keskiviikkona, maaliskuuta 17, 2010

Rasvaisen maukas kohtuu-chorizo kikherneiden seurassa

Kuvassa on Hakaniemen hallista ostettua herkullista, pientä ja tiivistä chorizoa, jonka käyttöön sain inspiksen Voisilmäpeliä-blogin viimeaikaisista postauksista aiheen tiimoilta.Chorizo ja ruoka, jota siitä valmistin ovat muuten malliesimerkkejä aiheesta, josta Eeva samaisessa blogissa juuri ansiokkaasti kirjoitti: viimeaikaisen rasvaverokeskustelun älyttömyydestä. Lukekaa teksti! Omat ajatukseni kulkevat erittäin, erittäin samoja ratoja. Aidon chorizon rasva- ja suolaprosentit kohoavat varmasti korkeuksiin, mutta se tuo jo pieninä määrinä paljon aitoa makua ruokaan. Sama logiikka toimii aika monen muunkin ruoka-aineen kohdalla silloin kun rinnakkain on alkuperäinen, täysrasvainen versio ja kevyttuotteeksi erilaisten täyteaineiden avulla kehitelty serkku. Ensimmäinen suo maun anteliaammin, ja kohtuudessa pysyy mielihyvin.

Chorizo-kikhernekuskusin ainesosalistan löysin jostakin vuosia vanhasta Koti&Keittiö -lehdestä. Tykkään itse tällaisista kuivista, jopa jauhoisen tuntuisista ruoista, mutta mikäli jo kuskusin kuivakkuus mietityttää, voi murenevaiset kikherneet halutessaan toki vaihtaa vaikkapa marinoituun tofuun tai herkkusieniin.Chorizo-kikhernekuskus (3-4 annosta)
2 punasipulia
100 g maukasta, mausteista, kuivattua chorizo-makkaraa
tilkka öljyä
n. 2 dl keitettyjä/käyttövalmiita kikherneitä
2,5 dl kuskusia
2,5 dl kiehuvaa vettä
(suolaa)

*Paloittele punasipulit silppua karkeammiksi paloiksi. Viipaloi makkarat ohuelti. Kuullota sipuleita pannulla keskilämmöllä, lisää pannuun samalla myös makkaraviipaleet antamaan makua.
*Kun sipulit ovat muuttuneet hieman läpikuultaviksi, sekoita joukkoon kikherneet ja kuskussuurimot. Kaada sitten saman tien pannulle kiehuva vesi, sekoita, aseta pannun päälle kansi ja ota se syrjään levyltä. Anna kuskus-suurimoiden turvota pakkauksen ohjeen mukaisen ajan, esimerkiksi n. 5 minuuttia.
*Maista, mausta tarvittaessa suolalla.

5 kommenttia:

Hannele/Omenaminttu kirjoitti...

Chorizoa ei tosiaan tarvita paljoa, antaa kivaa makua ruokiin. Oletko muuten kokeillut tuore-chorizoa? Sitä saa myös hallista ja on tosi hyvää :)

Anna kirjoitti...

Kiitos muistutuksesta, olen sitä monesti hallissa katsellut ja suunnitellut ostavani mutten vielä ole siirtynyt käytäntöön :)

Anzku kirjoitti...

Eilen pyörähdettiin poikkeuksellisesti lidlissä ja nyt sitten minäkin viimein ostin chorizoa - voisilmäpelin innoittamana minäkin! :) Kikherneet on miun lemppareita, eli tämä menee testaukseen! :)

Anna kirjoitti...

Lidlin chorizo on mulla vielä testaamatta, mutta tarkoitus olis sitäkin kokeilla :)

OK kirjoitti...

Hyvää on lidlin chorizo.