sunnuntaina, maaliskuuta 20, 2011

Mutakakku

Suklaisaa ja mutaisan pehmeää. Niitä pitää mutakakun olla. Tämä visio mielessäni leivoin kakkua eräänä iltana sisarusteni kanssa, ja samalla tavoitteella sitten uudelleen parin päivän päästä teekutsujen merkeissä.























Ensimmäinen kerta ei mennyt ihan putkeen. Liian syvään vuokaan lykätyn kakun kypsyyttä oli todella vaikeaa arvioida. Ensin liian raakana hyllynyt suklaamassa paistuikin pian kuivakakuksi. (Jotain tekemistä asian kanssa voi olla myös sillä, että uunivaiheen aikana yksi paistaja lähti töihin ja muut katsoivat keskittyneesti telkkaria.)

Uusintaottelu sen sijaan lunasti odotukset. Pikku-uunimme uunipannu osoitti jälleen kerran oivallisuutensa, sillä se oli mutakakkutaikinalle täydellinen alusta. Ohut kakku paistui tarpeeksi kypsäksi, mutta sopivan mutaisaksi lyhyessä ajassa, ja siitä oli helppo leikata pieniä paloja tarjoiltavaksi kermavaahdon kera. Kauniiden kakkuvuokien ystävillä saattaa olla sanansa sanottavana tästä pannukakkuharrastukseni visuaalisesta puolesta, mutta sitä odotellessa pistelen neliöpaloja tyytyväisenä omaan ja muiden napaan.























Mutakakku (Maku-lehden ohjeeseen pohjautuen)

4 munaa
2 dl sokeria
200 g voita
200 g tummaa suklaata
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

*Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sulata toisessa kulhossa voi sekä suklaa. Sekoita kolmannessa kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe sekä suola.
*Sekoita muna-sokerivaahdon joukkoon kevyesti vatkaten voi-suklaasulaseos sekä pienissä erissä myös jauhoseos. Kaada taikina leivinpaperoituun, puolikkaan uunin kokoiseen uunipannuun tai esimerkiksi voideltuun ja korppujauhotettuun lasagnevuokaan. (Tai laakeaan kakkuvuokaan.)
*Paista 200°C:ssa uunin alatasossa noin 10-15 minuuttia. Testaa kakun kypsyyttä heilauttamalla vuokaa edestakaisin. Huomaat kyllä, jos taikina on vielä ihan nestemäistä: silloin kakku on raakaa. Jos taikina hytkyy vuoassa vielä hieman, ja ylin pintakerros on paistunut kypsäksi, mutakakku on juuri sopivaa. Jos taikina ei liikahtele vuokaa heilauttaessa, on kakku jo kypsä - ei paha, muttei mutainenkaan.
*Jäähdytä mutakakku huoneenlämpöiseksi ennen tarjoilua: siten se on helpompi leikata palasiksi. Kakun maku syvenee ja rakenne tiivistyy, jos kakku saa levätä yön yli jääkaapissa.
*Tarjoile kermavaahdon kanssa.

7 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

Nam. Mutakakusta tulee mieleen iloinen vaihtariaika länsinaapurissa.

Jael kirjoitti...

Mutakakku on suurta herkkua! En ole tosin syönyt enkä tehnyt aikoihin,kun pitää yrittää laihtua...

Katarina kirjoitti...

Mutakakku on niin hyvää :)

JenniKaroliina kirjoitti...

Näyttää hyvältä! Harkitsin kans yks päivä mutakakun tekoa, mutta haaveksi jäi vielä. Ehkä juurikin tuon kakkuvuokaongelman takia.. Vuokia on kyllä joka lähtöön, mutta ei juuri siihen, jota sillä kertaa aikoo tehdä :D

Anna kirjoitti...

Hannele: Olen kuullut, että se on siellä kova juttu!

Yaelian: Joo tää ei ole laihariruokaa :p... taktikoin ja koetin valmistaa molemmat satsit niin, ettei ihan kaksin "jouduttu" syömään koko kakkua :D

Hovkonditorn: Näin on!

Jenni: Kokeile ihmeessä! Vaikka pienessä vuoassa puolikkaalla taikinalla :)

Marci kirjoitti...

Mutakakun kuuluukin olla sisältä löysä. Eli kuuluu tehdä syvään astiaan jotta jää keseltä hieman raa´aksi. Jos paistaa kokonaan kypsäksi ohuen kakun se ei ole enään mutakakku. Mutakakku nimi tulee siitä että sisälmys on "mutaa" :)

Anna kirjoitti...

Marci: Totta puhut! Mutta jos kakku on sisältä nestemäisen raakaa taikinaa, niin sitä on vähän hankalaa syödä... :D