torstaina, lokakuuta 07, 2010

Makujen ahmintaa kirjan sivuilta

Ostin muutamia päiviä sitten niin loistavan kirjan, että se vaatii ihan oman hehkutuspostauksensa. Se kantaa nimeä The Flavour Thesaurus - Pairings, recipes and ideas for the creative cook (Bloomsbury, 2010). Niki Segnit, teoksen kirjoittaja, kertoo kirjan esipuheessa, että halusi löytää oppaan, joka yksinkertaisesti selittäisi, miten ja miksi tietyt maut toimivat yhdessä. Segnit ei löytänyt juuri sellaista opasta jota etsi, joten hän päätti koota sellaisen itse. Melkoisen hienosti tuossa toimessaan onnistui, sanon minä.Kirja rakentuu makuympyrän sektoreiden ympäreille. Tällainen ympyräkuvio on varmaankin tuttu vaikkapa juustoon ja viineihin perehtyneelle. Makua luonnehtivasta sektorista edetään liukuen toiseen, ja kunkin makuluonnehdintasektorin kohdalle on koottu liuta esimerkkiraaka-aineita. Sektorien mukaan syntyvät kirjan pääluvut, joiden alle raaka-aineet järjestyvät alaluvuiksi.Ja sitten alkaa listaus ja tarinointi. Kirja kertoo paitsi sen, että possu sopii yhteen raparperin tai lantun, tai vesikrassi sardellien tai sinihomejuuston kanssa, myös sen, miksi näin, ja millaisissa ruokalajeissa ja millaisin valmistustavoin makuja erityisesti kannattaa yhdistää. Usein valmistustavat kerrotaan ruokaohjeen tapaan, yksityiskohtaisesti. Sinne tänne kirjailija on lisännyt anekdootteja eri maiden ruokakulttuureista. Näin on etenkin silloin, jos jokin makuyhdistelmä on meille ihan vieras mutta muualla tuttu. Tai sitten makuparien alta löytyy viittauksia ravintoloihin siellä täällä, tai vaikkapa tekijän omia lapsuusmuistoja. Ei liian ryppyotsaista meininkiä siis. Tunnelma on melko luova, mikä tekee kirjasta yhtä aikaa hakuteosmaisen ja jotenkin kaunokirjallisen.


Miksi tämä suuri ylistyksen määrä? No, koska kirja on ensinnäkin mainio keittokirja. Jo parin luvun lukemisen jälkeen olen napannut korvan taakse muun muassa idean tomaatti-maapähkinävoikeittoon sekä fenkoli-appelsiini-vuohenjuustotortellineihin. Ja toiseksi, koska kirja on niin paljon muutakin kuin keittokirja. Sen avulla omaa ideamyllyään voi pyörittää vauhdikkaasti ja loputtomasti, joko selailemalla tai sitten jokin yksittäinen raaka-aine mielessään. Ja hämmentävää kyllä - tämä kaikki ilman yhtäkään ruokakuvaa.

13 kommenttia:

Aron kirjoitti...

Kiitokset mainion kuuloisesta kirjavinkistä! Tällaista kirjaa olenkin kaivannut jo pitempään. Helpottaa huomattavasti omien reseptien kehittelyä ja lainattujen virittelyä, kun on jotain kättä pitempää apuna. Nopea hintavertailu paljasti, että Play.com toimittaa kirjan kotiin asti hintaan 15,90€. Tilaus lähti hetki sitten.

Anna kirjoitti...

Hei, hienoa että kiinnostuit kirjasta heti vinkkaukseni perusteella! Itse löysin opukseni Korkeavuorenkadun Hobboksista, jossa se komeili ruokakirjojen uutuuspöydässä.

Merituuli kirjoitti...

Lehteilin tuota taannoisella Lontoon keikalla, mutta silloin jäi hankkimatta. Ja by the way, just kommentoin tänne http://scandifoodie.blogspot.com/2010/10/lentil-salad.html Jukan tunnuksilla myös asiasta - ja sitten törmään kirjaan täälläkin!) Mutta idea ostamisesta jäi kuitenkin kytemään...pitäisiköhän kirjoittaa Joulupukille?

Merituuli kirjoitti...

minkä hintainen oli muuten Hobboksissa?

cele kirjoitti...

Tämä herätti kyllä minunkin mielenkiintoni välittömästi! Pitää laittaa tilaukseen, kunhan saa raivattua keittokirjahyllyyn tilaa. :)

Anna kirjoitti...

Merituuli: Hauska sattumus! Hobboksissa kirjan hinta on 28 euroa. Takakanteen painettu suositushinta Brittien kirjakauppoihin on 19 puntaa, eli Suomen rahassa lähemmäs tuota Hobboksin hintaa, joten Aron tuossa edellä on löytänyt kirjan kyllä tosi edullisesti! :)

Fyysisissä kirjakaupoissa on se hyvä puoli, että siellä kirjaa pääsee selailemaan, jos mietityttää, hankkiako vai ei :)!

Tiina kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Taidan laittaa useamman tilaukseen, omaan muutaman ystävän jotka ilahtuisivat valtavasti jos tällainen kuoriutuisi joulupaketista.

Jaana kirjoitti...

Ihanalta vaikuttava kirja! Kiitos vinkistä!

Aron kirjoitti...

Fyysiset kirjakaupat ovat kyllä mainioita myös siinä, että niistä kirjan saa heti mukaan. Itse joudun nyt kärvistelemään vähintään viikon ennen kuin pääsen lukemaan...

Hanna Takala kirjoitti...

Eih, mä HALUAN tämän, mutta kun mulla on kirjoja jo ihan liikaa. Mutta mun on saatava tämä.

Anna kirjoitti...

Kiitos kommenteista, hyvä että vinkistä oli hyötyä! :)

Anonyymi kirjoitti...

Tämä kirja oli jäänyt sun syksyisestä postauksesta mieleen ja kävin hakemassa sen tänään omaan hyllyyni! Siitä on varmasti iloa aina vaan uudestaan, kun selailemalla saa uusia ideoita. Kiitos siis lahjakortista ja vinkistä :)

- Laura

Anna kirjoitti...

Hei, mahtava juttu että säkin hankit tämän! Siitä on varmasti iloa sekä työssä että vapaa-ajalla :)!