torstaina, marraskuuta 22, 2007

Nakkia ja porkkanaa koulunkäyntiin

Vegemisiä-blogissa kannustettiin kokkaamaan kouluruokaa. Aihetta hetken hauduteltuani tulin siihen tulokseen, että nakkia sen olisi oltava. Nakkikastiketta tai -keittoa oli usein 90- ja 2000-luvun vaihteen tienoon koulujen listoilla. Muista tavallisista kouluruoista muistan ylivoimaisen lempparini ohrarouhepuuron, kylmät väreet taas tuli lihaperunasoselaatikosta. Pala- tai suikalepaistia oli myös tarjolla todella usein. (Aivan, en saa tähän kouluruokamuisteloon ihan samanlaista tillilihajännitettä kuin 50-60- lukujen koululaiset...)

Lähes kaikissa koulun kasvisruoissa taas tuntui olevan porkkanaa, ja sen muistuttajaksi ymppäsin oranssin herkun omaan kastikkeeseeni, vaikka sekoitus vähän autenttisuutta karistaakin. Ei sillä, epäilen myös tuorejuuston ja ketjap manisin osuutta koulukastikkeessa, mutta vähän sinnepäin mennään kuitenkin!


Nakki-porkkanakastike (1-2 annosta)
tilkka öljyä
1/2 sipuli hienonnettuna
1 porkkana karkeaksi raastettuna
4 nakkia ohuina viipaleina
reilu ripaus vehnäjauhoja
loraus vettä
pari turausta Heinz-ketsuppia
hallittu loraus makeaa soijakastiketta (Ketjap manis)
muutama rkl tuorejuustoa (tällä kertaa chevre&yritit)

*Kuullota sipulia ja porkkanaraastetta öljytilkassa kasarissa, lisää viipaloidut nakit. Kääntele muutamia minuutteja, kunnes nakit ovat saaneet hieman väriä.
*Ripottele joukkoon vehnäjauhot, sekoittele huolellisesti. Lisää loraus vettä, ketsuppi sekä soijakastike. Anna kypsyä n. 5 min.
*Lisää tuorejuusto, anna kiehahtaa. Maista, mausta tarvittaessa. Tarjoile salaatin ja perunamuusin kanssa.

Ei kommentteja: