tiistaina, elokuuta 18, 2009

Tomaatteja, tomaatteja!

Se on punainen, pyöreä ja sitä kannattaa syödä nyt.

Anna-lehden tomaattipiiraan ohjeen löysin autenttisesta 90-luvun reseptikortista. Kerran aiemmin olen leiponut piiraan Annan parhaat -kokoomakirjan ohjeella, mutta nyt löysin siis alkulähteille.Täytettyjen tomaattien ohje taas on Helsingin Sanomien tunnustetusta Ruokatorstai-teoksesta. Tunnustusta ansaitsee sekin tosiasia, että jos kirja on yhtäällä ja keittiö toisaalla, voi ohjeen kerrata nettiarkistosta. Näin hyville ohjeille suotakoon vielä vähän lisää palstatilaa, tässä näin nääs.
























Tomaattipiiras (vuoan halkaisija 25-27 cm)

Pohja
4 1/2 dl jauhoja (tai jauhoja + leseitä/hiutaleita)
1/2 tl suolaa
hyppysellinen sokeria
125 g voita
5 rkl kylmää vettä

Täyte
3 rkl Dijon-sinappia
3 dl juustoraastetta
5-7 tomaattia
1 tl kuivattua basilikaa
3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria
(ripaus suolaa)

*Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Nypi voi jauhoseokseen murumaiseksi. Lisää kylmä vesi, sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa 1 tunnin ajan.
*Leikkaa tomaatit ohuiksi viipaleiksi. Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita ne oliiviöljyyn.
*Painele taikina ohueksi pohjaksi (voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun) piirasvuokaan. Jätä reunat melko mataliksi. (Mikäli taikina jää paksunoloiseksi, voit esipaistaa sitä esimerkiksi sen aikaa, kun uuni lämpenee 225
°C:een.)
*Levitä piiraan pohjalle reilu kerros Dijon-sinappia ja ripottele sen päälle juustoraaste. Asettele juuston päälle ohuet tomaattiviipaleet. Ripottele tomaateille kuivattu basilika, pirskota pinnalle valkosipulilla maustettu oliiviöljy. Rouhi pinnalle mustapippuria ja halutessasi merisuolaa.
*Paista 225°C:ssa noin 20-25 minuuttia.
(*Ripottele piirakan pinnalle ennen tarjoamista suikaloituja basilikanlehtiä.)
























Täytetyt tomaatit (kolmelle, tai kahdelle oikein nälkäiselle)
6 suurta tomaattia
1 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
3-5 dl sieniä (tai kourallinen kuivattuja sieniä)
100 g savukinkkua
4 rkl tuorejuustoa
yrttimaustetta: esim. kuivattua basilikaa tai tuoretta timjamia
suolaa, mustapippuria
juustoraastetta tai juustoviipaleita

*Leikkaa tomaattien pohjasta viipale ja koverra tomaateista sisus.
*Hienonna sipuli ja valkosipuli, pilko sienet, kuutioi savukinkku. Kuullota sipulia, valkosipulia ja sieniä öljyssä viitisen minuuttia. (Mikäli käytät kuivattuja sieniä, lisää ne ja tilkka nestettä pannuun kuullotettuasi ensin sipuleita hetken aikaa. Nesteenä voit käyttää tomaattien sisuksen mehua.)
*Sekoita joukkoon kinkku ja tuorejuustoa sen verran, että saat sakeahkon mutta lusikoitavan seoksen. Mausta maun mukaan.
*Jaa seos tomaatteihin ja lisää pinnalle juusto. Kypsennä 200°C:ssa noin 15 minuuttia.

6 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Olen pari viikkoa pyöritellyt päässäni mitä veisin lauantaisiin bileisiin. Kiitos inspiraatiosta, Anna!

Maireanna kirjoitti...

Täytyypä huomiselle,saunapäivälle, tehdä piirasta :-) Kiitos vinkistä.

Anna kirjoitti...

Kiitos kommenteista, hauskaa että ohje inspiroi! :)

emmi kirjoitti...

Tuo tomaattipiirakka on älyttömän hyvää, sinappi tekee kivan säväyksen :) oli ihan hitti meidän tupareissa :)
Hauska törmätä tuohon ohjeeseen, ja että se on ollut jossain reseptikortissa, koska itse törmäsin siihen http://krisuh.wordpress.com/2009/06/23/nopea-tomaattipiirakka/ , ja tuolla siis se oli bongattu jostain ulkomaalaisesta blogista :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei, samaisista autenttisista Annan ruokakorteista olen kadottanut ihanan ranskalaisen maalaisleivän ohjeen...löytyisikö ohje Sinulta?
Ja kiitos tästä kadonneesta tomaattipiiraan ohjeesta -aikanaan tein sitä usein, mutta jäi kun ohje katosi. Nyt tallessa taas avullasi, ihanaa! Ihmeellinen internet!

Anna kirjoitti...

Emmi: Kivaa kuulla, minustakin sinappi toimii tuossa älyttömän hyvin! Onpa hauskaa, että ohje on kulkeutunut blogeihin kahta reittiä. Se voi hyvin olla ihan sattumaakin! Tai sitten kyseessä on jokin legendaarinen piirakka maasta x, ja sekä ulkomainen blogi että Anna-lehti ovat löytäneet sen sieltä :)

Anonyymi: Kiitos kommentista, kivaa että piirakka palautui nyt käyttöön! Kävin reseptikortit läpi, ja valitettavasti en löytänyt ranskalaista maalaisleipää :(. Noita ei ole kerätty säännöllisesti aivan jokaiselta kuukaudelta, ja muutenkin vain parin vuoden ajalta.