tiistaina, huhtikuuta 15, 2008

Parsa-tillipiiras

Parsakauden alun voi huomata ruokablogimaailmassa: herkkua on alettu aivan lähipäivinä kokkailla yhtäällä jos toisaallakin, ja varmasti vielä muuallakin. Parsa on myös huhtikuun ruokahaasteen aiheena.

Anna-lehden Suolaiset piiraat- kirjan parsa-tillipiiras on houkutellut itseään leivottavaksi jo useammalla selailulla. Kyseinen ohje on voittanut aikanaan Annan piirakkakilpailun suolaisten piirakoiden sarjan. Melko lupaavaa tekstiä - eikä lupauksiin todellakaan tarvinnut pettyä!

Tillin ja parsan yllättävä yhdistelmä ylitti kaikki odotukset, kuohkea kerma-munaseos sitoi täytettä ja vahvan makuinen pohja toi kokonaisuuteen tasapainoa. Tämä on niitä ruokia joita syödessä voi vain ihmetellä elämän ihanuutta. Myös kämppikseni tykkäsi maistiaisistaan kovin - en siis ole ihan yksin mielipiteideni kanssa. Ja vaikkei ohje olekaan omani, tahdon jakaa piiraan mahdollisimman monen muun kanssa ja osallistua siksi tällä reseptillä ruokahaasteeseen.























Parsa-tillipiiras


Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1/4 tl vastajauhettua mustapippuria
1/4 tl sinappijauhetta (laitoin nokareen Dijon-sinappia)
85 g voita paloiteltuna
55 g raastettua cheddarjuustoa (käytin maukasta goudaa)
1 keltuainen (käytin 1/2 munan)
1-2 rkl kylmää vettä

Täyte
1 nippu tuoretta (vihreää) tankoparsaa
1 keltuainen (tai 1/2 muna)
1 muna
2 dl kuohukermaa (käytin kevytkermaa)
1/2 tl suolaa
1/4 tl vastajauhettua mustapippuria
3 rkl hienonnettua tilliä
2 tl ranskalaista sinappia

*Sekoita kulhossa keskenään jauhot, suola, pippuri ja sinappijauhe. Leikkaa voi pieniksi paloiksi ja nypi sormenpäillä kuivien ainesten joukkoon. Lisää juustoraaste, keltuainen ja lopuksi vesi. Sekoita taikina tasaiseksi.
*Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi tai painele taikina suoraan voidellun piirasvuoan pohjalle. (Kapea, 10x30 cm tai pyöreä, halkaisija 25 cm) Pane pohja viileään noin puoleksi tunniksi.
*Keitä tuoreet, vihreät parsat (kevyesti suolalla maustetussa) vedessä. Muutama minuutti riittää keittoajaksi. (Paistinpannu on muuten kätevä väline keittämiseen.) Valuta parsat hyvin. Voit käyttää myös vihreää säilykeparsaa.
*Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10-15 min. Sekoita keltuainen, muna, mausteet, tillisilppu ja sinappi kermaan. Kaada kermaseos esipaistetun pohjan päälle, asettele päälle parsat. Kypsennä piirakkaa edelleen 180 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
*Tarjoa piirakka lämpimänä tai kylmänä.

7 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

kiva kun olit käynyt sivuillamme! tervetuloa toistekin! oikein mukavilta näyttävät sinunkin kokkailusi. hienot kuvat ovat jo puoli ruokaa - tai jotain. joka tapauksessa herkulliset kuvat innostavat paljon helpommin kokeilemaan uutta, ja sinulla niitä näyttää riittävän. saanko lisätä Uneliaan kokin linkkilistaamme?

Anna kirjoitti...

Kiitos, mukavaa kuulla :)! Valokuvaamisen opettelu on ollut yksi kivoimmista jutuista tän blogin pitämisen aikana. Mitään aiempaa harrastusta mulla ei ole sellaiseen ollut, mutta oon huomannut ruoan tosi hauskaksi kuvauksenopettelukohteeksi.

Saa toki, kivaa vaan jos lisäätte!

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaa erinomaiselta! :) Ihanaa, että parsaa on taas saatavilla! Eilen jo herkuteltiin valkoisella parsalla ja bearnaisella. Tänään taas uudelleen jotain parsaherkkua, kun kaupasta taas pari nippua tuli mukaan.:)

Meri, Helsinki kirjoitti...

Munkin uunissa paistunee viikonloppuna parsapiiras! Tää parsa on nyt ihan pitänyt otteessaan kiitos haasteen, ennestään mulle niin vieras :-)

Mehevältä näyttää tilliparsapie, ja aika lohtuisalta. <3

Tusla kirjoitti...

Oi, niin kauniin näköinen piiras. Ja ohje kuulostaa kerrassaan mainiolta! Onnea kisaan, tässä on varmasti yksi suosikeistani! :)

Anna kirjoitti...

Kiitti kommenteista, Kmsu, Ylimuuli ja Tusla, mukava kuulla! Tää oli kyllä tosi hyvää, voi hehkuttaa ihan hyvällä omallatunnolla kun kerrankin maltoin tehdä jotain tarkalleen valmiin reseptin mukaan ;)

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen myös aikoinaan bongannut tämän piirakkaohjeen Anna-lehdestä ja se on jo muodostunut keväiseksi perinteeksi, jolla on yleensä avattu parsakausi. Pohja on maukas ja päällinen niin keveää ettei edes huomaa, miten paljon tulee hotkaistua piirakkaa parempiin suihin.