tiistaina, helmikuuta 11, 2014

Fenkoli-lohilaatikko

Tuoreen kalan lisääminen arkikokkailuun on suotavaa, mutta samalla paikoitellen ihan pirun haastavaa. Olen silti yrittänyt päättäväisesti tarttua härk... ei kun vedenelävää evistä ja satsata edes hiukan enemmän siihen osastoon. Pari hyvää kokeilua onkin jo tehty!

Aidosti raikkaan makuinen, mahdollisimman vastapyydetty fisu on kallista, ihan oikeasti välillä tosi kallista, ellei tietysti satu olemaan sellainen tyyppi, joka kalastaa itse. Kalan kokkailukin tuntuu jotenkin sata kertaa monimutkaisemmalta kuin vanhojen kunnon tofukuutioiden nakkaaminen pannuun. Ellei satu olemaan sellainen tyyppi, joka kalastaa itse.En ole, joten olen todennut parhaaksi strategiaksi valmiiden ohjeiden mahdollisimman tarkan noudattamisen. Lisäksi riittävän sopiva suola on kalaruoissa ihan ehdottoman tärkeä mauste, niin tiedostava kuin suolan kanssa kannattaakin olla. Näin kallisarvoinen raaka-aine näyttää parhaita puoliaan.

Esmes tästä lohilaatikosta on hyvä aloittaa!

Fenkolilla maustettu lohilaatikko (neljälle, ohje Glorian Ruoka &Viini 6/2013)

400 g lohifileetä
5-6 maustepippuria
1 tl merisuolaa (mittaa tl-mitalla)
1 tl sokeria
2 rkl hienonnettua tilliä
2 rkl voita tai öljyä
1,2 kg perunoita
1 fenkoli
1/2 tl fenkolinsiemeniä
2 dl ruokakermaa
4 dl maitoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
2 rkl hienonnettua tilliä

*Pyydä kalatiskin heppua poistamaan fileepalasta nahka ja ruodot ja viipaloimaan filee poikittain n. 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. (No, voit toki tehdä tämän kotonakin, mutta jos olet onnistunut sen tuoreen lohen kalatiskistä bongaamaan niin voit hyvällä omallatunnolla pyytää myös tätä.)
*Murskaa maustepippurit huhmareessa. Hiero pippuri ja suola lohen pintaan, ripottele sokeri ja tilli päälle. Peitä lohiviipaleet voipaperilla ja aseta leikkuulauta päälle painoksi. Jätä maustumaan muun valmistelun ajaksi.
*Laita uuni kuumenemaan 175°C:n lämpöön ja voitele laakeahko uunivuoka voilla tai öljyllä.
*Kuori perunat. Viipaloi sitten fenkoli ja perunat mahdollisimman ohuelti. Lado puolet perunaviipaleista vuokaan. Asettele tasainen kerros lohiviipaleita ja kerros fenkolia päälle. Lisää loput perunaviipaleet.
*Murskaa fenkolinsiemenet huhmareessa. Sekoita kerma, maito, suola, valkopippuri, fenkolinsiemenet ja tilli keskenään. Kaada seos vuokaan.
*Paista uunissa 1,5-2 tunnin ajan.

Ei kommentteja: