sunnuntaina, marraskuuta 07, 2010

Kaskinaurismysteerio

Kaskinauris. Siinäpä kiehtova tuote. Maatiaista, herkullista, aitoa ja puhdasta. Kannatan kulttuurimielessä täydestä sydämestäni. Ostin riemulla, kun sellaista ihan tavallisesta marketista eteen hyppäsi.(Kuva: Viherlandia)

Mutta pahoittelen. Maistelun tasolla ei uppoa.

Mielikuvani nauriista on se sellainen omaperäinen juures, jota voi lohkoa iltapalaksi teeasetille. Toimii hunajan kanssa vaikkapa uuniruoissa. Maistuu samaan aikaan kirpeälle, mutta makealle. Tavallinen nauris siis toimii vallan mainiosti.Mutta kaskinauris on suussani kirpeää, karvasta ja jättää suuta rutistavan jälkimaun. Kokeilin kaskinaurista sellaisenaan eli raakana (ei tullut mitään), hieman kypsennettyna hunajan kanssa (söi, kun ei viitsinyt poiskaan heittää) sekä oliiviöljyssä ja mausteissa pyöriteltynä, porkkanan, sipulin, vihreiden papujen, vuohenjuuston sekä runsaan hunajan kanssa uunitettuna (se vuohenjuusto oli tosi hyvää).

Koska niin harvaa ruoka-ainetta tähän tapaan vierastan, haluaisin antaa kaskinauriille mahdollisuuden. Ehkäpä jollakin olisi hyvä resepti takataskussa? Tai ehkä joku muu osaisi avautua kokemuksistaan hyvässä tai pahassa?

12 kommenttia:

anni kirjoitti...

ainakin porkkanan kanssa sosekeitossa toimii hyvin! :)

Liina kirjoitti...

mä oon tehnyt kaskinauriksesta soppaa. siitä tuli muistaakseni ihan hyvää. tosin tästä on kaksi vuotta enkä ole sittemmin vaivautunut hakemaan uusia nauriita.

http://korianteria.blogspot.com/2008/02/nauriksia.html

nyt jos tekisin, tekisin varmaan rutkalla kermalla (enkä millään kevythötöllä!)

Anonyymi kirjoitti...

oisivatko olleet vanhoja tai muuten kelvoton erä? ostin viime viikolla, myös marketista, ja oih miten pehmeitä ja makoisia, ei kitkeryyden häivää!

hanniina kirjoitti...

Mummo teki kotikotona naurishuttua, mutta mie en siitä tykänny koskaan. Mummo myös jältti veitsellä raastetta puolikkaasta kaskinauriista (jotka muuten meillä on aina olleet violetteja ulkokuoresta) ja sitä mie söin pienenä. Mummo kertoi samalla, kuinka hänen lapsuudessaan ei karamellejä ollut, vaan jältetty nauris oli heidän herkkuaan. Eikä kyllä ollut kitkerää ollenkaan. Kerran kun otin kotikotoa mukaani nauriita, ja ne viettivät pitemmän aikaa jääkaapin lokerossa (ja sitä ennen jo pitempään kellarissa), niin olivat tosi kitkeriä.

Merituuli kirjoitti...

munkin on nyt pakko ihmetellä että olisko ollut jotenkin epäkelpo kappale? meille kaskinauris maistuu meinaten paremmin kuin tavallinen nauris, juurikin makeammalle ja pehmeämmälle. hunajanauris on sitten ihan erikseen :)

Liisa kirjoitti...

olin näköjään samana päivänä ratkonut kaskinaurismysteerioita minäkin! päädyin tosin ihan hyvään lopputulokseen, kokeiles tätä:
http://ahmija.blogspot.com/2010/11/kaskinaurista-naposteluun.html

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Älä anna periksi kaskinauriin kanssa. Olet todellakin onnistunut ostamaan syömäkelvottoman yksilön. Se on valitettavan tavallista kaskinauriiden kanssa. Kun sitä viljellään, samasta siemenerästä tulee usein sekä kammottavan kitkeriä että uskomattoman ihania yksilöitä. Kun itse kasvatin niitä (nyt asun kaupungissa eikä ole kasvimaata!), ennen kokkaamista testasin aina maun. Kitkerät päätyivät armotta kompostiin! Harmi, että ostaessaan joutuu hankkimaan sian säkissä eikä pääse maistamaan ennen kuin kotona.

Nelle kirjoitti...

Yhdyn tähän kommenttikuoroon - Me paahdettiin niitä uunissa vaan pussin ohjeella ja olivat tosi makeita. Nauriit pestiin hyvin ja laitettiin folion alle hautumaan. Makeiksi muhivat. Ei tullut edes mieleen, että niissä tosiaan voisi olla kitkeriä yksilöitä mukana.

Anna kirjoitti...

Huh, lohdullisia kommentteja! Tämän vuoksi ajattelinkin kysyä teiltä :) Mulla oli kyllä epäonninen pussi, sillä usemmallakaan tavalla kokeiltuna sitä makeutta ei saanut millään esiin... mutta tiedän mistä puhutte, sillä tiedän miltä makea nauris maistuu! Kaskinauriilla olkoon siis toivoa minunkin keittiössäni ;)!

Jaana kirjoitti...

Samaa mielä muiden kanssa, sulle on sattunut huonoja nauriita.

Kokeile kaskinauriita nauriksiseen Tarte Tatiniin - ihan killerihyvää!

arleena kirjoitti...

Minä tykkään kaskinauriista. Raasteena käytin salaatissa. Ja keitin viipaleina merisuolalla maustaen toiseen salaattiin. Oli hyvää ja mielestäni makeahkoa.

Anonyymi kirjoitti...

Se kitkeryys on ihan sattumanvaraista. Mulle on sattunut enimmäkseen makoisia, mutta joskus on sattunut semmoinen pussi, jossa on ollut semmoisia äkäisen makuisia nauriita. Uskoisin, että se on kasvatuksesta johtuvaa, ehkä ne kitkeröityy jos eivät saa kasvaessa tarpeeksi esim vettä? En osaa sanoa, mutta jokin tämmöinen syy siihen täytyy olla.