maanantaina, maaliskuuta 29, 2010

Rullaati rullaa

Lettujen rullailu sai näkemään muutkin pyöreät littanat asiat potentiaalisesti rullattavina. Lapin rieskat täyttyivät mielikuvituksessani raikkailla vihanneksilla ja savuporotahnalla. Taloudellinen realismi ohitti tällä(kin) kertaa unelmoinnin ja tahna syntyi, yllätys yllätys, tonnikalasta, johon olen jo useiden kuukausien ajan tuntenut outoa viehtymystä. Lakipisteen saavuttamista edelleen odotellessa...Raikkaudessaan ja maukkaudessaan tämä rullattu rieska veteli joka tapauksessa illallisvaihtoehtona vertoja tex-mex-serkulleen. Ainakin täytteet on halutessaan äärimmäisen helppoa valita mahdollisimman yksinkertaisiksi ja ei-teollisiksi. (Etenkin, jos tonnikala ei niin miellytä.)

Kaupassa myytävät rieskat ovat usein sillä lailla paksumpaa sorttia, että niistä syntyy sievien wrap-kääröjen sijaan helpommin ronski ja arkiruoaksi soveltuva kokonaisuus. Jos valmistaa cocktail-henkisiä tarjottavia, kannattaa kääre mielestäni vaihtaa joko tortillalättyihin tai sitten sellaiseen ohueen ohrarieskaan, jota saa lapsuusmuistojeni mukaan ainakin Oulusta. Ja sellaisen kylkeen se savuporo sitten ainakin kuuluisi.
ÄrÄr eli rieskarullat

pyöreitä suuria Lapin rieskoja

Täytetahna:
1 prk (200g) ranskankermaa
2 tl piparjuuritahnaa
hienonnettua savuporoa, savulohta tai 2 tlk tonnikalaa arkitodellisuuden ehdoilla

Muut täytteet:
viipaloitua omenaa
viipaloitua avokadoa
hienonnettua punasipulia
juustoa raastettuna
(maustekurkkuviipaleita, mikäli maistuu)
rucolaa tai muuta maukasta salaattia

*Valmista täytetahna sekoittamalla ainekset keskenään. Aseta muut täyteainekset tarjolle. Kokoa täytteitä makusi mukaan rullalle, kääri ja nauti. Etenkin perunarieska voi olla hieman lohkeilevaa, joten veitsi ja haarukka helpottavat ateriointia, mutta se ei toki makuun vaikuta.

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

ÄrÄr on hyvä nimi :D

Anna kirjoitti...

Näin o! :D