torstaina, joulukuuta 11, 2008

Piparkakut - maku kuin paistetulla piparkakkutaikinalla!

Jo parissa yhteydessä sivutut piparkakut saavat viimein oman postauksensa. Tai siis piparkakkutaikina saa. Se kun oli oikeastaan tämän operaation pääosassa, ensinnäkin siksi etten ollut ennen tehnyt piparkakkutaikinaa ihan alusta loppuun itse ja toiseksi siksi, että taikinaa tuli myös todennäköisesti syötyä enemmän kuin itse pipareita...Pipariohjeita vertaillessani huomasin, että ainemäärät saattoivat eri reseptien kesken vaihdella paljonkin. Niinpä turvauduin tuttuun ja taattuun Keittiön kautta- opaskirjaan, jonka ohjeella syntyikin hyvä taikina! Taikinaa oli helppo käsitellä ja maku oli hyvä myös valmiissa pipareissa. (Eräs pikkujouluvieras jopa vertasi näitä äitinsä leipomiin, wau!) Paistetut piparit eivät olleet rutikuivia koppuroita vaan juuri sopivan pehmeitä, mutta kuitenkin sen verran vankkatekoisia, että talokin pysyisi pystyssä. Tai auto tai jokilaiva tai dinopuisto - rakentelu on ihan oma lajinsa ;).


Ennen kaikkea piparitaikinan leipominen oli yllättävän helppoa! Yhtenä päivänä ainesten sekoitus - seuraavana leipominen pipareiksi. Luulin jostain syystä paljon hankalammaksi. Kaapistani löytyi valmista piparkakkumaustetta (kaneli, inkivääri, neilikka, kardemumma), jonka käyttö tietysti vielä helpotti hommaa, mutta mausteita itse sekoitellessakin aikaa menee vain muutaman mittalusikallisen verran enemmän.Piparkakut

2 dl tummaa siirappia
2 1/2 dl sokeria
3 1/2 tl piparkakkumaustetta ja 1 tl kanelia
(tai 3 tl kanelia, 1 1/2 tl inkivääriä, 1 tl neilikkaa, kuten alkuperäisessä ohjeessa)
250 g margariinia tai voita
2 munaa
noin 1,3 l vehnäjauhoja
1 1/2 tl ruokasoodaa

*Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet suuressa kattilassa.
*Ota kattila pois liedeltä ja lisää sokeriseokseen rasva palasina. Anna jäähtyä.
*Lisää jäähtyneeseen seokseen munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja sooda keskenään, lisää jauhoseos taikinaan.
*Anna taikinan jäähtyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
*Kaulitse taikina pala kerrallaan melko ohueksi levyksi ja ota levystä muotilla piparkakkuja. Paista keskenään samanpaksuisia ja -kokoisia piparkakkuja noin 175 °C:ssa uunin ylätasossa noin 10 minuuttia.

7 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

munkin piti tehdä tänä vuonna piparitaikinaa itse mammalta 8eli isoäidiltä) tehdyllä reseptillä, mutta toistaiseksi on ainakin jäänyt. mamma teki niitä ympäri vuoden meidän muiden iloksi :)siinä taikinassa on kuitenkin turpoamistaipumusta, joten ei sovi tuohon rakenteluun.

Iippa kirjoitti...

Piparitaikinaa on ihana tehdä itse, tulee herkullinen joulun tuoksu! :)

Anna kirjoitti...

Hyppysellinen: Tuollaisissa perinneresepteissä on kyllä ihan oma tunnelmansa :)! Kaupan taikina on kyllä just varmuutensa vuoksi varmasti hyvä ratkaisu: olis aika inhottavaa jos päivän odottelun jälkeen joutuisi toteamaan että omatekoisella taikinalla saa aikaiseksi vain murenevia tai lötköjä rakennelmia :(. Kaupan taikina on sitäpaitsi MELKEIN yhtä hyvän makuista kuin omatekoinenkin - tosin siinä on vähän liian soodamainen sivumaku, ja siksi aion nyt tätä kokeiltuani jatkossakin keitellä piparitaikinan itse ainakin silloin kun mun oma taikinanhimo on kyseessä :D

Anna kirjoitti...

Lippa: Juu! Ja kivaa on että niitä tulee leivottua niin paljon kerralla, että joulua voi tuoksutella sitten viikkotolkulla pipari kerrallaan :)

Nelle kirjoitti...

mä en ole tehnyt pipareita itse vuosiin. Saapa nähdä tuleeko tänä jouluna tehtyä... tietty se, että pikkumies ei ole paikalla tässä joulun alla varmaan vähän vähentää innostusta :)

Jael kirjoitti...

Nami, pipareita, tein minäkin pipareita joku aika sitten. Kauniita pipareita sulla!

Anna kirjoitti...

Nelle: Voithan tehdä vaikka ihan pikkuisen taikinan. Pipareita on kiva ottaa vähän kerrallaan vaikka jälkkäriksi näin joulun alla :)

Yaelian: Kiitos!