perjantaina, helmikuuta 26, 2010

Paluu tulevaisuuteen eli leipäkone lainassa

Kävi niin, että olin kaupassa leipää ja maitoa -tyyppisellä reissulla. Maitohyllyn tarjonta oli tavanomaisen ok, mutta leipäosasto sai masentuneeseen mielentilaan. Kaikki tuore ja yksinkertainen oli laareista loppu, jäljellä vain muovipussitettujen kestoleipien kiskurihintainen rivi.
























Tuota erästä päivää seurasi päivä, jolloin säännöllisesti esiintyvät leipäkonefantasiani pääsivät jälleen valloilleen. Syy-seuraussuhde lienee tällä kertaa selkeä. Tästä episodista reipastuneena ehdotin, josko voisimme hakea lainaan tuollaisen lähipiiristä löytyvän 90-luvun aarteen.

Ja niin kävi. Nimitän konetta erään kaikkien hyvin tunteman fiktiivisen hahmon mukaan Jaana Järvenheimo-Metsolaksi. Leipäkoneeseen liittyy valtavasti turhakelegendoja ja ennakkoluuloja, varmasti suurelta osin ihan syystä sillä onhan simppelimpää ja varmasti energiataloudellisempaakin ostaa kaupasta valmis tuote. Itse olen kuitenkin tykästynyt laina-Jaanaan valtavasti. Ajatus lisäaineettomasta leivästä, johon voi lykätä melkein mitä vain ja joka valmistuu vain aineet kippoon kaatamalla ja nappia painamalla on aika kiva, ja kun lopputulos on ihan oikeasti rakenteeltaan hyvää ja maukasta leipää, bileet vain paranee.
























Mitä siihen energiataloudellisuuteen tulee: laskutoimitusteni mukaan yhden leivän osalta energiankulutus osuisi suunnilleen välille 1300-1500 W. Joku watteja paremmin tunteva osaa sanoa onko se paljon vai kohtuullista, esimerkiksi kotiuuniin verrattuna siis. Silkkaa luksustahan tämä on joka tapauksessa, joten uuden laitteen ostamista harkitsisin todella tarkoin. Oma innostuksenikin saattaa olla varsin kausiluonteista sorttia. Haluaisin kuitenkin rohkaista kaikkia teitä, joilla tuliterä leipäkone omassa tai tuttavan varastossa majailee, antamaan laitteelle mahdollisuuden!
























Tähän mennessä Metsolan Jaana on valmistanut meille seesaminsiemenleipää (2 1/2 dl vettä, 2 rkl öljyä, 1 tl suolaa, 1 rkl sokeria, 1 dl seesaminsiemeniä, 5 1/2 dl jauhoja, 1 1/2 tl hiivaa), porkkana-jogurttileipää (1 dl jogurttia, 1 1/2 dl vettä, 2 rkl öljyä, 1 tl suolaa, 1 rkl siirappia, 1 1/2 dl porkkanaraastetta, 4 1/2 dl vehnäjauhoja, 1 dl ruisjauhoja, 1 1/2 tl hiivaa) sekä omaa tähänastista lemppariani pesto-pähkinäleipää (2 1/2 dl vettä, 1/2 dl pestoa, 1 rkl öljyä, 1/2 tl suolaa, 1 1/2 rkl sokeria, 4 1/2 dl vehnäjauhoja, 1 dl ruisjauhoja, 1 1/2 tl kuivahiivaa, 1 dl cashewpähkinärouhetta). Perusohjeet ainemäärineen löytyvät kunkin koneen käyttöohjeista, soveltaminen onnistuu maalaisjärjellä, kunhan tietyistä perusmuuttujista pitää suunnilleen kiinni. Ja leivän valmistusohjehan on varsin yksinkertainen: mittaa ainekset koneen astiaan tarkasti, valitse ohjelma ja napsauta kone käyntiin, odota kunnes leipä on valmis. Jaana M. antaa odottaa itseään neljän tunnin ajan.
























Odotan kuumaa leipäkonedebattia, sillä oikeastaan olen tämän kokeilun jälkeen aika ihmeissäni, miksei terveysintoinen, tuoreutta ja raaka-aineiden variointia arvostava porukka enemmän tykkäile näistä retrohelmistä.

23 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Nyt mua vähän hävettää: en ole tiennyt, että leipäkone paistaakin ne leivät. :-D Voi kiesus.

Jotenkin noissa koneissa mua pelottaa aina juuri se, että jos innostus hiipuukin ja kone jää käyttämättä, nurkkiin kuljeskelemaan. Mutta kivahan tuota olisi kokeilla. Vaikka leivän teko ei tuosta voisi varmaan helpottua, niin laiskan on kai kuitenkin helpompi poimia kaupan hyllyltä se muovipussileipä...

