keskiviikkona, maaliskuuta 09, 2011

Pinaattiletut

"Jotain ihan tavallista, perinteistä ruokaa?"

Jokusen kerran on yllämainittu pyyntö tässä keittiössä kuulunut. Otan kaikenlaiset pyynnöt ilolla vastaan, etenkin ehdotusten kera, ja eräs ehdotus oli pinaattilettujen paistelu. Sopii!























Olen tehnyt pinaattilettuja viimeksi joskus vuosia, vuosia sitten yksin ja itselleni. Niistä tuli silloin jotenkin ankeita lerppanoita. Kannatti hommata asiansa osaava letunpaistaja elämäänsä, sillä näistä ohukaisista tuli hurjan rapeita ja maukkaita. Maukkaudesta kiinnitän tosin sulan myös omaan hattuuni, kun keksin taikinaa tehdessäni laittaa mukaan tattarijauhoja. Homma toimii varmasti pelkillä vehnäjauhoillakin, tai vaikkapa ruis- tai ohrajauhojen kanssa.













































Perinteiden tieltä poikkesin pikkuisen, kun puolukkasurvoksen sijaan katoin pöytään lettujen kaveriksi omenakuutioita ja raejuustoa. Omenan ja pinaatin yhteensopivuus tuli todettua jälleen!

Pinaattiletut (n. 8-10 keskisuurta lettua)

5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoa
1 dl tattarijauhoa
150 g pakastepinaattia sulatettuna
3/4 tl suolaa
2 kananmunaa
1/4 dl öljyä

paistamiseen voin ja öljyn sekoitusta

*Vatkaa kulhossa sekaisin maito, jauhot ja pinaatti. Anna taikinan turvota noin puolen tunnin ajan.
*Vatkaa taikinan joukkoon suola, kananmunat ja öljy.
*Kuumenna rasva pienehköllä paistinpannulla. Annostele taikinaa kauhalla pannuun. Paista, kunnes reunat ovat rapeat ja lettu pysyy koossa, käännä ja paista toiseltakin puolelta. Sekoittele taikinaa aina ennen seuraavaa kauhallista.
*Nauti perinteisesti puolukkasurvoksen tai vaihtoehtoisesti omenan ja raejuuston kera.

9 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Pinaattiletut uppoavat meilläkin koko sakille hyvin. Nykyään teen ne tosin nokkosversioina, sillä kesällä tulee kuivattua nokkosta aika ahkerastikin.

Jaana kirjoitti...

Tuo letunheittokuva on hieno :-D

Anna kirjoitti...

Merituuli: Jep, nämä ovat kyllä maultaan varmasti monelle sopivia :)

Jaana: Kiitos! Kiitos tosin kuuluu kuvattavalle, oon oppinut ottamaan kuvan oikeaan aikaan kun sanotaan "än yy tee NYT" :D (Ei ollut niin helppoa aluksi! ;))

sanna kirjoitti...

Mä olen NIIN kyllästynyt pinaattilettujen puolukkasurvoslisukkeeseen - omenakuutiot ja raejuusto menee ensi kerralla kokeiluun :) kuulostaa ihanalta yhdistelmältä!

aleksi kirjoitti...

oon ajatellut että pitäis blogata lätyistä. ne on vähän kumma ruoka kun varmaan kaikki on niitä tehnyt ja kaikki pitää niistä mutta ne on aina aika samaa vaikka niillä vois kikkailla mitä vaan.

ite koitin tehä kaurasta ja hyvää tuli.. joku hunaja ja manteli veto vois kanssa toimia

Kanelitytön kakkuparatiisi kirjoitti...

Oivoi. Pinaattiletut on IHANIA :p

Anna kirjoitti...

Sanna: Kokeiluun vaan! Bongasin muuten sun blogista ne pinaattilettujen tapaiset pinaattimunakkaat - niitäkin pitäis kokeilla!

Aleksi: Oot muuten ihan oikeassa. Eri viljoja, mausteita ja pähkinöitä voisi käyttää letuissa paaaaljon paljon uskaliaammin. Sinänsähän Suomi on varsinainen lättymaa, verilettuja ja kaikkea :)

Tintsu: Eikös vaan!

mirva kirjoitti...

Haha, mä luulin ensin, että noi omenapalat on voikimpaleita ja aattelin no nyt ne on repässy :D

Anna kirjoitti...

Hihii, ei sentäs :D