torstaina, tammikuuta 27, 2011

Appelsiinia ennen, appelsiinia jälkeen

Oranssinraikas ja makea appelsiini sopi mainiosti burgundinpata-aterian alku- ja jälkiruokaan. Ensin sitä päätyi molempiin vähän puolivahingossa, kun nyt sattui olemaan niin runsain mitoin saatavilla, mutta lopulta appelsiini loi aterialle suorastaan kehämäisen kaaren, joka innoitti ruokailijat kylläisiin analyyseihin osasten tasapainosta. Tyytyväistä porukkaa siis pöydän ympärillä, ja sekös ilahdutti!

Salaattiin pääsivät appelsiinin seuraksi suloiset pikkupalsternakat vielä kertaalleen pienittynä, sekä avokado ja pinjansiemenet, jotta olisi vähän suutuntumien skaalaa tarjolla. Myös Pastanjauhajat ovat muuten valmistaneet palsternakkasalaattia samoihin aikoihin! Appelsiinihyytelön ohje puolestaan löytyi Elina Halttusen mainiosta Äidiltä tyttärille -keittokirjasta.


















Appelsiini-palsternakkasalaatti

1 suuri tai useampi pikkuinen palsternakka
1 rkl pinjansiemeniä
1 tl öljyä
1 tl hunajaa
ripaus suolaa, ripaus pippuria
salaatinlehtiä
1 appelsiini
1/2 avokado

*Leikkaa palsternakka viipaleiksi tai paloittele tikkumaisiksi, pienehköiksi paloiksi. Kääntele lautasella sekaisin palsternakkapalat, pinjansiemenet, öljy, hunaja, suola ja pippuri. Paahda palsternakkaa ja pinjansiemeniä uunin ylätasolla, kunnes pinjansiemenet ovat saaneet väriä ja palsternakat ainakin pinnalta kypsyneet. (Paahtaminen tapahtui samalla kun pata porisi samassa uunissa, eli lämpöä oli 160°C. Homma onnistuu varmasti korkeammissakin lämpötiloissa, mutta valvo pinjansiemeniä. Paahtoaika riippuu luonnollisesti lämpötilasta, mutta varaa noin 10-15 minuuttia.)
*Revi salaatinlehdet astiaan. Kuori appelsiini terävällä veitsellä, puolita hedelmä ja leikkaa puolikkaat viipaleiksi. Viipaloi myös avokado. Asettele salaattipedin päälle appelsiiniviipaleet, avokado sekä paahdetut palsternakanpalat ja pinjansiemenet.
*Tarjoa salaatin kanssa yksinkertaista salaatinkastiketta: 3 osaa öljyä, 1 osa viinietikkaa, mausteena suolaa ja sokeria.


















Appelsiinihyytelö (Elina Halttunen: Äidiltä tyttärille)

2-3 appelsiinia
1 prk (200g) maitorahkaa
4 liivatelehteä
1/2 dl vettä (liivatteen kiehauttamiseen)
1 dl kermaa
2 tl sitruunamehua (käytin limettimehua)
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

*Laita liivatelehdet kylmään veteen viideksi minuutiksi.
*Vuoraa noin litran vetoinen vuoka 1 1/2 - 2 kuoritun appelsiinin viipaleilla ja sekoita loput pieneksi pilkotuista appelsiineista rahkan joukkoon.
*Liuota kuiviksi puristetut liivatelehdet kiehuvaan veteen (1/2 dl). Lisää jäähdytetty liivateliuos appelsiiniseokseen.
*Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää kerma mausteiden kanssa seokseen varovasti sekoittaen. (Itse tykkään lisätä kiehautetun liivatteen seokseen vasta viimeisenä, joten tämä ja edellinen vaihe vaihtoivat allekirjoittaneen hyppysissä paikkaa.)
*Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä kylmässä noin 4 tuntia (tai yön yli). Kumoa hyytelö tarjoiluvadille.

4 kommenttia:

Hannele/Omenaminttu kirjoitti...

Tuossa salaatissa on ihanat ainekset. Varmasti herkullista :)

Virpi kirjoitti...

Tosi hauskannäköinen tuo appelsiinihyytelö! :)

Reetta kirjoitti...

Kivalta näyttää, mutta oon täällä odotellut, milloin sun blogiuran kohokohta eli sushipostaus ilmestyy! ;)

Anna kirjoitti...

Reetta hyvä kun muistutit! Pian ilmestyy, piti saada noi reseptit pois päästä pyörimästä :)