maanantaina, huhtikuuta 11, 2011

Sitruunainen, mustikkainen, vadelmainen ja omenainen rahkapiirakka

Ajattelin tehdä rahkapiirakkaa. Pääsiäinen tulossa ja kaikkea! Auringonkeltaisten hedelmien sijaan päätin laittaa piiraaseen mustikoita. Mustikoiden vastapainoksi vähän sitruunaa. Mustikkarasian seassa oli metsävadelmia - niitäkin siis mukaan. Ja kun marjoja oli ihan pakko säästää vähän aamupalallekin, korvasin osan mustikka-vattuseoksesta vielä omenanpalasilla. Rahkaakin sieltä piiraasta löytyi, uskokaa tai älkää, kaiken muun herkun alta!























Käytössäni oli kapea leipävuoka, ja lopputulos muistutti oikeastaan enemmän kuorrutettua kakkua kuin piirasta, sillä pohjasta tuli hurjan paksu. Seuraavalla kerralla tahtoisin levittää tämän taikinamäärän reilusti isompaan, pyöreään piirasvuokaan (eli hankkia isomman uunin...), ja samalla täytteen määrän voisi vaikka tuplata. Rahkatäyte on kuitenkin se paras osa koko hommassa.

Sitruunainen marja-rahkapiirakka

50 g voita sulatettuna
1 dl maitoa
1 muna
1 dl sokeria
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 1/2 dl kaurahiutaleita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

250 g maitorahkaa
2 rkl sitruunamehua
1/2 dl sokeria
1 muna
1 pieni omena paloiteltuna
n. 2-3 dl mustikoita ja/tai vadelmia
1 1/2 rkl perunajauhoja

*Sekoita kulhossa voisula, maito, muna, sokeri ja sitruunankuoriraaste. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet sekä jauhot, joiden sekaan olet sekoittanut leivinjauheen. Painele taikina voidellun tai leivinpaperoidun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200°C:ssa uunin alatasossa noin 7 minuuttia.
*Sekoita kulhossa maitorahka, sitruunamehu, sokeri ja muna. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Ripottele pinnalle tasaisesti omenapalaset. Sekoita kulhossa marjat ja perunajauhot. Jaa marjat tasaisesti piiraan päälle. Paista uunissa 200°C:ssa edelleen noin 30-40 minuuttia tai kunnes taikinareunat ovat saaneet ruskeaa väriä ja täyte on jähmettynyt.

4 kommenttia:

Reetta kirjoitti...

Ja pääsiäisestä tulee mieleen meidän pääsiäisateria, oi! Tämä pääsiäinen menee noihin katolisen maan perinteisiin tutustuessa, mutta vastaava kolmen ruokalajin päivällinen voitaisiin taas joskus toteuttaa. Haikeudella muistelen sitä sun ihanaa sitruunakakkua. :) (me muuten taidetaan syödä aina kun nähdään :D)

Anna kirjoitti...

Ooh, se oli kyllä ihan mahtis ateria! Ehkä me voidaan toteuttaa joku muu kuin pääsiäisateria vaikka sen erään katolisen maan perinneruokahengessä ;)!

(Totta muuten viimeinen lause, mut vaikee kyllä keksiä yhtään hyvää syytä, miksi EI syötäis jotain joka kerta :D)

Anna kirjoitti...

Eihän aina tarvikaan tehdä niin isoa annosta. Usein kun leipomuksia tuppaa jäämään yli vähän liikaa. Kokeilenpa tätä! Kiitti :-)

Reetta kirjoitti...

No nyt mun päässä pyörii jo tapaksia, paellaa, flania... :D Käyn maistelemassa, tuon parhaat vinkit ja sit kokkaillaan!