maanantaina, heinäkuuta 11, 2011

Kesäkeitto vie kielen

Kesäkeitto ehti olla kanssaruokailijan toivelistalla hetken, mutta vain suhteellisen lyhyen hetken. Paloin nimittäin itsekin halusta päästä kokeilemaan Glorian Ruoka&Viini -lehden pari vuotta sitten vesille laskemaa kesäsoppaohjetta, jonka ainakin Mari ja Eeva ihan hiljan bloggasivatkin.























Olen ymmärtänyt, että tämä kermainen versio sopii mahtavasti kesäkeiton vieroksujien käännyttämiseen. Tämän katon alla ei homman nimi tosiaankaan ollut se, vaan päinvastoin, haussa oli hyvän keittomuiston kertaus, ja hippasenkin erikoisempi keittoprojektini sai osakseen jännittyneitä kommentteja:

"Mä voin auttaa sua ja hämmentää tätä suurusta. Mutta mitähän tästä oikeen tulee..?"
"Mitä?! Miksi kokonaisia herneenpalkoja?! Tuleekohan tästä nyt yhtään samanlaista kuin ennen?!"

Vaan ei tälle kermaiselle kesäkeitolle voi muuta kuin hymistä tyytyväisenä. Ihan törkeen maukasta. Kesäkeittona se tulee tietysti syödä tuoreeltaan, mutta maut syvenevät ihanasti heti kun keitto vähän levähtää. Jäähtyvää lientä oli vielä Ihan Pakko maistella kattilasta ennen jämäjääkaapitusta.

Ne kokonaiset herneenpalot on muuten höpsö ja kuituinen kuriositeetti, ainakin kun kyseessä on se torilta kannettu peruslajike. Suosittelen perkaamaan jo keittelyvaiheessa ihan herneiksi sopan sekaan.























Kermainen kesäkeitto (oma versioni Pumpkin Jamin ohjeesta, joka puolestaan noudattelee Glorian Ruoka&Viinin 4/2010 ohjetta)

noin litra kiinteitä varhaisperunoita (tässä versiossa siis kyseessä iso ja perunainen keitto)
3 uutta porkkanaa
1 pieni kukkakaali
2 kesäsipulin vaalea sipuliosaa
muutama kourallinen tuoreita herneitä perattuna (ja voi sinne koristeeksi niitä herneenpalkojakin laittaa)
1 l kiehautettua vettä ja sopivasti hyvää kasvisliemikuutiota tai fondia (eli kasvislientä, toisin sanoen)

Suuruste:
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl sherryä (esikuvaversioissa 1 dl valkoviiniä, mutta sherry toimi aika kivasti!)
2 dl kuohukermaa
2 dl vettä

Lisäksi:
valkopippuria myllystä
(merisuolaa)
(kevätsipulin varsia)

*Pese perunat ja porkkanat ja paloittele ne. Paloittele myös kukkakaali, viipaloi sipuli.
*Laita perunat ja porkkanat kattilaan. Kaada päälle sen verran kasvislientä, että kasvikset peittyvät. Keitä kasviksia noin 5-10 min. Lisää kukkakaali ja sipuli. Jatka keittämistä, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä, noin 5 minuuttia lisää.
*Kasvisten kiehuessa valmista suurus toisessa kattilassa tai pienessä pannussa. Sulata voi, sekoita jauhot joukkoon ja anna niiden kypsyä hetki, mutta älä ruskista. Kaada sherry ja sen jälkeen kerma kattilaan koko ajan vatkaten. Huuhtele kermapurkki vedellä ja kaada vesi kattilaan koko ajan sekoittaen. Anna seoksen kypsyä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
*Kaada kermasuurus kasvisten joukkoon. Lisää herneet. Kiehauta. Mausta valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla. Halutessasi silppua keiton pinnalle kevätsipulin varsia.

5 kommenttia:

Katarina kirjoitti...

Kesäkeitto on hyvää :)

Mari kirjoitti...

Vou! Sherryä! Jos meille ikinä ilmaantuu sherryä (epäilen vahvasti, koska kuka sitä silloin olisi ostanut saati juonut?), niin panen testaukseen. En osaa nyt edes kuvitella, miltä mokoma maistuu.

Herneenpalkojen tilalla voi varmaan käyttää tähän vuodenaikaan jo herneitäkin. Tuo kesäkeitto taisi olla alkuperäiseltä nimeltään nimittäin varhaiskesäkeitto, eli oli suunnattu vuodenaikaan, jolloin sokeriherneet eivät olleet vielä kypsiä :)

Anna kirjoitti...

Hovkonditorn: Niin on!

Mari: Sherry on vaan ihan mahtavaa! Ja mä oon käyttänyt sitä ihan reteesti ruoanlaitossa hyvää makua tuomaan, vaikka juomaksi sen maku onkin jo pitkän jääkaappisäilyttelyn jälkeen vähän etikkainen.

Oon sellanen sesonkisekoilija, että ajattelin ihan kaiken varalta varoittaa noista herneenpaloista, jos joku muu aikoo tehdä samaa soppaa juuri nyt :D Ja sokeriherneethän onkin sitten toinen juttu.

Anonyymi kirjoitti...

Good Very Nice
Cheap Flights to Xiamen
Flights to Xiamen
Xiamen Flights

Veer kirjoitti...

Thanks, seriously, I am very happy for you to select photos & use, along with words; I don't really think I can write word for you. I hope this is OK, like your blog.Cheap Flights to Durban
< Flights to Durban
< Durban Flights