sunnuntaina, syyskuuta 09, 2007

Rapurairai

Useammassakin blogissa on jo rapujuhlafiilistelty tänä syksynä. Liityn seuraan, kun juhlatkin sopivasti kohdalle sattuivat.
Koska ravunsyönti ei ole päässyt kehittymään rutiiniksi, tein viimeisimpien kokemusten rintaäänellä muistilistan tekniikasta.Kokeilujen jälkeen parhaaksi havaittiin seuraavanlainen syöntitapa:
*Irroita sakset ravun vartalosta. Ne irtoavat alinta niveltä sormin ruksauttamalla. Imaise nesteet irroittamastasi saksesta alimman nivelen kohdalta.
*Katkaise saksen terävät kärjenhuiput rapuveitsen reiän avulla. Imaise nesteet rei'istä.
*Vedä saksen kahdesta kärjestä se liikkuva varovasti yli akselinsa, irroita. Mukana saattaa lähteä saksen sisällä oleva liha. Talleta se paahtoleivälle.
*Varsinkin, jos et saanut saksen lihaa ulos äskeisessä vaiheessa, avaa jäljelläoleva saksen kärkiosa. Työnnä rapuveitsi mahdollisimman syvälle irroittamasi kärjen jättämään aukkoon. Liikuta veistä ylös, alas ja sivulle siten, että kuori murtuu. Kannattaa painaa saksea lautasta vasten, pelkillä sormilla pelatessa naarmuja syntyy helposti. Kaavi kaikki irtoava pehmeä aines paahtoleivälle.
*Irroita saksen alemmat nivelet sormin. Nivelkohdista irtoaa imeskeltävää nestettä sekä hieman lihaa, jota voi kaivaa paahtoleivälleen joko haarukan piikillä tai saksen kärkiosilla.
*Kun molemmat sakset on käsitelty, tartu toisella kädellä ravun selkäkilpeen, toisella pyrstöosaan. Vedä pyrstöosasta ravun muu vartalo erikseen selkäkilvestä ja päästä. Jos selkäkilvessä on kiinni valkoista rapuvoita, raaputa se leivällesi.
*Monissa ohjeissa kerrotaan tarkemmin keskiosan käsittelystä. Ainakin jalkoja voi halutessaan kai imeskellä, mutta koska vartalo-osa on epämiellyttävää katseltavaa ja syömistä siinä on olemattomasti, kannatan siirtymistä suoraan pyrstöön.
*Pyrstön "mahapuolella" on poikkisuuntaisia pikku "luita". Murra ne veitsellä poikki toisesta reunasta, läheltä panssaria. Vedä valkea pyrstö esiin, katkaisten se sopivasta kohdasta ennen ei-niin-syötävän oloista keskivartaloa. Irroita ruskea suoli pyrstön "selkäpuolelta".
*Nauti pyrstö sekä muut saalistamasi lihat joko sellaisenaan tai paahtoleivän päällä.

Ei kommentteja: