sunnuntaina, elokuuta 12, 2012

Kirsikkapiirakka murukuorrutteella

Kesällä torit ja tiskit notkuvat houkuttelevia marjoja ja vihanneksia ihan läheltä, mutta kirsikoita ei vaan voi vastustaa. Ei, vaikka ne matkaisivat tänne Euroopan toiselta laidalta asti. Tuoreita kirsikoita saa niin lyhyen aikaa, ja niiden maku on niin täydellisen erilainen kuin säilykekirsikoilla, jotka ei nappaa ollenkaan.
Selailin läpi parit blogit ja kirjat kun mietin, millaisen piirakan tekisin tällä kertaa. Lopulta päädyin (taas) ihan ylivoimaisen hyvään piiraspohjaohjeeseen: siihen, jonka olen kirjoittanut ruttuiseen vihkoon yläasteen kotitaloustunnilla. Aikuisessa dekadenssissani tosin vaihdoin margariinin voihin ja vanilliinin vaniljaan. Mukaan nakkautui myös luumurasian ja ranskankerman jämät, mikä lisäsi lopputuloksen hurmaavaa pehmoisuutta entisestään.

Mainittakoon, että ohjeessa 1 kkp eli kahvikuppi meinaa noin 1,5 desilitraa, mutta se ei ole ihan niin justiinsa, kunhan suhteet pysyy kohdillaan.

Kirsikka-luumupiirakka

2 kkp vehnäjauhoja (tai 1 1/2 kkp vehnäjauhoja ja 1/2 kkp kaurahiutaleita)
1 kkp sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl vaniljasokeria
125 g voita
1 muna
1/2 kkp maitoa
yhteensä noin 1 l kirsikoita ja pieniä luumuja kivet poistettuna
2 rkl perunajauhoa
1 dl ranskankermaa

*Sekoita kuivat aineet (jauhoista vaniljasokeriin) keskenään. Nypi sitten voi tasaiseksi muruksi kuivien aineiden kanssa. Ota 1 kkp murua erilleen.
*Lisää jäljelle jääneeseen muruun muna ja maito. Levitä voideltuun piirakkavuokaan. Taikinan on tarkoitus olla pehmeää ja lastalla leviteltävää.
*Sekoita kulhossa reilu puolet hedelmistä, perunajauhot sekä ranskankerma. Levitä seos tasaisesti vuokaan taikinan päälle, asettele pinnalle sitten kauniisti loput hedelmistä.
*Levitä hedelmien päälle muru.
*Paista noin 25 minuuttia uunin alatasossa 200°C:ssa.


5 kommenttia:

TIINA kirjoitti...

Vaikuttaa ihanalta!

Anna kirjoitti...

Kiitos! Kokeile ihmeessä, jos kirsikoita vielä löytyy :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Lähetin sinulle sähköpostia ihaniin pataruokien ohjeisiin liittyen, jotka esiintyivät postauksissasi viime vuonna. Tiedustelin ohjeiden mahdollisesta käytöstä.

Jos et ole saanut viestiä, palaan mielelläni asiaan uudelleen. Minut tavoittaa osoitteesta: niina.rantakari(at)maajakotitalousnaiset.fi.

Yst.terv. Niina Rantakari

Katarina kirjoitti...

Näyttää niin herkulliselta!

Anna kirjoitti...

Hei Niina, hyvä kun kommentoit, kävin vastaamassa sähköpostiisi! :)

Hovkonditorn: Kiitos, ihan erityisen mukavaa kuulla tämä sinulta kun taidat leivonnaiset niin hyvin!