sunnuntaina, lokakuuta 13, 2013

Häämenu ja miten se syntyi

Kerroin aiemmin hääkakusta, mutta ajattelin listata alle, mitä muuta meidän häissä syötiin. Osa tehtiin siis omalla porukalla, lämmin osasto tuli valmiina, osaan on jo ohjeet, osaan sellaiset tulevat vasta lähi- tai kaukotulevaisuudessa. Tämän postauksen kuvista kiitos Tuitulle, Antille, Reetalle ja Helille!Pöytäkolmiossa (pilkahtaa kuvassa vasemmalla) kerrottiin, että ruoaksi on salaattipöytä, palapaisti ja hääkakkua. Pöydässä se näytti tältä:

Salaattipöytä
Salaattisekoitus (frisee-salaatti, viinisuolaheinä ja rucola)
Savulohi
Minilihapullat
Marinoidut oliivit
Tomaatti-mozzarella-basilikasalaatti
(Maidoton versio: Tomaatti-basilikatofusalaatti)
Sitruunamarinoidut linssit
Katkarapumönssi
(Maidoton versio: Tillikatkaravut)
Juustokuutiot
Leikkeleitä
Kurkkukuutioita
Paahdettuja auringonkukansiemeniä
Vinegretti
Jogurtti-sipulikastike

Palapaisti ja kumppanit
Palapaisti
(Maidoton palapaisti)
(Sienikastike)
Hunajajuurekset
Keitetyt perunat

Leipä ja piirakat
Karjalanpiirakat
(Gluteenittomat piirakat, maidottomat piirakat)
Munavoi
Sämpylät
Ruisleipä

Jälkkärit
Hääkakku
(Gluteeniton ja maidoton kakku)
Keksejä
Lakupatukoita
Kahvi ja tee

Iltapala
Hodarit ja hääruokien tähteitä (kiitos S ja V, jotka järkkäsivät tämän lahjana meille!)

Sain jo aika varhain huomata, että itse ruoat ei olleet tässä se isoin juttu, vaan kokonaisuuden suunnitteleminen siten, että häissä kaikki olisi sujuvaa ja rentoa. Jännää ja mielenkiintoista! Jos hääruokien itse tekeminen (tai osittainen sellainen) kiinnostaa, tässä listaa siitä, miten me ruokahommaa valmisteltiin:

*Aika pian hääpäivän päättämisen jälkeen sovittiin, että äitini tekisi karjalanpiirakat, mikä osoittautuikin äidilleni kovin rakkaaksi puuhaksi. Se taisi olla ensimmäinen sovittu hääruoka.

*Muutama kuukausi ennen häitä aloitin listaamalla ruutupaperille hyväksi koettuja tai muuten vaan lemppariruokia, jotka on melko helppo valmistaa suurellekin porukalle. Minilihapullia, tomaattisalaattia ja katkarapumönssiä (samoin kuin sitä hääkakkua) ehdittiin testailla kevään ja kesän mittaan aika monta kertaa, muiden kylmien herkkujen ohjeet sekä sämpyläresepti oli jo valmiiksi hyppysissä.

*Päätimme, että ennen häitä valmistelut tehdään omalla porukalla, mutta itse häissä kukaan vieraista ei osallistu keittiöjuttuihin. Päätimme myös, että häissä pärjätään kahdella ulkopuolisella keittiö-/tarjoilutyypillä. Tunsin silti tarjoilijat ennalta ja tiesin, että uskallan luovuttaa hääpäivänä koko paletin heidän käsiinsä.

*Koska aikaa ruokien lämmittelyyn ei olisi ollut, tilasimme lämpimät ruoat paikalliselta pitopalvelulta niin, että he toivat ne suoraan lämpölaatikoissa juhlapaikan keittiöön. Tämä oli aika helppo päätös, sillä vihtiläisen Saanan Salin palapaisti on maailman parasta.*Seuraavaksi tein hääruoista excel-taulukon eri versioineen. Tästä pdf-versiosta pääsee ehkä kärylle siitä, millainen se yhdessä suunnitelmien vaiheessa oli. (En luottaisi siihen kovin pitkälle, esim. kaupan keksejä emme laittaneet pakastimeen...) Taulukossa oli itse ruokalajin lisäksi listattuna myös tarjoilu- ja valmistusastioita, sillä meidän piti tarkistaa, että juhlapaikalta tosiaan löytyy kaikki tarvittava itse ruokailuastioiden lisäksi. Muutamat isot jutut lainattiinkin toisaalta.

*Tapasimme tarjoilijat kesällä ja kävimme yksityiskohtaisesti läpi sekä juhlan aikataulun sekä sen, mitä ruokia tulisi olemaan tarjolla.

*Kaasoni avulla kävimme listan läpi ja laskimme, miten paljon mitäkin ruokaa tarvitaan noin sadan hengen porukalle. Pääraaka-aineesta oli aina helppo laskea kerroin, ja kun kertoimen laittoi taulukkoon, olikin ostoslista jo lähes valmis. Määrien arviointi tuntui minusta aluksi vaikealta, mutta lopulta aika toimiva keino oli käydä mielessään läpi keskimääräisen häävieraan lautanen. Kuinka paljon sellaisella on salaattia, oliiveja, leikkelettä jne. Se toimi: mikään ei loppunut kesken, mutta häistä jäi yli lähinnä niitä ruokia, joita tietoisesti hankittiinkin kunnolla yläkanttiin.*Tein hääruoista kaksi ostoslistaa:
1) viikkoa ennen pakkaseen tehtävien ruokien raaka-aineet sekä kaikki huoneenlämmössä hyvin säilyvät tarvikkeet
2) häitä edeltävän aamun ostoslista, jossa oli kaikki muu.

*Lihapullat ja sämpylät tosiaan tehtiin viikkoa aiemmin pakastimeen. (Myös hääkakkua tehtiin pakastimeen, mutta logistisista syistä eri paikassa ja eri päivänä...) Sämpylöiden teossa oli mukana yksi pieni avustaja :).


 

*Olin tehnyt hektistä perjantai-iltapäivää varten jokaisesta ruoasta ohje-aanelosen, jossa oli ainesosien lisäksi checklist tarjoiluastian ja -ottimen valmiiksi pöytään laittamiselle. Oma sivu oli sellaisillekin ruokalajeille, jotka eivät paljon vaatineet valmistusta - jonkun piti huolehtia leikkeleidenkin lautanen pöytään. Papereista muodostunut kansio jäi lauantain tarjoilijoiden käyttöön. Jos jollekin vieraalle olisi tullut kysyttävää ruokien ainesosista, sisällön olisi voinut tsekata sieltä.

*Muovitaskuja jaettiin ilahduttavan runsaslukuiselle apujoukolle, joka tuli paikan päälle pilkkomaan ja sekoittamaan. Kaasoni, jälleen kerran, oli koonnut välineet valmiiksi ja tehnyt talkoolaisille TYÖPISTEET keittiöön. Kuin hienoa!
*Muovitaskuissa oli jokaiselle ruokalajille kaksi "nimitagia". Toinen vietiin perjantaina valmiiksi tarjoilupöytään, toinen kiinnitettiin sinitarralla sen jääkaapin oveen, johon ruoka jätettiin säilöön. Näin tarjoilijat näkivät lauantaina mahdollisimman helposti, mikä ruoka löytyy mistäkin.

*Pöydässä oli tarjolla yhtä aikaa sekä kylmä että lämmin kierros. Näin vähennettiin jonotusta. Lisäksi oltiin kuultu, että jos pääruoka ei ole näkyvillä, savulohta menee järjettömän paljon. Aika järkevä huomio.

*Lauantaina nostettiin hattua talkoolaisille, taitaville ja uskomattoman tehokkaille tarjoilijoille,  ja nautittiin hyvästä ruoasta. Reinoissa.p.s. Eikö ookin maailman hienoin hääpuku? Se on taftia ja vaaleaa beigeä ja myynnissä vielä muutaman viikon ajan Lovebirdsissä. Mainostan avoimesti, koska se on paitsi hienoin, myös muuten vaan paras!

7 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Apuwa, miten Anna sun häät (ja siis hääkakkupostaus) on mennyt multa ohi?
Eli ensin sydämelliset onnittelut ja paljon rakkautta tuoreelle avioparille.

Olipa hienosti järjestelty ja iihanan maukkaat häät. Omiin häihini tehtiin myös kaikki itse, kylläkin tutun kylmäkön avulla. Kehtaiskohan joskus tehdä postauksen 15 vuotta vanhasta häämenusta? Mulla ei kyllä kans kukaan hoksannu kauhiasti pöytää kuvata.

Peurankello kirjoitti...

Ja siellä kaikilla oli niin mukavaa!!! ja todellakin hyvää ruokaa. Juuri viime viikolla muistelin töissä teidän hääkakkua, se turkinpippuriylläri pohjassa oli mainio juttu! Kaikki ruoat olivat maukkaita ja mieleeni jäi erityisesti se sitruunalinssilisäke!

Jytis kirjoitti...

Ooo, mullakin on mennyt hääkaukkupostaukset ohi, onnea!!!

Ja huh, huikea duuni ollut kyllä tuossa kaiken suunnittelussa. Excel :) Todella hyvän kuuloinen menu ja NIIIIN hieno hääpuku! Hirmusti onnea!

Anna kirjoitti...

Kiitos Nanna ja Jytis onnitteluista! Excel on mun mielestä aina puhdas järkiveto, mutta tuon kansion kohdalla aloin kyllä epäillä että tulikohan nyt vähän liioiteltua näiden ideoiden kanssa... :D

Peurankello: Aivan huippua on, että olen muultamiltakin kuullut että niistä ruoista on puhuttu vielä viikkojen jälkeenkin! Kiitos, voiko parempaa palautetta oikeasti saadakaan :) Nyt vaan linssiohje teillekin käyttöön, bongasin sen aikanaan Chocochili-blogin kirjoittajan keittokirjasta ja se on siitä asti ollut kyllä säännöllisesti käytössä.

Anna kirjoitti...

Ja Nanna: Mä odotan jo sun menu-postausta! Olisi just jännää katsoa, että onko moni asia muuttunut 15 vuodessa juhlapöydissä :)

Anonyymi kirjoitti...

Mahdottoman hieno postaus. Tosi hienosti suunniteltu - noin se onnistuu talkooporukallakin tekeminen, kun on kunnon ohjeet ja tuo työpisteidenkin huomioiminen - ei porukka sinkoile sinne tänne vaan voidaan keskittyä tekemiseen.

Nanne - Elämää Koivurannassa kirjoitti...

Suuren suuret onnittelut näin jälkikäteen! Aikamoiset sapuskat ootte vääntäneet, wau! :)
Mekin mentiin viime syyskuussa naimisiin, ja täältä voit lukea meidän hääpostauksen:
http://nannenturinat.blogspot.fi/2013/09/juhlahumua.html

Kyseessä oli "navettabaarin avajaiset" eli yllärihäät perheen ja muutaman parhaimman ystävän kesken. Kaikki ruoat tein juhliin itse.