä lettupannulla syntyi vähän kerrallaan ja tasaiseen tahtiin syötävää koko porukalle.























Blinit
(viidelle)

1/2 l maitoa
25 g (1/2 pkt) hiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
5 dl jauhoja (esim. 3 dl vehnäjauhoja ja 2 dl ohrajauhoja)
2 dl kermaa
2 keltuaista
2 valkuaista
voita paistamiseen

Tarjoiluun: smetanaa, hienonnettua punasipulia, tilliä, kylmäsavu- tai graavilohta, kasvistahnaa

*Kaada kulhoon maito. Mikäli teet taikinan tekeytymään edellisenä iltana, voi maito olla kylmää. Mikäli kohotat taikinaa yön sijaan vain muutaman tunnin, tee se huoneenlämmössä ja lämmitä maitokin aluksi kädenlämpöiseksi.
*Murenna ja liota hiiva maitoon. Lisää suola, sokeri ja jauhot. Jätä taikina kohoamaan joko jääkaappiin yön yli tai huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi.
*Lämmitä kerma kädenlämpöiseksi. Sekoita taikinaan lämmin kerma ja keltuaiset. Nostata taikinaa huoneenlämmössä edelleen 3-4 tuntia. (Mikäli olet tehnyt aiemmankin nostatuksen huoneenlämmössä ja olet kiireinen, ei tämä nostatusvaihe liene enää välttämätön.)
*Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti nostellen taikinaan juuri ennen kuin aloitat blinien paiston.
*Paista taikinasta blinejä blini- tai ohukaispannussa. Valurautainen pannu on tarkoitukseen paras. Käytä ohukaispannussakin paistoon reilusti voita: esimerkiksi noin teelusikallinen syvennystä kohti. Kun blinin alapinta on saanut ruskeaa väriä ja yläpinta on hieman kuortunut, käännä lettunen lastan ja/tai lusikan avulla ja anna ruskistua toiselta puolelta.
*Tarjoa blinit kuumina heti paiston jälkeen lisäkkeiden kera.

11 kommenttia:

kmsu kirjoitti...

Täydellisen näköisiä blinejä! Bliniaika on selvästi taas, kun niitä näkyy tehtäneen blogissa jos toisessakin. Tarkoitus olisi itsekin blinejä lähiaikoina paistella, että saa pakastimesta mateen mädin käytettyä.:)

Tanja Karppinen kirjoitti...

Bliniviikot näkyvät Lappeenrannassakin, ainakin Wolkoffissa niitä on tällä viikolla ollut tarjolla. Itse en ole blinejä tehnyt kotona, täytynee "uhrautua" joku päivä, sillä pidän kyllä blineistä. Vaivattomampaa kuitenkin tilata Venäjällä ravintolassa kuin itse ahkeroida. ;)

Anna kirjoitti...

Kiitos kommenteista :)
Blinit onnistuivat kyllä yli odotusten, ja ei niiden tekeminenkään näin ensikertalaisen näkökulmasta hankalaa ollut. Ravintolaelämyksessäkin on kyllä ihan oma viehätyksensä :)!

Kaarina kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kaarina kirjoitti...

Eli uudestaan: Ah, varmaan kaikki rakastaa blinejä ja tuo aurinkokuivattujuusto-oliivitahna vaikuttaa tosi hyvältä lisukkeelta! Vuosi sitten tein - niin ikään valurautapannulla, simply the best - lohenmäti-punasipuli-suolakurkku-smetanablinejä hyvin perinteiseen tyyliin, se vaan on niin herkkua = uudestaan äkkiä, kiitos inspiraatiosta! Käytin silloin löytämäni ruokaohjeen mukaan taikinaan myös vichyvettä antamaan kuohkeutta entisestään. Eli Saslikiin menoa odotellessa... ;)

Anna kirjoitti...

Mäkin meinasin ensin laittaa tuon kermalisäyksen tilalle olutta, olin siihen vinkkiin törmännyt joissakin ohjeissa. Vichy kuulostaa kyllä myös tosi hyvältä idealta!

Liina kirjoitti...

ooo, ihana. päätin oitis syödä blinejä ensi tilassa ja aktivoitua kaikenlaisten illanviettojen järjestelyssä.

oon kerran ikimuistoisena hetkenä syönyt blinejä myös huhtikuussa kaisaniemen puistossa trangialla paistettuna :D taikina tehtiin edellisenä päivänä ja se vain kohosi ja kohosi ja kohosi - pelkäsin, että hukumme siihen.

Anna kirjoitti...

Kuulostaa kyllä aika ikimuistoiselta :D Varsinkin alkuvaiheessa myös tuota taikinaa paistellessa mielen valtasi epäusko, kun tuntui että se paisuu edelleen sitä mukaa kun sitä nostelee pannulle :D

Voitais viritellä illanviettoja!

Haarukka kirjoitti...

Nyt tekee yhä pahemmin mieli blinejä. Ja herkkulisukkeita! Mätiä en kyllä malttaisi jättää pois, olen jäänyt koukkuun...

Anna kirjoitti...

Ihan niinkuin käyttäjäkuvassasikin olisi mätipalleroita! ;)

Ymmärrän mädin koukuttavuuden, siskoni on ihan hulluna tuohon poksahtelevaan herkkuun.

Anonyymi kirjoitti...

täälläkin yksi blinifani - meillä kaveriporukassa jo 14 blinijuhlat tulossa:) Vuoden odotetuimmat kekkerit, ilman lapsia pitkän kaavan mukaan. Yleensä paistan 8-10 hengelle n 100 pikkubliniä.

Täytyykin kokeilla noita kalattomia lisukkeita kun yksi allerginen on mukana tällä kertaa.

Meillä peruslisukkeet on tietty siian ja muikunmädit, graavilohihässäkkä ja sienisalaatti. Yhtenä vuonna jaksoin perata savusilakoita - ne muuten sopii hienosti smetanan kanssa.