Merituuli kirjoitti...

meidän leipäkone on sellainen halpisversio, johon täytyy laittaa lämmin neste. toisaalta, tekee leivän sitten tunnissa. tulos on aika pieni.

meille saisi suosiolla muuttaa isompi leipäkone, jonka voisi ajastaa herättämään meidät tuoreen leivän tuoksuun. näin käy aina Jukan isällä ollessa ja se on ihanaa - "papan leipä" on rapeakuorista höttöleipää, joka voi sisältää myös edellisen aamun puuronloput.

Anzku kirjoitti...

Mieki oon haikaillu leipäkoneen perään! Mutta luulen kans että innostus saattaa hiipua nopsaan joten en todellakaan uutena moista vekotinta ostaisi! Pitäiski kysellä ympäriinsä josko jollakin lojuisi ylimääräinen yksilö jossain kaapin perukoilla.

M kirjoitti...

Ihana postaus!
Kaveri naureskelee mun leipäkonehaaveelle, mutta en lannistu! Pitäisikin kysellä, jo sjoltain löytyisi. En usko, että into loppuisi lyhyeen, sillä teen muutenkin itse paljon leipää/sämpylöitä. Ja nyt saisi pienemmällä vaivalla, voih! *haaveilu jatkuu*

Anonyymi kirjoitti...

Unelias!

Olen otettu. Ja siis syystäkin koukussa ihanaan blogiisi. Kirkas helmi tämä leipispostaus.

Anna kirjoitti...

Kiitos kommenteista kaikille! :)

Tarinan opetus on ollut ainakin, että kaikkea kannattaa kokeilla. Ja jos leivän tekemisestä tykkää, niin "isommalla" eli tällaisella leipäkoneella syntyy hyvärakenteista leipää juurikin puuronloppujen kaltaisista hyötyaineksista :)

Eriqou kirjoitti...

Leipäkone olisi varmaan ihan hyvä, keittiöömme ei taida mahtua enää yhtään vempainta lisää. Eikä leivän leipominen ihan käsin (tai yleiskoneessa vatkaamalla) ole sekään oikeasti mikään työläs vaihtoehto...

Trii kirjoitti...

Kyllä leipäkoneella oli meidän pienperheessämme enemmän käyttöä, kuin lahjaksi saadulla popcornikoneella :) Retroleipäkoneen hain vanhemmiltani lainaan, mutta jonkun kuukauden jälkeen tein pahan virhearvioinnin hiivan määrän suhteen ja taikina tulvi astiasta yli. Se oli parikymppiselle konevanhukselle liikaa. Sitten kun jonain päivänä keittiörempan myötä työtasojen määrä kasvaa radikaalisti, aion hankkia ihkauuden leipäkoneen, mutta toistaiseksi mennään ostoleivällä.

Käsittääkseni uudet leipäkoneet eivät leivo sitä vatkainosaa leivän sisään, niin reikäiset koneleivätkin jäävät sitten historiaan :)

Kylläpäs alkoi yllättäen tekemään mieli tuoretta leipää...

aleksi kirjoitti...

musta sen voi tehdä käsinkin.. yhtähelppoa kun koneella ja tulee nopeemmin. ja nätimpää tietty :)

noi leipäkoneet vaivaa ja paistaakin todella huonosti mitä oon niillä tehtyjä leipiä maistanut.. lopputulos on aina jotenkin samanlainen, todella höttö sisältä ja tosi yli rapea ja paksu kuori.

Peppiina kirjoitti...

Heippa! Löysin juuri blogisi ja siitä tuli samantien lukulistani jatke, koska täällähän oli heti kiva juttu leipäkoneesta.

Sain huuto.netistä viikonloppuna oman koneeni ja maltan tuskin odottaa, kun saan sen kotiin. Muut keljuilevat, että ne oli muodissa kuulemma silloin kuin synnyin, mutta väitän, että trendi on nousussa.

Eipähän tarvitse syödä niitä epämääräisiä ikuisesti tuoreita kaupan leipiä...

Anna kirjoitti...

Eriqou: Yleiskonekin tekee kyllä tosiaan varmasti hyvän taikinan, mikäli tuntuu ettei käsin malta vaivata! :)

Trii: Juu se reikä siellä leivän pohjassa on kyllä hupaisa! :)

Aleksi: Onhan leipä tosiaan rakenteeltaan ihan erilainen. Musta voi ajatella vaikkapa, että se tuo yhden vaihtoehdon lisää rakenneskaalaan - makuasia sit, tykkääkkö siitä vai ei. Mä tykkään erityisesti siitä "ylipaksusta" kuoresta, ja esim. ruisjauhojen määrällä on voinut vaikuttaa höttöisyyden asteeseen. Helppoudesta taas väitän olevani eri mieltä: leipäkone sopii musta hyvin sellaiseen päivään kun ei ole fiilistä esim. siivota leipomisen jälkiä pöytätasoilta tipan vertaa :) Mutta ymmärrän kyllä pointtisi, onhan tuo leipäkoneleipä aina kuitenkin aika samanlaista, käsin saa paljon enemmän variaatiota!

Anna kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anna kirjoitti...

Peppiina: Mukavaa että löysit blogini, ja jaan leipäkonefiiliksesi! :) Tervetuloa uudelleenkin.

Hanski kirjoitti...

Nostalgiaa ilmassa...
Meidän kone tekee pyöreän leivän; siis leivästä leikatut viipaleet ovat kahvilautasen mallisia ja kokoisia. Ja se reikä siellä pohjassa... No, ainakin saa lisäaineetonta leipää ja niillä mausteilla kuin tykkää. Ja ainahan itse leivän voi paistaa uunissa (esim. leipävuuassa) ja tehdä pelkän taikinan koneella. Mikä sitten on energiataloudellisesti kannattavinta, siihen en ota kantaa ;)
-Todella kiva blogi!

Koo kirjoitti...

Mainitsemasi laitteen energian kulutus on hieman virheellinen, sillä watit (W) mittaavat laitteen tehoa, kun taas energian kulutusta mitataan kertomalla käytetty teho ajalla.
Energian kulutuksen perusyksikkö kotosalla on siis kWh (kilovattitunti).
Pienitehoisissa kotivehkeissä teho on noin 100 W luokkaa, kulutus taas riippuu siitä kauanko sitä laitetta pidetään päällä :)

Mutta hyvä että leipää syntyy!

Anna kirjoitti...

Hanski: Kiitos kommentista! :) Kivaa että sullakin on hauskoja leipäkonekokemuksia :)

Koo: Jep, watit ja tehon ja kulutuksen erot on mulle täyttä hepreaa :D Kiitos täsmennyksestä!

Sain tuon ilmoittamani wattimäärän, kun kerroin laitteen tehon sen käyttötunneilla. Laskin sit siitä kilowattitunnin hinnan mukaan leivän viemän energian hintaa jne. Mun maallikkoajatus kulki siis niin, että tuo 1300-1500w on laskutoimitusten jälkeen se "energiamäärä", joka laite neljän tuntinsa aikana käyttää...
Oon niitä tyyppejä jotka luulee että sähkö vaan tulee seinästä :D

Anonyymi kirjoitti...

Näin juuri muutama viikko sitten Gigantin mainoslehtisessä leipäkoneen eli ei ole pelkkää retroilua tuo kyseinen laite :) Hinta oli vain muutaman kympin eli ei mikään iso investointi.

Penni

Anna kirjoitti...

Okei, hyvä tietää! Myös uusimmassa Glorian Ruoka & Viinissä oli juttu leipäkoneiden paluusta - juuri kun olin päässyt hehkuttamasta asiaa täällä blogissa! :)

Haarukka kirjoitti...

Taas tuli todettua, että blogit ovat enemmän kuin heikkoja signaaleja (viitaten tuohon viimeiseen kommenttiisi, Anna). Ihmettelen jatkuvasti sitä, että toimittajat vaikuttavat seuraavan blogeja yllättävän vähän.

(En ole muuten ikinä kokeillut leipäkonetta. Tajusin siitä monta asiaa vasta tästä postauksesta... Kiitos sivistämisestä!)

Anonyymi kirjoitti...

Juu, toi kulutuksesi on laskettu aivan liian yläkanttiin, sillä eihän kone kuluta juuri lainkaan sähköä nostatus yms passiivisessa vaiheessa.

Anonyymi kirjoitti...

Moi, mittasin energiankulutusmittarilla oman Kenwood bm256 -leipäkoneeni sähkönkulutuksen. Kilon leivänvalmistukseen kului vain 0,3 kwh sähköä.

Anna kirjoitti...

Koneesi vaikuttaa hyvin samanlaiselta kuin minunkin. Tuo pestoleipä kuulostaa herkulliselta, täytyypä kokeilla!

Mielestäni koneessa kuori jää hieman ylirapeaksi, mutta kerran kun meillä oli sähkökatkos ja kone lopetti toiminnan n. 15 min. etuajassa, tuli aivan loistavaa leipää, onni onnettomuudessa!

Anonyymi kirjoitti...

Kiva tietää että bm256 vie vain noin vähän sähköä. (Itselläni käytössä) Tosiaan, taikinan vaivaamiseen riittää todennäköisesti 100W teho mainiosti ja nostatukseen tuskin tehoja paljon menee, koska lämpötilan on oltava juuri sopiva.

Leipäkoneella ei voi tehdä mielestäni ruisleipää, koska ohjelmat yleensä ovat liian pitkiä nostatuksineen päivineen. Ruisjauhoa voi laittaa ainakin 1 dl sekaleipään. Taikinasta ei saa tehdä liian junttosta, muuten se ei jaksa nousta. Eli mitata pitää tarkasti aineet. Leipäkoneen ohjeet voi olla huonoja jauho ja nestesuhteiden osalta ja niitä pitää ihan maalaisjärjellä pähkäillä.

Hyviä sekaleipiä tulee, ihania sesamsiemen leipiä, mallassekaleipää jne. Pesto on minulle varsin uusi tuttavuus, joten pitäneepä kokeilla joskus vaikka leivän päällä tai leivässä =)