torstaina, toukokuuta 17, 2012

Tomaatti-oliivisalaatti

Jos viime postauksessa hehkuttelin thai-basilikan vihreyttä, on toinen väri-iloa aiheuttanut juttu ollut tomaatti. Sehän on viime aikoina alkanut olla juuri sellaista kuin pitää: kypsää, punaista ja mehukasta. Järkevä hintakin kielii sesongista. Minulle tomaattikauden alkaminen on oikeastaan kovempi juttu kuin vaikkapa parsat kevään merkkinä, jos oikein syvällisiksi aletaan.

(Uuden lempitaustani vihreä väri sen sijaan pysyy kuvasta toiseen samana. Ai miten niin rakastuin omppuihin Tallinnan Zizissä?)


Kotona oli tomaattia ja basilikaa. Mozzarella tai feta uupui, ja mietin millä voisin korvata juuston tuoman pehmeän ja ihanan rasvaisen maun salaatissa. Olin saanut tuotemaistiaisina Gaean oliiveja ja öljyä, ja ne sopivat tähän kuin nakutettuna. Onnistun itse aina ostamaan ihan polttoöljyn makuisia extravirginsuperainutlaatuisenhienostunutmaku -öljyjä, joten yllätys oli iloinen kun kalamata-oliiviöljy maistui samettisen pehmeältä. Hyvä oliiviöljylöytö on aarre! Ja tarvitseeko erikseen hehkuttaakaan, kuinka hyvin tummanvioletit luomu-kalamataoliivit sopivat satsiin. En jäänyt kaipaamaan tavis-juustokomponenttiani lainkaan, ja tää maistuis varmaan vegaanillekin.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tähän tomaattisalaattiin tulee siis muutama kypsä tomaatti lohkoina, hienonnettu valkosipulinkynsi, kymmenkunta kalamata-oliivia, loraus hyvää oliiviöjyä ja muutama tippa tummaa balsamiviinietikkaa. Pinnalle hieraistaan myllystä mustapippuria ja merisuolaa, ja ripotellaan runsaasti basilikanlehtiä. Nam!

4 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Zizi <3

Anna kirjoitti...

Siellä oli aika hämmentävää, kun ihania kuoseja oli niin paljon että pää meni ihan sekaisin :D!

Paula kirjoitti...

Kyllä maistuisi! Tomaattisesongin avauksesta iloitsen minäkin ja kalamata-oliivit ovat aivan parhaita. Tuota kalamataöljyä en ole tohtinut ostaa, kun en ole tiennyt onko voimakkaan makuista. Minä kun käytän oliiviöljyä myös leivontaan, niin sen ei tarvitsisi olla kovin läpimaistuvan makuista.

Anna kirjoitti...

Minusta öljy ei ollut jotenkin pistävän voimakasta, vaan ihanan pehmeää mutta samalla maukasta. Mutta tuota kyseistä öljyä käyttäisin ehkä juuri lähinnä salaatteihin ja vaikkapa välimerelliseen leivontaan, ylipäänsä kaikkeen mihin kalamata-oliivejakin :)!