keskiviikkona, heinäkuuta 25, 2012

Parsakaali-possumureketta

Tässä on Meat Loaf:





ja tässä on sen kaima yhdessä perunasalaatin kanssa:























Ihmettelin Herkullista helposti -kirjan "jauhelihalimppua" hetkisen, kunnes tajusin että ruokalajin nimi taitaa olla käännöskukkanen. Ruotsista, norjasta tai vaikka sitten englannista. Meillä lihaleipä tunnetaan paremmin murekkeena, ja tässä versiossa se lihaosuuskin meinasi jäädä parsakaalin varjoon kun vähän innostuin. Nimittäin korvaamaan alkuperäisen ohjeen porkkanaa reilulla parsiksella. Kannatti innostua, tästä tuli tosi hyvää!

Lihamureke parsakaalilla

1 varsisellerin varsi pienen pieneksi pilkottuna
1/2 parsakaali (tai yksi kesäinen pikkuparsakaali) pienen pieneksi pilkottuna
1 kesäsipuli pienen pieneksi pilkottuna
500 g jauhelihaa (luomutilan possua, ei turhan rasvatonta)
1 tl suolaa
1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 tl mustapippuria
muutama tippa Tabascoa
1 nippu persiljaa silputtuna
1 tl sinappia
2 munaa
3 rkl ketsuppia
1 rkl ruskeaa sokeria
1 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli ohuina renkaina

*Sekoita vihannekset ja jauheliha ja vaivaa sitkeäksi taikinaksi. Itse käytin tähän vaiheeseen sähkövatkaimen taikinakoukkuja, hyvin toimi.
*Lisää joukkoon kaurahiutaleet, pippuri, Tabasco, persilja, sinappi ja munat, ja vaivaa tasaiseksi.
*Asettele taikina leivinpaperoituun uunivuokaan murekkeeksi.
*Sekoita kulhossa punasipulirenkaat ja oliiviöljy.
*Kiehauta kattilassa ketsuppi ja sokeri, kunnes sokeri on sulanut. Jäähdytä hieman, ja levitä ketsuppi-sokeriseos sitten murekkeen pintaan esimerkiksi pullasudin avulla. Painele pintaan vielä punasipulirenkaat.
*Paista 180°C:ssa 60-70 minuuttia tai kunnes mureke on läpeensä kypsä. Voit kokeilla pistää mureketta terävällä veitsellä: jos ulos tihkuva neste on kirkasta, se on sisältä kypsää.
*Anna vetäytyä 15 minuutin ajan ja tarjoile.



Tässä vielä perunasalaatin ohje, sekin samasta kirjasta kotoisin, tomaattilisäyksen kera tosin:

Kreikkalainen perunasalaatti

500 g keitettyjä perunoita
3 kesäpunasipulia ohuina renkaina
1 mieto punainen chili ohuina viipaleina
50 g oliiveja
200 g feta- tai salaattijuustoa kuutioina
2 rkl silputtua persiljaa
tomaatteja lohkottuna, sisus ja siemenet poistettuina
oliiviöljyä
suolaa, pippuria

*Sekoita perunat, sipulit, chili, oliivit, juusto, persiljat ja tomaattilohkot kulhossa kevyesti. Kaada päälle reilu loraus hyvää oliiviöljyä, nostele hieman. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.

Ei kommentteja: