keskiviikkona, tammikuuta 14, 2009

"Tässä on limetti just niinkun se parhaimmillaan on!"

Marraskuussa hehkuttelin lempipiiraskirjaani Amerikan parhaat piiraat. Jouluna löysin sen lahjapapereista, eikä riemulla ollut rajaa! Loppuunmyydystä teoksesta oli löytynyt divarista aivan uudenveroinen kappale. Miten joku onkaan voinut pitää rasvaiset leivontanäppinsä kaukana tuosta inspiraation ehtymättömästä lähteestä...






















Muistan Key lime pie -ohjeen kutkutelleen jo aiemmilla selailuilla, ja nyt, kun jouluherkkujen makea muisto alkoi olla mielestäni haalentunut, koitti aika uusille makeille houkutuksille. Valkuaiset suklaataikinaan, keltuaiset piiraaseen, kätevää! Keyn saarilla Floridassa kasvaa kirjan mukaan erityisen hienoja ja keltaisia limettejä, mutta käytin piiraaseen tavallisia vihreitä, mille kirjakin antoi siunauksensa. Tiivistemaito löytyi tuttuun tapaan etnokaupasta - tietääkö joku, myydäänkö sitä tavallisissa marketeissa?

Lopputulos oli kaiken etukäteisfiilistelyn arvoinen. Limetit ja tahmean makea tiivistemaito olivat hyvä esimerkki taivaita hipovasta vastaparista. Nammm! Maistelijoiden kommentteja olivat mm. "tää vaan sulaa suuhun" sekä "saa tehdä toistekin". Vakuuttavaa, eikö.






















Key lime pie eli limettipiiras

Pohja:
3 1/2 dl murua digestive-kekseistä (jauha muruksi esimerkiksi monitoimikoneella)
1 dl sulatettua voita tai margariinia
1 rkl sokeria

Täyte:
5 keltuaista
1 tlk (400g) kondensoitua makeaa maitoa
1 dl limeteistä puristettua mehua
1 rkl raastettua limetinkuorta

(Koristeluun:
kuohukermaa, tomusokeria, limetti ohuina viipaleina tai ohuiksi suikaleiksi leikattu limetin kuori)

*Valmista murupohja sekoittamalla ainekset keskenään. Painele vielä lämmin seos tiiviisti piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista uunin keskitasossa 150°C:ssa 10 minuuttia, anna vuoan jäähtyä ritilällä. Nosta uunin lämpö 175°C:een.
*Vatkaa keltuaisia puhtaassa kuivassa kulhossa sähkövatkaimella, kunnes ne muuttuvat kuohkeammiksi ja sakeammiksi. Lisää tiivistemaito ja vatkaa edelleen, kunnes seos sakenee. ("Sakeneminen" ei ainakaan minulla tapahtunut mitenkään erityisen selkeästi - vatkasin siis niin kauan, kunnes melko pysyvä vaahto näytti syntyneen eli massan tilavuus selvästi lisääntyneen.)
*Lisää limettimehu ja -kuoriraaste. Kaada seos piirasvuokaan.
*Kypsennä 10 minuuttia (uunin keskitasossa) ja jäähdytä ritilällä.
(Tässä vaiheessa alkuperäinen ohje kehottaa laittamaan vuoan pakastimeen vähintään kolmeksi tunniksi. "Täytteen tulee olla kiinteä muttei kovaksi jäätynyt." Piiras tulisi sitten ottaa pakastimesta esiin 15-20 minuuttia ennen tarjoilua. Itse en kuitenkaan voinut käyttää pakastinta, joten piiras sai jäähtyä jääkaappilämpötilassa yön yli ja pysyä jääkaappilämpöisenä. Rakenne oli kuitenkin hyvä, ja piiras helppo leikattava. Voi olla ettei kohmeinen piiras saavuttaisikaan samaa pehmoisen suussasulavuuden tunnelmaa?)
*Tarjoile piiras viileänä. Vatkaa halutessasi kerma ja tomusokeri vaahdoksi ja koristele piiras kermavaahdolla. Voit käyttää koristeluun myös limetinviipaleita tai -kuorisuikaleita.

24 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Ihana piirakka!
Pitäiskö duunaa tällainen lauantain jälkkäriksi..?

Anna kirjoitti...

No tää on ainakin aika helppo tehdä, ja koska on aika makeaa, riittänee isommallekin porukalle!

Anonyymi kirjoitti...

Onko tuota tiivistemaitoa ihan yleisesti etnokaupoissa? Olen lähiaikoina muuttamassa täältä korvesta Helsinkiin ja hurmaantunut kaikista ruokamahdollisuuksista. Tämä piirakkasi menee kyllä heti kokeiluun, kun ainekset ovat saatavilla!

Satu kirjoitti...

Nyt kyllä myrkyn lykkäsit... Yritän just vältellä kaikkia makeita, ja sitten sä laitat tämmöisiä houkutuksia tänne kaiken kansan nähtäville :-D Mutta vakavasti puhuen, tätä on kyllä pakko kokeilla - näyttää niin ihanalta! Ehkä tästä voisi tehdä puolikkaan annoksenkin, kun mulla on semmoinen pikkuinen vuoka.

Pieni tarkentava (ja epäleipurimainen) kysymys vielä. Ymmärsinkö oikein, että tuota kypsennetään vain 10 + 10 minsaa?

Anonyymi kirjoitti...

Kondensoitua maitoa on ainakin Jumbon citymarketissa, myös joissain K-supermarketeissa olen sitä nähnyt. Saattaa vaan olla sijoitettu ties mihin, kannattaa kysyä henkilökunnalta :-)

Anna kirjoitti...

Mia: Ainakin Hämeentien suurimmassa eli Vii Voanissa sitä löytyy pariakin eri merkkiä, mutta myös ainakin yhdessä toisessa noista Hämeentien kaupoista olen sitä nähnyt.

Hippu: Samansuuntaista mun kämppiksetkin puhisi kun lykkäsin tämän piiraan nenänsä eteen! :D

Mäkin ihmettelin kypsennysaikaa, ja saatoin pitää täytettä hyytymässä lähemmäs 15 minuuttia, mutta kyllä se vaan hyvin hyytyi ja kypsyi. Keksipohjaahan ei periaatteessa näe usein kypsennettävän lainkaan, mutta kirjan mukaan kypsennys tuo pohjaan uusia aromeja :).

Poppana: Kiitos vinkistä!

Nelle kirjoitti...

tätä joskus tarttis kyl kokeilla. Tästä on kuultu ylistysjutuja muualtakin - key lime pie kun sattuu olemaan yksi noista klassikoista joita vaan on kokeiltava joskus.

Jael kirjoitti...

Ihanaa kun sait tuon kirjan;mä olen vuosia sitten saanut sen joululahjaksi ja se on edelleenkin lemppareitani!

Key lime pie on ehdottomasti yksi parhaista piirakoista, tuli sitä Amerikassa syötyä ja sitten senkin jälkeen tehtyä,ja tavallinen lime käy ihan hyvin siihen.Kondensoitua maitoa olen nähnyt myös Kampin keskuksen ison K-kaupan hyllyillä.

Anna kirjoitti...

Nelle: Mä en ollut ennen kuullut puhuttavan tällaisesta limepiiraasta, mutta opin siis jälleen vähän lisää - enkä muuten yhtään ihmettele sen klassikkomainetta nyt kun tiedän millainen herkku on kyseessä!

Yaelian: Hauskaa kuulla että sullakin on toi kirja (saattoi siitä olla aiemminkin tosin puhetta, hämärästi muistelen..?), ymmärrätpä ainakin miksi hehkutteluni ei ota loppuakseen kun pääsen sitä kehumaan :D

Kiitos Kampin-vinkistä. Se onkin hyvä paikka sikäli, että moni pääkaupunkiseutulainen kulkee siitä läpi, oli menossa suuntaan tai toiseen.

Jael kirjoitti...

Siitä kondensoidusta maidosta vielä, siellä Kampin keskuksen K-kaupassa se on hyllyissä missä on venäläisiä juttuja;venäläiset kun myös käyttää paljon kondensoitua maitoa.

Anna kirjoitti...

Ahaa, hyvä tietää!
Olenkin usein miettinyt, liittyykö tiivistemaito erityisesti jonkin maan ruokakulttuuriin.

