keskiviikkona, maaliskuuta 02, 2011

Oivallinen kotivoi

Veikkaan, että ainakin joka toinen teistä on kuullut blogien kommenttilaatikoissa supistavan levitteestä, johon tulee 1/3 voita, 1/3 öljyä ja 1/3 vettä. Hyvä vaihtoehto, jos tykkää voin mausta mutta tykkää myös helposti levittyvästä leivänpäällisestä, jossa on pehmeitä rasvoja.Röyhistelen nyt vähän tässä ja mainitsen, että minäpä tiesin tuosta jo kaaaaaauan kauan sitten. Kiitos serkkuni Riikan, joka perehdytti pikku-Annan voi-öljylevitteen saloihin joskus 2000-luvun alun Päijät-Hämeessä.

Ne salat ovat äärimmäisen helpot. Mittaa ainekset, esimerkiksi 100 g huoneenlämpöistä voita, 1 dl rypsiöljyä ja 1 dl vettä, syvään ja kapeaan kulhoon. Sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi - varo, ja käytä kantta jos sellainen on, sillä tämä seos roiskuu helposti! Mausta halutessasi merisuolalla tai muilla mausteilla. Siirrä pienempään kippoon ja anna jähmettyä jääkaapissa, ja sinulla on käytössäsi juuri sopivan pehmeä leivänpäällinen.Kuvassa voi-öljy-vesi matkalla jääkaappiin jähmettymään

Tämän levitteen ydinjuttu on lisäaineettomuus. Ja kun maistaa, miten hyvältä omatekoinen, tuoreesta voista tehty levite maistuu, voi vain todeta, että sen kyllä huomaa.

(Lisäainepuritaanien kauhistukseksi tosin todettakoon, että silloin kymmenen vuotta sitten Päijät-Hämeestä palattuani roiskaisin reseptiin pussillisen American-dippiä. Törkeän hyvää, ja veikkaan että uppoaisi vieläkin!)

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mummolan ruokapöydässä tuota on ollut tarjolla niin pitkään kuin muistan. Tunnetaan siellä nimellä kökkövoi, oivallinen kotivoi kuulostaa kyllä herkullisemmalta!:)

Satu kirjoitti...

Tämä on erinomainen idea ja tuli juuri hyvään saumaan. :-) Kiitos paljon!

Piti vielä kysymäni, että osaatko antaa levitteen säilyvyydestä mitään arviota, kun siinä on tuota vettä?

Anna kirjoitti...

Kökkövoi :)!

Hippu: Hyvä pointti, tuo säilyvyys! Sanoisin että oman aistinvaraisen arvioinnin varassa; en ole tehnyt tätä iäisyyksiin joten en muista. Oletan että se nyt ainakin viikon pysyy ihan hyvänä, mutta voi hyvin olla että kauemminkin. Tämän voi toki tehdä pelkästä voista ja öljystäkin, jolloin säilyvyys on parempi!

Tärkeintä lienee, että suojaa voikipponsa hyvin, niin ettei siihen tartu jääkaapista muita makuja.

Maireanna kirjoitti...

Hienoa että nuorempikin kokkipolvi on löytänyt oman voin. Ei lisäaineita ja suolaa voi säädellä, öljy notkistaa. Minä laitan tipan sitruunanmehuakin..mikä estää?
Jostakin syystä sitä käyttää mieluummin kuin" kaupan voita"

Anna kirjoitti...

Juuri näin! :) Lisäaineettomuus ja puhtaus ovat onneksi melkoisia ruokatrendejäkin tällä hetkellä.

kmsu kirjoitti...

Tätäkin pitää kokeilla! Varmasti maultaan paljon parempaa kuin kaupan levitteet.:)

risulintu kirjoitti...

Tervehdys. Mikähän tuon veden tehtävä seoksessa mahtaa olla?

Itse tein pari viikkoa sitten luomukirnuvoista ja oliiviöljystä vastaavaa. Annoin voipalasen hetken pehmetä ja ihan haarukalla sekoittelin öljyn joukkoon. Seokseen sopisi kyllä tuoksunsa takia joku muu öljy kenties paremmin kuin neitsytoliiviöljy.

