tiistaina, marraskuuta 04, 2008

Piiraassa sipulia ja karitsaa

Pyhäinpäivän aterialla oli tarjolla karitsaa, ja tähteistä valmistui myöhemmin piiras. Ohjeen pohjana on alkusyksyn Maku-lehdessä olleen sipulipiirakan resepti. Samantapainen piiras onnistuu varmasti hyvin kinkusta tai ainakin naudanleikkeleestä, mutta lammas ja makea sipuli olivat kyllä toimiva yhdistelmä!























Lammas-sipulipiirakka

Pohja:
reilu 100 g voita tai margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita
2 tl tuoreen rosmariinin neulasia hienonnettuna
ripaus suolaa
3 rkl vettä

Täyte:
n. 2 dl kypsää karitsanlihaa pieninä kuutioina
1 suuri sipuli
nokare voita
1 rkl fariinisokeria
1 tl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
2 dl vahvaa juustoa raastettuna
n. 3 rkl yrttimaustettua tuorejuustoa
1 tl viherpippuria rouhittuna

*Pohjaa varten nypi kulhossa hienoksi muruksi voi, vehnäjauhot, kaurahiutaleet, suola ja rosmariini. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan (halkaisija 22 cm). Anna vuoan olla hetken aikaa viileässä.
*Täytettä varten leikkaa sipuli puolirenkaiksi. Kuumenna voinokare pannussa, lisää pannuun fariinisokeri ja odota kunnes sokeri sulaa. Paista sipulirenkaat nopeasti pannussa molemmin puolin, lisää joukkoon etikka ja suola ja siirrä sivuun.
*Esipaista pohjaa uunissa 200°C:ssa n. 10 min.
*Sekoita kulhossa kerma, kananmunat, juustot ja viherpippuri. Asettele esipaistetulle taikinapohjalle karitsakuutiot ja sipulirenkaat. Kaada päälle muna-kerma-juustoseos. Paista piirasta vielä 200°C:ssa n. 25 min tai kunnes piiras on saanut kauniin ruskean värin.

2 kommenttia:

Aurinkotuuli kirjoitti...

Meinaatkos osallistua tällä kuukauden ruokahaasteseen? Sopisi mainiosti raaka-aineluettelonsa puolesta ja muutenkin kuulostaa herkulliselta :)!

Anna kirjoitti...

Kiitos vinkistä, en ollut huomannutkaan tuota haastetta! Saa nähdä, voi olla että keksin vielä jotain muuta lampaasta marraskuun aikana :)