keskiviikkona, heinäkuuta 06, 2011

Porvoon ihmeet

Kävin päiväretkellä Porvoossa. Kaupungissa, johon on Helsingistä oikeasti ihan hämmentävän lyhyt matka. Sain inspiksen lähtöön Kokkia viinissä -blogin viikonloppumatkailuraportista. Porvooseen, hus, kaikki lähistön ihmiset, jotka ette vielä ole sinne retkeilleet!Porvoon keskustassa on vanhaa ja kaunista, suloista ja pientä. Jos tahtoisin näyttää Suomi-turistille, miltä toivoisin kaikkien suomalaisten pikkukaupunkien näyttävän, veisin turistin Porvooseen.

Etenkin vanhassakaupungissa on hienoa, paikoitellen jotenkin vähän liiankin fiiniä minulle. Harkitut putiikit toistelivat vaaleita saaristolaissävyjä ja harrasta historiaa, mutta toisinaan jäin kaipaamaan rohkeutta ja omaperäisyyttä. Vaan omaperäisiä ja muuten vaan mahtavia löytöjä Porvoon keskustan maisemissa tehtiin silti! Niistä poimintoja seuraavassa.

Kävimme lounaalla Fredrikan Lähteessä (Runeberginkatu 18). Paikka kertoo olevansa hyvän olon talo, ja siellä pidetään mm. joogakursseja, mutta saman katon alle mahtuu myös viihtyisä kahvila-ravintola. Yhdeksän euron lounashintaan sisältyi salaattipöytä hummuksineen, ituineen, kasvispyöryköineen ja marinoituine fenkoleineen, sekä lämpimänä ruokana todella maukkaaksi yrttimaustettu ratatouille linssiriisin kera. Paikka on hieman sivussa vanhankaupungin vilinästä, mutta todella viihtyisä, ja mikä tärkeintä, ruoka oli hyvää! Ihan vierestä löytyy myös J. L. Runebergin kotimuseo.Lounaan jälkeen istuttiin puistossa syömässä Pienestä Suklaatehtaasta ostettuja tryffeleitä. Pieni Suklaatehdas (Kirkkotori 1) oli nimensä mukaisesti todella pieni, mutta käsintehdyt maut olivat suuria ja suussasulavia. Villisuklaa- ja kardemummatryffelit taisivat olla omia lemppareitani. Myymälästä voi lasin läpi tarkkailla suklaamestarin puuhia keittiön eli tehtaan puolella.


Tehtaista puheenollen, tiesin, että WSOY:n tehtaanmyymälässä (Mannerheiminkatu 20) on tarjolla alennus- ja poistoeriä, mutta edulliset hinnat hämmästyttivät silti. Suosittelen kaikille ruoka- ja muiden kirjojen ystäville! Saattaa löytyä jotakin jännää. Omasta ostoskoristani löytyivät Parhaat ruokasienet ja sieniherkut -kirja sekä ihana Reilusti ruskeaa, 70-luvun fiilistelykirja. Kumpainenkin maksoi noin 15 euroa, ja yhteishinnasta napsaistiin vielä kassalla viisi euroa kampanja-alennusta pois. Ei paha!


Anton&Anton löytyy nykyään Helsingistäkin, mutta tahdoin käydä alkuperäisessä Porvoon myymälässä (Jokikatu 7). Anton&Anton oli (porvoolaiseen tyyliin) pieni, mutta sieltä löytyi toki vaikka mitä kiinnostavaa. Vaikka tarjonta olikin luomu- ja lähiruokaa, oli Porvoon Anton&Anton jotenkin tunnelmaltaan ja sisustukseltaan ihanan tavallinen ja helposti lähestyttävä. Ei liian maanläheinen, muttei liian hienokaan. Tykkään itse ihan kaikenlaisista ekokaupoista, mutta jos kaupan imago on liiaksi erikoiskaupan oloinen, suuntaan tai toiseen, voi olla että joku joskus jättäisi astumatta sisään. Mukaani tarttui tässä kesän huumassa muun muassa Furikake-mausteseosta, koska purkki sisältöineen oli vaan niin mielettömän kauniin näköinen.Astia-asioissa taasen on hyvä poiketa Porvoon Pajan liikkeeseen (Välikatu 8), etenkin jos tykkää värikkäistä, keraamisista kipoista ja kupeista. Löysin poistokorista pari kauniin epätasaista pikkukippoa, jotka sopivat vaikkapa pöytäsuolalle tai sushi-soijakastikkeelle. Priimat pikkuserkkunsa poseeraavat kuvassa vasemmalla.Jätskihimo kannattaa Porvoossa taltuttaa uudessa IcePop-jäätelöbaarissa (Runeberginkatu 36). Makuvalikoima on hurmaava, ja listan edessä joutuikin hetken mietiskelemään. Lakka-valkosuklaajätski osoittautui loistovalinnaksi.

Oli ansio sitten turistien tai ahkerasti asioivien asukkaiden, tuntuu Porvoossa olevan hurjan paljon mielenkiintoisia paikkoja ja vaikkapa ravintoloita pienehköksi suomalaiseksi kaupungiksi. Kannattaa lukaista esimerkiksi Sillä Sipuli -blogin juttu ravintola Timbaalista.

Ja kannattaa käydä siellä Porvoossa!

p.s. Vielä yhden Porvoo-kesätärpin lisää voi bongata Paulig Cafén puolelta!

3 kommenttia:

Hannele kirjoitti...

Porvoo on niiiin ihana, mutta niiiin kaukana Oulusta.

Annukka kirjoitti...

Kiva, että sain välitettyä Porvoon tunnelmaa!
Harmi, ettei Fredrikan Lähde ollut vierailumme aikana auki. Olisi varmaan ollut käymisen arvoinen. Ja koitettiin oikeasti etsiä tuota Anton & Anton- kauppaa, muttei turisti-infon opastuksenkaan jälkeen koskaan löydetty sinne. Enkä myöskään tajunnut, että WSOY:ltä olisi saanut halvalla opuksia.. Ehkä joutuu Porvoilemaan vielä toistekin!

Anna kirjoitti...

Hannele: Vaan teilläpä on monia paikkoja, joissa itse toivoisin pääseväni yhtä kätevästi käymään kuin oululaiset :)! Haaparanta ja Ruotsin herkut, esimerkiksi, ja muutenkin monet pohjoisemman Suomen ihanuudet.

Annukka: Kiitos itsellesi vielä kertaalleen inspiroivasta postauksesta!

Fredrikan Lähde taitaa tosiaan keskittyä lounashommiin.
Anton&Anton oli yllättävän kaukana! Tai siis suhteessa siihen, miten tiiviisti kaikki muuten keskustassa oli. Eli sinne sai kävellä rantaa pitkin kyllä monta korttelia, ohi "uuden" keskustan ja vieläkin pidemmälle. Ja WSOY:n myymälän bongasin minäkin googlaillessani ihan sattumalta, joltakin keskustelupalstalta. Sinne siis :)!