keskiviikkona, syyskuuta 03, 2008

Aprikoosi-mustikka-murupiiras

Kesäisen BBCGoodFood-lehden marjajutusta bongasin mielenkiintoisen mustikkapiirasohjeen. Perusmustikkapiirakasta jää mielestäni puuttumaan maun "pehmentäjä" - vaniljakastiketta tarjoiltaneen ohessa juuri siksi. Tässä ohjeessa tuoreet aprikoosit ja vaniljajogurtti ajoivat asian. Lopputuloksessa en oikeastaan edes maistanut hedelmiä erikseen, mutta maku oli ihanan pyöreä, eikä lisäkkeitä kaivannut. Minuun vetosi myös mahtava murukuorrute. Se sopii varmasti höystämään kaikenlaisia marjapaistoksia.
























Aprikoosi-mustikka-murupiiras

200 g pehmeää voita
225 g sokeria (golden caster sugar, käytin tavallista)
225 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 munaa kevyesti vatkattuna
2 rkl maitoa
150 g vaniljajogurttia
300 g tuoreita aprikooseja puolitettuina, kivet poistettuina (Voit halutessasi kuoria aprikoosit tomaattien tapaan käyttämällä ne ensin kuumassa vedessä. Myös säilykeaprikoosit käyvät.)
225 g mustikoita
Muruseos:
25 g voita
3 kukkurallista rkl vehnäjauhoja
3 rkl ruokokidesokeria (demerara sugar)
1 tl kanelia

*Vuoraa suorakulmainen uunivuoka (21x30cm) leivinpaperilla. Aseta uuni lämpiämään 180 °C:een.
*Vatkaa pohjaa varten voi, sokeri, jauhot, leivinjauhe, munat ja maito yhteen tasaiseksi, pehmeäksi seokseksi. Lusikoi taikina vuokaan, tasoittele pinta ja paista uunissa n. 25 minuuttia, kunnes pohja on lähes kypsä.
*Ota pohjan paistuessa valmiiksi esiin jogurtti, aprikoosinpuolikkaat ja mustikat. Valmista muruseos hieromalla ainesosat sekaisin.
*Ota lähes valmis kakkupohja ulos uunista. Toimi nopeasti: lusikoi pohjan päälle jogurtti, asettele sitten päälle aprikoosit ja mustikat ja ripottele lopuksi päälle muruseos. Anna paistua uunissa vielä 15-20 minuuttia, kunnes pohja on kypsä eikä taikinaa enää tartu kokeilutikkuun. Tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä. Kakku säilyy jääkaapissa mainiosti pari päivää.

Ei kommentteja: