maanantaina, marraskuuta 17, 2008

Kesäkurpitsakeitto currylla

Kasvissosekeittojen mausteena curry on keittiössäni ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Jääkaapissa majaillut kesäkurpitsakin sai sitä luonnollisesti seurakseen - etenkin, kun muistin myös Bella Vanillan Rossanan kehuneen mausteiden tuovan särmää kesäkurpitsakeittoon.

Omasta sopastani löytyi kesiksen ja sipulin lisäksi perunaa. Kun vielä nautin valmiin sosekeiton höysteenä ruskistettua, maustettua jauhelihaa, oli keittoateria kiitettävän täyttävä sellaisenaan. Ja ennen kaikkea maistui tosi hyvältä! Jauhelihan sijaan voi toki höystää keittoa raejuustolla, jogurtilla tai ranskankermalla - tai jättää höystämättä, mikäli mielii.























Kesäkurpitsakeitto (3-4 annosta)

1 rkl öljyä
1-2 tl curryjauhetta
1 sipuli
2 suurta perunaa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1-2 valkosipulinkynttä
1/2 yrttiliemikuutio
vettä
1/2 dl valkoviiniä (tai 1-2 tl valkoviinietikkaa)
1 tl hunajaa
(suolaa)

*Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja kuutioi perunat sekä kesäkurpitsa.
*Kuumenna öljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää curryjauhe, anna mausteseoksen sihistä öljyssä hetken aikaa, mutta varo polttamasta sitä. Lisää sipuli, kuullota hetken aikaa.
*Lisää kattilaan peruna- ja kesäkurpitsakuutiot, hienonnettu valkosipuli, valkoviini(etikka) sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Murenna joukkoon puolikas liemikuutio.
*Anna kiehua hiljalleen, kunnes vihannekset ovat pehmenneet kypsiksi. Maista, mausta hunajalla ja tarvittaessa suolalla. Soseuta sauvasekoittimella, lisää tarvittaessa vettä. Kiehauta nopeasti, tarjoile.

7 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Uskoisin, että tämä on lempeää keittoa. Sateisina kylminä marraskuun iltoina tulee kesäfiilikset, kun tätä nauttii. Pitää merkitä muistiin.

Veera kirjoitti...

Mä olen pienimuotoisesti henkisesti allerginen kypsennetylle kesäkurpitsalle, mutta tätä mä kokeilen. Se on se koostumus kun tökkää, mutta soseessa se ei taida olla ongelma. :)

Anna kirjoitti...

Arleena: Jep, lempeää, mutta sopivasti lämmittäen currysta irtoaa myös tulisuutta :)

Veera: Mä tykkään yleensä rouskia kasvikset keitossakin soseuttamattomina, mutta keitetty kesäkurpitsa saa tosiaan sauvasekoittimella nautittavamman muodon!

Anonyymi kirjoitti...

Todella silkkisen näköinen keitto. Mul on kans sama allergia kuin Veeralla, mutta sosekeitolla se pienentyi roimasti.

Anna kirjoitti...

Rossana: Kiitos sulle kesäkurpitsakeittoinspiraatiosta :)!

Anonyymi kirjoitti...

Herra Joulupukki saa kyllä kuulla kunniansa jos ei tänä jouluna tuo minulle sauvasekoitinta. Jää kaikki tällaiset ihanat sosekeitot sun muut kokeilematta :(. Pistän ohjeen muistiin odottelemaan parempaa varustusta.

Anna kirjoitti...

Mä välitän joulupukille viestiä sunkin puolesta, sillä sauvasekoitin on kyllä tosi kätevä! Sellaisen saattaa onneksi löytää aika edullisestikin esim. jostain suuresta marketista (omani maksoi parikymppiä ja on ihan tunnettua merkkiä), mikäli siis joulupukki osoittautuu aivan umpikuuroksi ;)