perjantaina, toukokuuta 02, 2008

Tippaleivät

Joitakin vuosia sitten kokeilin tippaleipien tekoa ensimmäistä kertaa toisten ohjeistaessa, ja muistan kokemuksen olleen yksinkertaisuudessaan varsinainen oivallus. Nyt, kun vapun alla ilmestynyt Maku-lehti tarjosi tippaleipiin reseptin, päätin kokeilla koko satsin tekemistä omin voimin ja opettaa puuhan samalla äidilleni, joka ei tippaleipiä koskaan ollut tehnyt. Lopputulos oli hyvä, tippaleivistä tuli juuri sellaisia kuin pitikin! Tosin karu todellisuus tekijäänsä opettaa, eli viimeistään itse paistaessa huomaa, kuinka suunnattomasti rasvaa tuo alaltaan mittava leivos pintakerrokseensa imaisee. Voi siis olla, että perinteiset munkit pitävät jatkossa pintansa vapun uppopaistoherkkuna, tippaleipäkokemuksia voi hankkia silloin tällöin.

Paistossa käytimme apuna etiketistään riisuttua, pestyä ja kuivattua ananastölkkiä, josta poistettiin vielä pohja. Viritelmä vastasi siis metallista rengasmuottia. Taikina laitettiin muovipussiin, jonka kulmaan leikattiin pursotusta varten pieni reikä. Jälkeenpäin kuulimme vinkin tyhjän ketsuppipullon käytöstä pursotuksessa - sellaisella saisi varmasti tasalaatuista jälkeä helposti! Itse paistossa kannattaa ottaa huomioon, että tippaleipä kasvaa kypsyessään: muotin sisään kannattaa siis pursottaa pieni määrä ohutta suirua, jotta tippaleivän saa kätevästi myös muotista ulos.

Uppopaistoa ei kannata jännittää, vaikka tarkkana toki kannattaa olla. Paisto sujuu hyvin, kun muistaa, ettei liesituuletina kannata pitää ainakaan kovin tehokkaasti päällä, lähistöllä on kaiken varalta kattilan kansi ja öljyn lämpötilaa muistaa tarkkailla: jäähdytys on tarpeen aina kun alkaa olla merkkejä savuamisesta, suurempi lämpö taas aina kun tuntuu että leivonnaiset vain kelluvat rasvassa tirisemättä sen kummemmin. Paistolämpötila on sopiva silloin, kun vaalea leipäkuutio ruskistuu öljyssä kauniisti noin puolessa minuutissa.Tippaleivät (n. 15-20 kpl)

3 munaa
1 1/2 dl maitoa
2 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
ripaus suolaa
n. 2 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen 3/4-1 l rypsiöljyä
Pinnalle tomusokeria

*Riko munat kulhoon, sekoita rakenne rikki. Lisää joukkoon maito, sokeri, vanilliinisokeri ja suola. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä puolisen tuntia ennen paistoa.
*Kuumenna öljy paksupohjaisessa, kannellisessa kattilassa. Laske muottirengas rasvaan ja anna kuumentua hetki. Muottirenkaan ei tarvitse upota rasvaan kauttaaltaan.
*Kaada taikina pursotinpussiin ja leikkaa päähän pieni reikä. Pursota taikinaa renkaan sisään sikin sokin tippaleivän malliin. Nosta toiselta puolelta ruskistunut tippaleipä haarukkaa apua käyttäen muottirenkaasta (tai nosta muottirengas tippaleivän ympäriltä), käännä ja anna toisen puolen ruskistua. Tällä välin voit pursottaa muottirenkaaseen jo toisen tippaleivän.
*Nosta molemmilta puolilta kauniin ruskeaksi paistunut tippaleipä reikäkauhan avulla kattilasta ja anna valua hetki talouspaperin päällä lautasella.
*Siivilöi jäähtyneiden tippaleipien pintaan tomusokeria.

Ei kommentteja: