sunnuntaina, elokuuta 10, 2008

Perunasalaattia, savulohta ja piparjuuriranskankermaa

Heinäkuussa hehkutin Jamien kotona- kirjaa, jota alunperin aloin hinkua nähtyäni pätkiä samannimisestä tv-sarjasta. Ensimmäinen näkemäni Jamie at Home- ohje oli tämä savulohisalaatti, joka onkin pyörinyt mielessäni siitä lähtien. Kyseessä on tyypillinen Jamie-ohje, ja kokkaillessa soikin päässä tuon tv-kokin usein toistelema mantra: "a pinch of salt, a pinch of pepper, a squeeze of lemon and a sprinkle of olive oil" :D.

Ainekset toimivat hyvin yhteen, sitruuna ja piparjuuri toivat kivasti raikkautta savulohen seuraan. Suolan kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei kokonaisuus ole liian suolainen. Tein itse puolikkaan annoksen, ja käytin kaupan valikoimien vuoksi lämminsavulohta kylmäsavulohen sijaan, muuten etenin kirjan ohjeen mukaan. Kylmäsavulohi tekisi varmasti suutuntumasta vielä vaihtelevamman, ja juhlatarjoilussa se olisi näyttävyytensä vuoksi hyvä vaihtoehto. Mutta mainiolta maistui tämäkin!
























Perunasalaattia, savulohta ja piparjuuriranskankermaa (2 annosta)

300 g uusia perunoita (pese)
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
1/2 sitruunan kuori ja mehu
pieni tujaus (n. 1/2 rkl) punaviinietikkaa
neitsytoliiviöljyä
1 rkl kapriksia (liota ja valuta)
1,5 cm pala tuoretta piparjuurta tai n. 1 rkl piparjuuritahnaa
vajaa 1 dl ranskankermaa
1/2 pikkunippua tuoretta tilliä (silppua karkeasti)
200 g savulohiviipaleita

*Halkaise isommat perunat niin, että ne ovat suunnilleen samankokoisia pienempien kanssa. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Valuta vesi pois, mutta anna perunoiden vielä viipyä lämpimässä kannen alla.
*Raasta sitruunan kuori, pane kuoriraaste ja puolet sitruunamehusta kulhoon. Lisää viinietikka sekä kolme kertaa viinietikan määrä neitsytoliiviöljyä. Lisää kaprikset. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin, lisää kulhoon sitten lämpimät perunat ja kääntele niin, että perunat peittyvät kastikkeeseen tasaisesti.
*Raasta piparjuuri toiseen kulhoon hienoksi raasteeksi, ellet käytä piparjuuritahnaa. Sekoita piparjuuriraasteeseen tai -tahnaan ranskankerma, loppu sitruunamehu sekä ripaus suolaa ja pippuria.
*Ripottele jäähtyneille perunoille enin tillisilppu, kääntele jälleen.
*Asettele savulohiviipaleet tarjoiluvadille tai isolle lautaselle. Kasaa sitten kastikkeiset perunat lohipedille keoksi. Lusikoi piparjuurikastiketta kaloille, valuta vielä pinnalle oliiviöljyä ja viimeistele lopulla tillillä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oij, ihanalta vaikuttaa ja näyttää!

Anna kirjoitti...

Kannattaa kokeilla! Sitruunan ja piparjuuren kirpeys tosiaan sopi hyvin savulohen makuun.