keskiviikkona, tammikuuta 08, 2014

Karjalanpaisti

Jos etsii netistä aitoa karjalanpaistin reseptiä, saa päänsä melko pian pyörälle. Sen verran antaumuksella ainakin Suomi24:ssa keskustellaan aiheesta.

Näyttää siltä, että nauta, possu, sipuli ja maustepippuri kuuluvat aina asiaan, sekä se, että tavalla tai toisella padan päällimmäiset lihat saavat ruskistua. Laakerinlehti ja porkkana menevät luultavasti läpi puritaaneillekin. Minä laitoin pataan lanttua - mutta päätinkin lopulta kuulua siihen koulukuntaan, joka uskoo, että ihan aito karjalaismummokin teki padan hyvillä mielin siitä mitä milloinkin sattui saatavilla olemaan.

Kuvituskuvan tarjoaa tällä kertaa Creative Commons-lisenssillä Flickr-käyttäjä /kallu. Kiitos, /kallu, näistä Pohjois-Karjalan maisemista, jotka visualisoivat pataruoan hiukan paremmin kuin iPhoneni kello ysin aikaan tammikuisena iltana...Karjalanpaisti

500-700 g naudan- ja possunlihaa reiluina kuutioina (karjalanpaistilihaa, eli halvemmat ruhonosat loistavat tässä)
2 porkkanaa
2 sipulia
1 lanttu
8 maustepippuria
1-1,5 tl suolaa
 vettä

*Paloittele porkkana, lohko sipuli ja kuutioi lanttu reiluiksi paloiksi. Lado ne pataan tai uunivuokaan ja ja lisää kokonaiset maustepippurit. Lisää lihapalat ja mausta suolalla, kääntele hiukan. Kiehauta vesi vaikkapa vedenkeittimessä ja kaada pataan tai vuokaan niin, että 2/3 lihoista peittyy.
*Kypsennä uunissa ensin 225 asteen lämmössä puolen tunnin ajan, kunnes päällimmäiset lihapalat ovat ruskistuneet. Ota pata uunista ja kääntele niin, että saat lihapaloista uudet paistopinnat esiin. Laita pata takaisin uuniin ja anna paistua 150 asteen lämmössä 2,5 tuntia. Käännä uunin lämpö pois päältä ja anna padan olla jälkilämmössä vielä puolen tunnin ajan. Paistoaika on siis yhteensä 3-4 tuntia.


Ei kommentteja: