lauantaina, helmikuuta 21, 2009

Ota munakokkeli vakavasti!

Kananmuna on hieno raaka-aine. Itse en äkkiseltään keksi mitään muuta, jonka itsessään saisi maistumaan niin monella eri tavalla vain valmistustapaa muuttamalla. Niin makaronilaatikossa, kääretortussa, uppomunissa, marengissa kuin kotijäätelössäkin muna näyttelee tavalla tai toisella pääosaa. Ehkä mielenkiintoisin on kuitenkin munakkaan ja munakokkelin makuero, mielenkiintoinen siis siksi että sellainen on. Kokeile jos et usko! Parhaimmilleen munakokkelin saa tietysti viritettyä, kun kokkaa sen Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjan perusteellisella ohjeella. Opus valistaa muun muassa, ettei munakokkeliin tule ennen keittämistä vatkata mitään nestettä tai nestettä erittävää, koska "munakokkelista silloin pyrkii tulemaan vetistä". Mielenkiintoista, mutta totta!
Munakokkeli (yhden hengen annos, alkuperäisessä ohjeessa suuremmat ainemäärät)

2 munaa
ripaus suolaa ja pippuria
n. 1/2 rkl pehmitettyä voita
tilkka (n. 1 rkl) kermaa

*Vatkaa munia ja mausteita kierrevatkaimella tai haarukalla kulhossa 20-30 sekuntia niin että keltuaiset ja valkuaiset sekoittuvat.
*Voitele pienen (käyttämässäni ø n. 20cm) paistinpannun laidat ja pohja voilla. Kaada pannuun munaseos ja pane se kohtalaiselle lämmölle. Sekoita hitaasti ja lakkaamatta pannun pohjaa myöten. 2-3 minuutin aikana ei näytä mitään tapahtuvan, kun munaseos vähitellen kuumenee. Äkkiä se alkaa saota vanukasmaiseksi. Sekoita nyt nopeaan ja liikuttele pannua lämmöllä edestakaisin, kunnes munaseos on melkein halutun paksuista. Ota se silloin lämmöltä, sillä se jatkaa vielä sakoamistaan. (Munakokkeli saa olla kosteaa; kirjan kuvauksessa se mainitaan "pehmeäksi, piimämäiseksi" ruoaksi.)
*Juuri kun munaseos on sopivan sakeaa, sekoita siihen kermatilkka, joka pysäyttää kiehumisen. Mausta maun mukaan, tarjoa. (Itse maustoin valmista munakokkelia muutamalla parmesanjuustoviipaleella, mutta herkku olisi ollut taivaallista ihan sellaisenaankin.)

7 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

No ihan selvästi on makuero kokkelissa ja munakkaassa! Hotelliaamiaisissa pidän erityisesti munakokkelista :)
Rupesin itsekin nyt sitten lopulta aikani muiden blogeja seurattuani bloggaamaan (http://peruspoperoa.blogspot.com/) ja olet tosiaan seuraamieni blogien joukossa (ollut jo pitkään).

Anna kirjoitti...

On, ja selvä, ja sehän siinä onkin kummallista - raaka-ainelista kun kummasti muistuttaa toinen toistaan :D! Malliesimerkki ruoanlaiton hienouksista siis. Blogisi näyttää tosi kivalta! Ja kivaa kuulla että tykkäät lukea mun postauksiani :)

Martina kirjoitti...

Tätä täytyykin kokeilla. Itse en ole vielä havainnut munakokkelin ja munakkaan eroa, mutta se johtunee siitä, etten muista milloin olisin syönyt kokkelia. Asia täytyy korjata mitä pikimmiten.

Pahalapsi kirjoitti...

Nami mikä kuva!
Kyllähän se kokkeli on oikein hyvää kun sen oikein tekee :)
Ilman kananmunaakin tehdyt munakkaat sun muut ovat tosin tosi herkullisia kun ne hyvin tekee, kokeilepa joskus Kikhernejauhoista tehtyä munakasta!

Anna kirjoitti...

Martina: Mäkään en muista ennen ainakaan itse laittaneeni munakokkelia ihan tarkoituksella! :) Oli kyllä hauskaa tehdä näinkin yksinkertainen juttu keittokirja kourassa - tunsi oppivansa ihan uutta taas.

Insanity_ Kiitos! Ja hyvä kun mainitsit kikhernemunakkaasta. Oon kuullut sellaisesta, mutta en ole itse vielä kokeillut. Voisi kuitenkin olla juuri mun makuun!

aleksi kirjoitti...

namua.. oikeen tollanen kunnon löysä herkku kokkeli eikä sellanen kuiva muruisa kun yleensä näkee. tarkasti tehty hyvä munakaskin on mahtava.. ite en oikeen osaa.

Anna kirjoitti...

Aleksi: Kiitos! Mäkään en olisi varmasti päässyt näin optimaaliseen lopputulokseen ilman Ranskalaisen keittiön salaisuuksia :)