Anonyymi kirjoitti...

Kondensoitua maitoa löytää myös Stockmannilta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin kokeilin tätä ja oli aika makeaa, liian makeaa minun mieleeni. Olisi luulut, että limetin takia olisi raikkaampi.
Vähän pettymys oli kyllä =/

Anna kirjoitti...

Tuo tiivistemaito saattaa kyllä tuntua tosi makealta, joten voin kuvitella! Kivaa kuitenkin kuulla, että kokeilit. Joistain kaupoista saattaa löytyä myös makeuttamatonta tiivistemaitoa - ehkä piirasta voisi kokeilla sellaisella ja makeuttaa sitten makunsa mukaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen tainnut löytää juuri tuota makeuttamatonta maitoa, kun tuntui olevan vähän liian limettistä. Mutta hyvää oli ja syötyä tuli. Ja ei kun uuden ihanan reseptin metsästykseen!

Anonyymi kirjoitti...

tätä ihanaa Key Lime Pie:tä maisteltiin Key Westissä ja hyvää oli, siellä sai valita ottaako marengilla vai kermavaahdolla palasensa. Kiitos tästä ohjeesta, vaikutti ihan helppotöiseltä, sopisi varmasti hyvin esim. pääsiäisen pöytään.t Ride

Anna kirjoitti...

Seinäkärpänen ja Ride: Kiitos kommenteista! Voi olla että tuo Riden mainitsema marenki/kermavaahto tosiaan pehmentäisi sitä liikaa limettisyyttäkin mukavasti. Kerrohan Ride, jos innostut kokeilemaan ohjetta, että muistuttiko herkku alkuperäisseutujen piirasta :)

Kiia kirjoitti...

Tämä menee kokeiluun tänään! Ihanan kuuloinen respeti ja jos sitä kuvaillaan sanalla taivaallinen niin pakko testata!

Kaipaako sinun mielestä piirakka sitä vispattu kermavaahtoa?

Sitten piti vielä kysyä, että mihin suklaataikinaan valkuaiset menevät - onko siihenkin respetiä tarjolla :)?

Anonyymi kirjoitti...

Monet isommat kaupat tilaavat sellaisia tuotteita mitkä ei kuuluu niiden normaaliin valikoimaan. Kannataa vain kysyä ja pyytää tilaamaan! :)

-viivi

Anni kirjoitti...

Tätä tuli testattua ja hyvin maistui! Kiitos ohjeesta. :)

Anonyymi kirjoitti...

sattuuko kukaan tietämään saako tuota kondensoitua maitoa kenties mitenkään mistään laktoosittomana tai edes hylana? kun reseptiä haluaisin tooodella kovasti kokeilla mutta on näitä laktoosiongelmia, niin se vähän mietityttää:S

Anna kirjoitti...

Kiitos kommenteista :)!

Kiia: Mun mielestä kermavaahto tasapainottaa hyvin piiraan kirpeyttä.

Suklaaohje löytyy täältä: http://uneliasblogi.blogspot.com/2009/01/papaija-kookosbrowniet.html

Anonyymi: Enpä osaa sanoa. Nopealla googlailulla näyttää siltä, että yksilökohtaisesti kondensoitu maito saattaa joillekin laktoosi-intoleranteille käydä (uskoisin että näin voi olla erityisesti, jos vatsa sietää ulkomaisia maitotuotteita), mutta koska kyse on tosiaan yksilökohtaisesta jutusta, ei kannata lähteä tietty kokeilemaan jos on kovin vakava laktoosivaiva kyseessä :)

Tiia kirjoitti...

Kiitos myös täältä, hyvää oli ja saa kuulemma tehdä toistekin :) Ajattelin kyllä tehdä juurikin noin kuin tuolla aiemmin ehdotit ja kokeilla piirasta makeuttamattomalla maidolla + vapaavalintaisella sokerimäärällä ja -laadulla. Olihan tuo tosiaan aika makeaa, vaan onneksi lime vähän tasapainottaa :)

Anna kirjoitti...

Jee, kivaa että maistui, ja onnistuit tällä ohjeella, vaikka makeaa tulikin! Mä huomasinkin sun blogista, että olit tehnyt tätä :)!