keskiviikkona, marraskuuta 18, 2009

Avokadosalaatti ja aurinko talven keskellä

Syksyn mittaan uusista ruokaohjeista innostuminen ja etenkin niiden kokeileminen on ollut hieman hakusassa. Välillä edes lempipuuhani eli keittokirjojen metsästys ja selailu ei ole meinannut houkuttaa. Vähitellen ruoka on kuitenkin alkanut palata uniin ja unelmiin. Eräänäkin yönä leivoin hartaasti korvapuusteja, joita täytin mustikoilla... mielenkiintoista! Tunteen katoamisen saattoi todeta jokseenkin ohimeneväksi viimeistään, kun vuosia kyttäämäni helmi osui vastaan rutiinikierroksella Kirjatorin ale-pöydässä.70-luku on minulle Iso Juttu, ihailen aika monia sen ajan Suomi-ilmiöitä aina väreistä ja tyyleistä terveyskeskusjärjestelmään. Joitakin vuosia sitten ilmestynyt kirja 70-luku tarjottimella on luonnollisesti ollut hankintalistalla jo pidempään. Tekijäkaartista löytyvät muun muassa tutkijat Minna Sarantola-Weiss ja Christina Aaltio, joten uskottavia arkikuvauksia 70-luvun arjesta ja yhteiskunnasta osasin odottaa, ja niitä sain. En ollut kuitenkaan osannut kuvitella, kuinka laajan ja houkuttavan reseptikokoelman kirjan kannet sisäänsä kätkisivät! Kyse ei ole vain hassuista kuriositeeteista, vaan oikeasti toimivan oloisista arkiruoista, jotka saavat hihkumaan innosta. Mahtava keino aikamatkailla!

Ensimmäiseksi toteutukseen pääsi avokadosalaatti. Katkaravun, omenan ja avokadon yhdistelmä on varmaankin vuosikymmeniä sitten tihkunut nykyistä enemmän eksotiikkaa, mutta raikkaus ja yhdistelmän toimivuus on pysynyt ennallaan tähän päivään! Elintason noususta kertokoon se, että juhlatarjottavien osiosta bongattu ape päätyi nyt juhlavaksi arkiruoaksi perunoiden ja lehtisalaatin seuraan ;).Avokadosalaatti

2 avokadoa
1 hapahko omena
sitruunamehua
1 pala purjoa
200 g kuorittuja katkarapuja
(1 dl hienonnettua tilliä, tämän jätimme omasta versiostamme pois)

Kastike:
2 dl kevytranskankermaa (alkuperäisessä ohjeessa 1 dl majoneesia + 1 dl kermaviiliä)
mustapippuria, sitruunamehua (tai 1/2 tl sitruunapippuria)
pari tippaa chilikastiketta
ripaus sokeria
ripaus suolaa

*Halkaise ja poista avokadoista kivet ja kuori. Lohko hedelmä reiluiksi paloiksi. Kuori ja paloittele omena. Purista avokado- ja omenapalojen päälle sitruunamehua.
*Hienonna pieni pala purjoa ja sekoita joukkoon. Lisää sulatetut ja valutetut katkaravut. (Hienonna joukkoon tilli.)
*Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään. Lisää kastike salaatin joukkoon ja anna makujen tasoittua viileässä hetki ennen tarjoilua.

Aaltio, C., Warpula, K., Sarantola-Weiss, M. & Salonen, T. 2002. 70-luku tarjottimella. Schildts.

2 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Mä rakastan tuota keittokirjaa! Vain makkarakupit puuttuvat :-)

Anna kirjoitti...

Mäkin tykkään hurjana! Makkarakupeista ollaan muuten joskus jossain kommenttiketjussa puhuttu! Lienen silloinkin fiilistellyt 70-lukua :D