maanantaina, maaliskuuta 23, 2009

Smørrebrødien maassa

Terveiset Tanskasta! Olin Kööpenhaminassa reissulla, jossa päivät kuluivat ruokaan liittyvien luentojen parissa ja iltaisin sitten siirryttiin teoriasta käytäntöön ;). Tottapuhuen ruoka- ja kahvilakokemukset olivat tällä reissulla niin kertakaikkisen onnistuneita, että voin täysin sydämin suositella kaikkia listaamiani paikkoja tuleville Köpiksen-matkaajille!Tanskan ruokakulttuurista puhuttaessa ei voi ohittaa erästä sanaa. Se on smørrebrød. Lämmin lounas ei perinteisesti kuulu tanskalaiseen päivään, joten kalalla, leikkeleillä tai maksapateella päällystetty ruisvuokaleipäviipale muodostaa keskipäivän aterian niin ravintoloissa, kouluissa kuin sairaaloissakin. (Smørrebrød-kulttuurin hienouksia ihastellessani unohdin kuvien ottamisen kokonaan, onneksi Leipää ja sirkushuveja-blogin Köpis-raportissa on kaunis kuva!) Lähelle autenttisen historiallista kokemusta pääsee ainakin Arbejdersmuseetin yhteydessä olevassa ravintolassa, Rømersgade 22, Nørreportin aseman läheisyydessä. Ravintolassa maistaa, että annokset kastikkeineen ja leipineen kaikkineen tehdään käsityönä. Ympäristö taas huokuu historian havinaa.Samassa suunnassa sijaitsee pari muutakin suosittelun arvoista osoitetta. Fredrigsborggade 41:n Maduro on suloinen sisustus-, keittiötarvike- ja lelukauppa. Samalla kadulla on muitakin hauskoja design-kauppoja. Kultorvetilla puolestaan on kahvila Cafe Phenix, jonka tunnelma oli viihtyisä ja rauhallinen, eikä erikoiskahveissakaan ollut lainkaan valittamista. Saman tyylisiä kahviloita näytti olevan runsaasti Kööpenhaminan kaduilla.

Tämän päivän Kööpenhaminan ravintolailmiö ovat selvästi erilaiset buffetit. Noutopöytäaterioita on tarjolla niin lounas- kuin ilta-aikaankin ja tarjontaa riittää varmasti joka makuun. Yleiseen hintatasoon nähden buffetit ovat kaiken lisäksi edullisia: iltahinta näytti eri ravintoloissa pyörivän 80 kruunun eli noin 10-12 euron tuntumassa.Turkkilainen ravintola Ankara sijaitsee Vesterbrossa Vesterbrogadella keskusrautatieaseman läheisyydessä. Ankaran värikäs, tuore, maukas ja runsas noutopöytä sai nälkäiseltä seurueeltamme osakseen loputtoman määrän ylisanoja. Myös Turkissa jonkin aikaa asunut kaverimme kehui ruokaa todella hyväksi.

Toinen buffetkokemuksemme oli japanilais-kiinalainen ravintola Chun Bo (Åboulevarden 27, Gyldenløvesgade-sillalta länteen päin). Buffetin hinta oli 113 kr, mutta se piti sisällään sekä ihanan monipuolisen sushipöydän että todella runsaan valikoiman kiinalaisia ruokia.Aivan ostoskatu Strøgetin läheisyydessä Knabrostraeden ja Kompagnistraeden risteyksessä on tunnelmallinen italialainen ravintola, jossa söin todella herkullista pastaa ja iloitsin ystävällisestä palvelusta. Kuitti sanoo ravintolan nimeksi Oasi D', en mene takuuseen siitä lukeeko sama teksti kyltissä ravintolan ulkopuolella.

Yksi Kööpenhaminan suosituimmista ravintoloista on tällä hetkellä vietnamilainen Lê Lê nhà hàng. Osoite on Vesterbrogade 40. "Lilissä" katukeittiökonsepti yhdistyy suureen ja lämpimin sävyin sisustettuun ravintolasaliin. Tärkeimpiä tunnelmanluojia ovat kuitenkin ihmiset, sillä heitä on pal-jon. Pöytävarauksia ei oteta vastaan, joten sisäänkäynnin baaritiskillä istuskelu kuuluu asiaan. Odottelu ei vaikuttanut iloisia asiakkaita vaivaavan, sillä kuten sanottua, paikka on tällä hetkellä niin suosittu että jonoon osaa varautua. Mikä tärkeintä, jonotus kannatti, sillä ruoka oli hyvää!


Lopuksi vielä helpoimmat tärpit niille, jotka ehtivät ehkä nähdä Kööpenhaminasta vain rautatieaseman seudun. Aseman läheisyydessä on useita pølse-kojuja, joiden ääressä pääsee suoraan tanskalaisen katuruokakulttuurin ytimeen. Makkaroiden punaisuus on jo sinänsä nähtävyys, tanskalaiset eivät selvästikään nitriittiä kaihda... :D. Keskusrautatieaseman sisällä sen sijaan on varsinainen yllätys, leipomo-kahvila Brødvarkstedet, josta saa edulliseen hintaan suolaisia ja makeita leivoksia joko mukaan tai paikan päällä nautittavaksi. Vielä lämpöinen kinkku-juustocroissant oli ehkä yksi taivaallisimmista syömistäni asioista pitkään aikaan.

Lähdin Tanskan-reissuun ilman erityisiä ennakko-odotuksia, en oikein ehtinyt ottaa edes selvää vinkeistä, ja niinpä nämä kerta toisensa jälkeen toistuneet kulinaristin riemuhetket olivat todella mahtava juttu! Kööpenhamina tarjoaa siis ruoan ystävälle paljon hyvää!

3 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Köpis on niiiiin ihana! Se on oikeastaan ensimmäinen ulkolainen kaupunki johon olen rakastunut. Tivoli on ihan ultimateromanttinen paikka ja ne rannan värikkäät talot...oi kun sinne pääsis taas!

La fille du vent kirjoitti...

Myös Umami ja Karriere ehdottomasti kokeilemisen arvoisia!

Anna kirjoitti...

Hyppysellinen: Köpikseen on kyllä helppo ihastua! :) Tivoli ei ollut nyt auki, mutta onneksi Tanskassa tulee vielä käytyä uudestaankin.

Zucchini: Hyvä tietää!