keskiviikkona, huhtikuuta 23, 2008

Riisi-tonnikalalaatikko

Tähän ruokalajiin liittyy eräs varhaisimmista ruoanlaittomuistoistani. Juuri ja juuri kouluikäisenä löysin äitini minulle lahjoittamasta taskukalenterista riisi-tonnikalalaatikon ohjeen. Halusin tehdä sitä koko perheelle, niin herkulliselta se vaikutti. Äiti auttoi tietysti puuhassa, muttei ehtinyt vahtia joka vaihetta. Laatikon mentyä uuniin vilkaisin uudelleen maitopurkkia, jonka sisältö oli kaadettu laatikon uumeniin, ja huomasin maidon vanhentuneen viikko takaperin. Voi sitä surkua ja parkua, kun koko laatikko kokkareisine munamaitoineen jouduttiin heittämään pois.

Niistä päivistä asti on ajatus tästä ruokalajista ilmeisesti kalvanut alitajunnassa, sillä viime aikoina olen tuntenut sietämätöntä tarvetta kehitellä riisi-tonnikalalaatikon ohjeen ja kokeilla, miltä se oikeasti maistuu. Ja hyvältähän se maistui, arkiselta tietysti, mutta niin lienee tarkoituskin.

Kuituisesta kaura-riisistä ja rasvattomasta maidosta valmistettuna kyseessä on melko terveellinen ruoka. Mikäli hyydykemäisempi laatikkorakenne miellyttää, voi munamaitoa käyttää enemmän ja korvata rasvattoman maidon täyteläisemmällä tuotteella. Tällä reseptillä syntyi melko irtonaista, mutta uunissa muhineen maukasta laatikkoa.
Riisi-tonnikalalaatikko (2-3 annosta)

2 dl kaura-riisisekoitusta
3 dl vettä
kasvisliemikuution palanen
n. 10 cm pätkä purjoa
1 prk tillimaustettua tonnikalaa
1 muna
2 dl maitoa
1 dl juustoraastetta
sitruunapippuria
tuoretta tilliä silputtuna

*Kypsennä kaura-riisisekoitus pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Hienonna purjo.
*Voitele n. 1 l kokoinen uunivuoka. Laita pohjalle kolmasosa hieman jäähtyneestä riisistä. Ripottele riisin päälle puolet silputusta purjosta sekä puolet tonnikalasta. Lisää riisikerros, purjo- ja tonnikalakerros ja lopuksi vielä riisikerros.
*Sekoita kulhossa muna, maito ja juustoraaste. Mausta sitruunapippurilla ja tuoreella tillillä. Kaada munamaito uunivuokaan, tasoita juustoraaste pinnalle.
*Paista 180 asteessa n. 30-40 minuuttia.

4 kommenttia:

Trump kirjoitti...

Vaikuttaa lupaavalta. Pitää kokeilla, kun kerkiää :)

Merituuli kirjoitti...

me on tehty tonnikala-riisilaatikkoa niin että on pantu em. päälle nippu tilliä ja siihen pari pussia hollandaisea (siis tehty pussista kastiketta). maistuvaa arkiruokaa on! sun versio kuulostaa myös herkulliselta ja myös terveellisemmältä.

Anonyymi kirjoitti...

Tutun kuulosta ruokaa =) Ja hyvää

Anna kirjoitti...

Trump: Kokeile ihmeessä! :)

Hyppysellinen: Hauskaa kun mainitsit: nyt muistinkin että mulla on jossain keittokirjassani ohje hollandaise-tonnikala-riisilaatikkoon!
Tähän versioon piti kuitenkin laittaa munamaitoa, koska se liittyi niin vahvasti tuohon muistooni :D

Ekku: Mulle tää on vähän eksoottisempi kotiruoka, en ole aiemmin (onnistuneesti) kokeillutkaan. Mutta hyvältä maistui!