lauantaina, elokuuta 30, 2008

Läheltä ja kaukaa eli makkaran ja paprikan romanssi

Sain Unkarin-tuliaiseksi ihania valkoisia paprikoita. Kuvassa poseeraa lisäksi vihreä kaverinsa, joka oli niin tulinen, ettei siitä sen enempää :D. Omilla reissuillani taas osuin Heinolan Heilaan, joka on hämmästyttävän iso ja monipuolinen lähiruokamarket. Sieltä matkaani lähti lähipossuisaa valkosipulilenkkiä. Lopulta paprika ja makkara löysivät toisensa samalla aterialla, kun tein perinteisen uunimakkaran oheen helppoa tomaatti-paprikahöystöä. Hyvin tulivat toimeen!























Uunimakkaraa, lohkoperunoita ja tomaatti-paprikahöystöä (2:lle)

6-4 perunaa
tilkka öljyä
paprikajauhetta, rouhittua mustapippuria
merisuolaa

2 valkoista paprikaa (muunlaisetkin varmasti käyvät)
1 sipuli
tilkka öljyä
1/2 rkl hunajaa
1/2 rkl omenaviinietikkaa
n. 1 tl dijoninsinappia
2 tomaattia
suolaa, pippuria

lenkkimakkaraa

*Aseta uuni lämpiämään 200 °C:seen. Leikkaa paprikat puolikkaiksi, poista siemenet. Aseta puolikkaat kuoripuoli ylöspäin leivinpaperoiduille uunipellille ja lykkää lämpenevään uuniin ylä- tai keskitasolle.
*Pese ja lohko perunat. Sekoita kulhossa perunalohkot, öljytilkka sekä mieleisesi mausteet, esim. paprikajauhe ja mustapippuri. (Jätä suola vielä lisäämättä.) Lykkää perunat paprikoiden seuraksi pellille, joko ylä- tai keskitasolle lohkojen koosta riippuen.
*Kun paprikoiden kuori alkaa osoittaa hieman kupruilun tai tummentumisen merkkejä, ota paprikat pois uunista ja vaihda tilalle maun mukaiset pätkät lenkkimakkaraa. Makkaraan kannattaa tehdä muutamia viiltoja ennen uuniin laittamista.
*Irroita paprikoiden kuori - se irtoaa helposti heti uunista ottamisen jälkeen.
*Silppua sipuli ja kuullota sipulisilppua pannulla öljytilkassa. Leikkaa kuorittu paprika pieniksi kuutioiksi ja lisää hieman pehmenneen sipulin joukkoon. Lisää tässä vaiheessa mukaan myös hunaja, etikka ja sinappi. Jatka kypsentämistä muutamia minuutteja kunnes sekä paprika että sipuli tuntuvat kypsyneen pehmeiksi.
*Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi ja lisää paprika-sipuliseoksen joukkoon. Anna kuumentua. Maista, mausta suolalla ja pippurilla. Anna höystön levätä miedolla lämmöllä, kunnes muu ateria on valmis.
*Tarkista perunoiden ja makkaran kypsyys. Periaatteessa lohkoperunoiden kypsymisaika on noin 30min, uunimakkaran n. 20min. Jos haluat, voit napata perunat ulos uunista ja nostaa makkarat vielä ylätasolle hieman suurempaan lämpöön (225°C) saamaan hetkeksi väriä. *Ripottele valmiille lohkoperunoille merisuolaa.

2 kommenttia:

Ketsuppi kirjoitti...

Uunimakkarasta tulee kyllä semmoisia nostalgia-aaltoja, että ihan silmäkulmat kostuu. Täytynee verestää lapsuusmuistoja tässä joku päivä ja tönäistä itsekin lenkki uuniin. :)

Anna kirjoitti...

Uunimakkara huokuu kyllä lämminhenkistä lähihistoriaa! :)