perjantaina, elokuuta 02, 2013

Kana-nuudelikeittoa nuutuneille

Matkaraporttien välissä täällä sekoittuvat iloisesti toisiinsa yskä, nuha, niiden aiheuttama väsymys sekä ehkä jetlaginkin rippeet. Onneksi jokin lamppu syttyi ruokapuolella, kun muistin Kauhaa ja rakkautta -blogin kanakeiton. Kana-nuudelikeittoa nimittäin suositteli terveen olon tavoitteluun myös New Yorkin -lääkäri, kun matkaseura kärsi siellä vatsataudista.



Ostin omaa versiotani varten maustamattomia broilerin koipi-reisipaloja. Ikävää rasvaisuutta lukuunottamatta ne olivat tähän todella hyvä ja maukas vaihtoehto, jos käyttää broileria. Riittävän pitkällä keittoajalla kana-kanakin olisi varmasti hyvä vaihtoehto. Koipia olen vältellyt tähän asti siksi, että niitä syödessä saa koko ajan odottaa jonkin liukkaan tai rustoisen tunteen ilmestymistä suuhun: vaan tässä ohjeessapa kokonaisina keitetyt koivet perataan ihan kuin possu pulled porkia tehdessä! Perfektionistilla kuluu hetki, mutta lopputulos tyydyttää. Mikä parasta, jäljelle jäävistä luista, nahkoista ja niistä extraosista voi keitellä kanaliemen.

Kanakeitto broilerinkoivista

2 pientä sipulia
3 porkkanaa
1 cm pätkä tuoretta inkivääriä
loraus oliiviöljyä
1 punainen paprika
4 valkosipulinkynttä
1 litra vettä
2 tl curryjauhetta
2 tl suolatonta cajun-maustetta (sis. cayenne-pippuria ja mm. paprikaa ja sipulia; voit myös käyttää cayenne-pippuria ja jotakin suolatonta liemijauhetta)
1,5 tl suolaa
1 kg maustamattomia broilerinkoipi-reisipaloja (lopulliseen keittoon tulee lihaa tästä alle puolet)
haluamasi määrä riisinuudeleita
mustapippuria myllystä
1/2 ruukullinen lehtipersiljaa hienonnettuna

*Kuori ja viipaloi sipuli, porkkana ja valkosipuli. Kuori inkivääri ja leikkaa se pieniksi suikaleiksi. Viipaloi paprika.
*Kuumenna kattilassa keskilämmöllä oliiviöljy. Kuullota sitten öljyssä n. 5 minuutin ajan sipulia, porkkanaa ja inkivääriä. Lisää paprika ja valkosipuli, jatka kuullottamista vielä noin minuutin ajan. Lisää sen jälkeen vesi, curryjauhe, cajun-mauste ja suola.
*Asettele broilerinkoipi-reidet kattilaan kokonaisina. Lisää tarvittaessa vettä sen verran, että ne peittyvät. Kiehauta ja anna porista hiljalleen noin 50 minuuttia.
*Laske levyn lämpö pois ja nosta koipi-reidet pois kattilasta. Poista esimerkiksi kahden haarukan avulla nahka ja riivi talteen liha. Laita nahka, luut ja rustoiset osat sivuun, voit tehdä niistä myöhemmin kanalientä veden kanssa keittämällä ja siivilöimällä.
*Lisää kattilaan riivitty kana Kuumenna kiehuvaksi, lisää joukkoon riisinuudelit ja keitä vielä muutaman minuutin ajan, kunnes nuudelit ovat kypsiä. Mausta mustapippurilla, ripottele pinnalle hienonnettu lehtipersilja.
*Mausta vielä pöydässä tarpeen mukaan: ainakin itselläni makuaisti oli niin hukassa, että annos kaipasi enemmän lisäpotkua kuin toisen ruokailijan lautanen.

Ei kommentteja: