maanantaina, huhtikuuta 14, 2008

Oliivimuffinit ja savuisat sämpylät

Kaverini tuli viikonloppuna kylään, ja vieraathan ovat tunnetusti paras tekosyy leipomiselle! Oliivimuffinien ohje on Valion Meillä kokataan- keittokirjasta. Olivat helppotekoisia ja ihanan meheviä: lämmitettyinä vielä seuraavanakin päivänä maistuvia.






















Oliivimuffinit (12 kpl muffinipellillä)

1 prk (200g) kermaviiliä
3 munaa
1 rkl leivinjauhetta
5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 valkosipulin kynsi murskattuna
1 dl oliiveja hienonnettuna (jos laitat enemmän, älä käytä suolaa taikinassa)
1/2 dl persiljaa hienonnettuna (tämän unohdin)
pinnalle juustoraastetta (tai halutessasi taikinaankin)

*Sekoita kermaviili ja munat voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita joukkoon. Lisää loput aineet.
*Nostele taikinaa muffinipellille tai -vuokiin. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa noin 15 min.






















Sämpylöistä sen sijaan tuli outoja. Käytin taikinaan pari desiä riihiruisjauhoja, jotka osoittautuivat maultaan niin savustetuiksi, että valmiin sämpylän savuaromi esti kaikki yritykset aistia leivänpäällisestä (juustosta/hernelevitteestä) minkäänlaista makua. Nyt pohdinkin, mihin voisin käyttää lähes täyden pussin tuota savujauhoa? Savupekonipiiraspohjaan? :D

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lääh, nuo muffinsit näyttävät niiin hyviltä! Oon rakastunut kaupan sikakalliisiin oliivijuustopäällysteisiin leipiin (tähän varmaan joku hieno italialainen nimi leivälle. ciapatta? ei voi muistaa), tää vois korvata ne! Aika paljon noihin tulee tosin leivinjauhetta. Eikö pari teelusikallista riittäisi, kuten makeisiinkin muffinseihin?

Ari Makela kirjoitti...

mari, chapata on yleisempi nimi leipätyypille. Juusto ja oliivit ovat valinnainen lisuke. Raholan syötävissä sanoissa on tekstiä tästäkin aiheesta.

Ruisjauhoja voisi käyttää vaikka kotisavuoluen tekemiseen :)

Anna kirjoitti...

Mari: Taikina maistui tietysti vähän erilaiselle, kun ei oo hiivataikinasta kyse, mutta korvaavat kyllä varmasti tosi hyvin! Mä tykkäsin tuosta koostumuksesta niin että pitää kokeilla samaa myöhemminkin, täytteeseen voisi laittaa myös aurinkotomaatteja, fetaa, sitä unohtunutta persiljaa jne.

Leivinjauhemäärä näyttää ehkä paljolta, mut mun mielestä monissa suolaisissa taikinoissa mitä oon nähnyt, se on ollut 1rkl/koko taikina. Taikina on niin "raskasta" (vaikkei rasvasta oliskaan, mut ehkä se johtuu sokerin puutteesta?) ettei se jaksa kohota kuohkeaksi muuten. (Itse tein muuten puolikkaan taikinan, josta tuli 9 pienempää muffinsia.) Vähemmänkin voi laittaa, mutta sitten jäävät matalammiksi. Ja onneksi 1 rkl on vain 3 tl, näin kun tarkemmin ajattelee :D

Ari: Hahaa, ei sit muuta kun olutpöntöt käymään ;)

Anonyymi kirjoitti...

Njoo, ei tullut taas aatelleeksi, että ehkei se ruokalusikka ihan valtava saavi ole teelusikkaan nähden :D

Ari, chapata chapata chapata... yritän tästä lähtien muistaa :)

kasper.joonatan kirjoitti...

Ne on muffinsseja! (Ei muffineja)