Anna kirjoitti...

Kmsu: Kokeile ihmeessä!

Risulintu: Sillä ei taida olla muuta tehtävää kuin tietyn pehmeyden ja suutuntuman saavuttaminen. Tykkään itse noin 60 % rasvaa sisältävästä leipälevitteestä, mutta makuasiahan tämä on! Ja kuten aiemmin kommenttiketjussa tuli esiin, pelkkää rasvaa sisältävä seos lienee paremmin säilyvää.

J kirjoitti...

Tämä meni heti kokeiluun! Kiitos valtavasti vinkistä. En ollut koskaan edes kuullut moisesta. Tällainen kotivoi on juuri sellainen levite, josta olen haaveillut. Eipä vaan ole tullut mieleenikään, että öljyä, voita ja vettä voisi sekoittaa ja saada näin maistuvaa levitettä leivälle. Olen valaistunut! :)

Anonyymi kirjoitti...

isotätini sipultaa omaan versioonsa sekaan yrttejä kasvimaaltaan, on huippua! ja valkosipulikin voisi toimia:)

p

Anna kirjoitti...

J: Mietinkin tätä blogatessa, että varmastikin on vielä joku, joka ei ole tästä kuullut ja voisi ilahtua! :) Muistan kun olin itse ihan silmät pyöreänä silloin kun tämän opin. Että noin yksinkertaista, ja toimii!

p: Eikös ookin juuri sellainen levite, johon olisi ihanaa käydä kesällä poimimasta pihapenkistä vaikka ruohosipulia! :)

Väliaikatietona muuten säilyvyyteen liittyen: nyt on käytetty samaa satsia jo puolitoista viikkoa, ja raikkaalle maistuu edelleen.

Satunnainen vierailija kirjoitti...

Tämä on loistavaa. Olen lisännyt valkosipulia ja esim. persiljaa.
Meillä nuorin kutsuu tätä "sotkulevitteeksi", kun kerran kuppi "lähti" käsistä, kun vatkasin ja levitettä oli joka paikassa muttei kupissa ;)Kiva kun muistutit, pitääkin tehdä.

Uusano kirjoitti...

Minä olen tehnyt kotivoita nyt vuoden verran, noin kerran kuukaudessa surautan puoli kiloa suolatonta voita ja noin 3 dl oliiviöljyä yleiskoneen leikkuuterällä tai bamixilla kuohkeaksi. En laita vettä mukaan, joten tämä sekoitus on oiva myös paistamiseen, ei räisky pannulla. Säilyvyys on ollut aivan hyvä, laitan seoksen mataliin muovirasioihin, joista sitä on helppo ottaa muovisella veitsellä, satsi kestää nelihenkisellä perheellä sen 3-4 viikkoa, noin rasiallinen/viikko. Eikä ole ollut havaittavissa pilaantumista. Ainoa huono puoli on se, että lämpimällä säällä levite pehmenee nopeasti veteläksi, joten se on otettava pöytään vasta just ennen päätymistään leivälle:) Oliiviöljyn väriin kannattaa kiinnittää huomiota, jos on vihertävästä kyse, tulee voihin vähän tympeä sävy.

Sanna kirjoitti...

Oi, empä ole tätä muualla netissä nähnytkään! Tämä "valkovoi" kuului omiin lapsuuden kesiin, tuttava perheen vaimo tapasi tehdä tätä. Nyt vaille kolmekymppisenä muistin tämän uudestaan ja kyselin tuttava perheen mieheltä vaimo vainaan reseptiä. Olen tehnyt monennäköisiä kokeiluja eri öljyillä ja mausteilla, oma suosikkini on perus rypsiöljy ja reilusti mustapippuria. Tilli toimii myös mukavasti. Säilyvyydestä kyselleille voin sanoa, että itselläni on rasiallinen säilynyt jääkaapissa ihan hyvänä ainakin n. 2,5 vk. Välillä teen tätä isomman satsin ja pakastan osan, ei mene miksikään. Tämä on kyllä hyvää, lisäaineetonta ja mielestäni myös halvempaa (ehkä myös terveellisempää) kuin kaupan margariinit.