maanantaina, joulukuuta 12, 2011

Piparkakut

Kyllä vaan, täälläkin tuoksuu joulun lähestyessä itse tehty piparkakkutaikina. Luonnollisesti siksi, että joulu on tulossa, mutta myös siksi, että...



















...itse tehdyssä piparitaikinassa ei ole kaupan taikinan outoa sivumakua, vaan raakaa taikinaa voi napsia tyytyväisenä kunnes vatsa kipeytyy. (Veikkaan muuten, että "outo sivumaku" on tasan pomeranssinkuori eikä muu. Että se siitä outoudesta.)
...halusin kokeilla Rapion Myllyn vehnä-ohraisia lettujauhoja piparitaikinaan.
...uusimman Kodin Kuvalehden idea minikokoisista piparitaloista oli ihan vastustamaton.
...sokeria alkoi pienen keittiön kaapit täynnä, ja DanSukker postitti sitä piparihommia varten lisää, kuin arvaten jostakin tämän bloggaajan mieltymyksen itse tehtyyn taikinaan.


















Taikinaohjeen olisin voinut napata vaikkapa siitä pikkuruisia taloja sivuavasta lehtijutusta, mutta siinä neuvottiin ystävällisesti valmistamaan koristepiparkakut kaupan taikinasta, sillä se pysyy paremmin koossa. TÄH? Kai sitä voi kestävää taikinaa itsekin valmistaa!

Päätin siis kokeilla jo mainitun DanSukkerin piparireseptiä, tosin korvasin siis osan jauhoista ohra-vehnäjauhoseoksella. Hyvää tuli, tästä kelpaisi pysytyttää vaikka isompikin talo! Lopputulos oli napakka ja murea, muttei lainkaan kuivan tai jauhoisen tuntuinen.

Edellisestä piparitaikinasta olikin jo aikaa. Tämänkertaisilla ainemäärillä taikinaa syntyi jokseenkin järkevä noin 700 gramman köntti, eikä leivontaan mennyt puolikkaallakaan uunilla aivan koko päivää.























Helppo pipariresepti (DanSukker)

1 dl tummaa siirappia
1 dl taloussokeria
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
125 g voita tai margariinia
1 muna
4,5–5 dl vehnäjauhoja, joista 3 dl voi olla ohra-vehnäjauhoseosta eli lettujauhoja
1 tl soodaa

"*Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin huolellisesti. Lisää siirappiliemeen muna ja sitten jauhoseos. Sekoita hyvin. Peitä taikina kelmulla ja anna kovettua jääkaapissa mielellään yön yli.
*Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä 3–4 mm levyksi. Ota taikinasta muotilla pipareita ja nosta ne leivinpaperoidulle tai jauhoripotellulle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 7–12 minuuttia piparien paksuudesta ja koosta riippuen."

10 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

IIIIHAAANIAAA nuo mökit!

Anna kirjoitti...

Eikö ookin symppiksiä :)!

Liina kirjoitti...

"Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet."

olin jo innostumassa, kunnes tajusin, että ohjeen ykköskohta on varmin tapa minun pilata kattila. oliko se niin hankalaa kuin miltä vaikuttaa?

Anonyymi kirjoitti...

Söpöjä mökkeja. Itse tehtynä paljon parempaa, ja osa koko hommaa on taikinan syömisen ohella juuri siitä kiehauttamisesta tuleva tuoksu - Liina, et tule pilaamaan sillä kattilaa ;-). Minäkin tein tänä vuonna ensi kertaa itse.

Anna kirjoitti...

Liina: Älä huoli, siirapin kiehauttamisella kattila ei tosiaankaan mene pilalle! Sokeri sulaa siirappiin tosi nopeasti, ja sitten tarvitseekin enää muutaman kuplan pulpahtaa. Eikä haittaa, vaikka seos jäisi pidemmäksikin aikaa kiehumaan: se siirappi tekee seoksesta juoksevaa.

Sokeriliisteri osien liimailuun onkin ihan toinen tarina, jonka jätin tyynesti kirjoittamatta... Itse löysin siihenkin hyvät ohjeet googlaamalla Kinuskikissalta, mutta se kattilan putsaus: huh!

Nanna kirjoitti...

Voi suloisuutta!

Jytis kirjoitti...

Aaa, täällä nää pikkuiset nyt on, hurmaavia! Samaa muuten nauroin mäkin lehtijutussa, kun oikein erikseen käskettiin käyttämään valmistaikinaa, hämmentävää. Harmi että söin kaiken taikinani. Noh ehkä sitä vielä yhden satsin saisi kulumaan..

Emma kirjoitti...

Oi oi mitä mökkejä! Osaisikohan itsekin pyöräyttää tuommoisia :) Pitääpäs koittaa!

Piparipulla kirjoitti...

Wow nuo piparimökit ovat niin söpöjä! Ihana! Minä en osaisi tehdä samaa.

Anna kirjoitti...

Kiitsa kommenteista! Rohkeasti vaan kokeilemaan, hyvin sujui multakin vaikken ennen ollut piparitaloja tehnyt :)