Tykkään leipomisesta, kakut on kivoja, mutta kun ne on usein niin... makeita! Onneksi löysin muistikirjamaaliskuun selailujen aikana vanhasta Glorian Ruoka & Viinistä (3/2010) ranskalaisen tomaatti-oliivikakun ohjeen. Suolainen kakku, oujee!
Tein tätä muutama viikko sitten, kun kaveri tuli kyläilemään arki-iltana. Ohje oli tilanteeseen erittäin passeli, sillä tämä on tosi nopea sekoitella kokoon töiden jälkeen, ja lopputulos maistuu hyvältä höyryävän kuumana. Toisin kuin leivinjauheleivonnaiset yleensä, tämä tosin maistui todella hyvältä myös seuraavana päivänä, kylmiltään. Salaisuus taisi olla jääkaappisäilytyksessä ja siinä, että mehevöittävää kananmunaa, juustoa, tomaattia ja oliivia löytyi massasta vaikka muille jakaa.
Ranskalainen tomaatti-oliivikakku (1 leipävuoallinen)
Ohje: Glorian Ruoka & Viini 3/2010
4 kananmunaa
2 dl maustamatonta jogurttia
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kuivattua basilikaa (taisin laittaa oreganoa)
3/4 tl mustapippuria
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
100 g emmental-juustoa (taisin laittaa 150 g...)
3/4 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl (täytettyjä) oliiveja
1 rkl öljyä aurinkokuivatuista tomaateista
Lisäksi:
(voita tai öljyä vuoan voiteluun, ellet halua paistaa leipää leivinpaperissa kuten minä)
(pinnalle pinjansiemeniä, joita minulla ei tosin ollut)
*Voitele leipävuoka tai vuoraa se leivinpaperilla, lämmitä uuni 180°C:een.
*Riko kananmunat kulhoon, sekoita niiden rakenne rikki. Lisää jogurtti ja mausteet, sekoita tasaiseksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan.
*Kuutioi juusto kantiltaan 1 cm kokoisiksi paloiksi, leikkaa aurinkokuivatut tomaatit reiluiksi suupaloiksi. Sekoita juusto, tomaatit, oliivit ja öljy taikinaan.
*Kaada taikina leipävuokaan ja tasoita pinta. (Ripottele halutessasi pinjansiemeniä pinnalle.)
*Paista leipää uunin keskitasossa noin 1 tunti. Anna jäähtyä hetken aikaa vuoassaan ennen kumoamista.
2 kommenttia:
Suolainen kakku! Ihanaa! En itse ole mikään makeiden ruokien ystävä, mutta poikaystävälle niitä tulee kokkailtua silloin tällöin. Mutta ihanaa, että välillä putkahtelee esiin näitä suolaisiakin versioita - pääsee kokkaamaan itselleen ;)
Jep, molempien tekeminen on kivaa mutta suolaisessa vielä enemmän hyviä puolia :)!
Lähetä kommentti